Mówią, że potrzeba matką wynalazku. I tak było w tym wypadku. Przygotowałam ciasto na placki, ale nie chciało mi się stać przy kuchence i ich smażyć. Wyłożyłam blaszkę od piekarnika papierem do pieczenia, posmarowałam za pomocą pędzla olejem. Wyłożyłam ciasto i upiekłam. Efekt mnie pozytywnie zaskoczył. Oczywiście placki z tego przepisu możesz także usmażyć.
Składniki na ok. 12 placków:
1 cukinia (około 340g)
1 duży ziemniak (ok. 260g)
2 marchewki (ok. 130g)
60g mąki pszennej
2 jajka
Sól i pieprz do smaku
1 łyżka oleju
Przygotowanie:
- Cukinię, ziemniaka i marchew obrać. Zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Posolić i odstawić na 15 minut. Po tym czasie dobrze odsączyć z nadmiaru płynu.
- Do miski dodać starte warzywa, jajka oraz mąkę. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać.
- Blaszkę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, który posmarować za pomocą pędzla olejem. Na blaszce wyłożyć ciasto – około 1 łyżki na 1 placek. Piec w piekarniku w 200 stopniach około 20-25 minut na złoty kolor.
Smacznego!
Smacznie i zdrowo 😁
OdpowiedzUsuńBardzo zachęcające!
OdpowiedzUsuńNie polecam tragedia
OdpowiedzUsuńZrobiłam na próbę dla córki i wyszły bardzo smaczne 😁
OdpowiedzUsuńDziękuję za opinię 🙂 też uważam że są smaczne i jak nie chce mi się smażyć to piekę. Dla dzieci idealne :)
UsuńCiekawy pomysł na wykorzystanie warzyw :)
OdpowiedzUsuń200 stopni i 20 minut. To mnie zniechecaPlacki smażę na minimalnym tłuszczu góra 5 minut na kuchence indukcyjnej
OdpowiedzUsuń