Galaretka przygotowana na bazie kiwi to niskokaloryczny deser w sam raz na lato. Możesz zjeść ją samą lub podać z ulubionymi dodatkami. W moim pucharku dodatkowo znalazł się skyr waniliowy oraz starta gorzka czekolada.
Nie martw się, że kiwi i żelatyna nie stężeją. Ta reguła dotyczy tylko surowego owocu, duszony już współpracuje z żelatyną.
Składniki na 4 porcje:
4 kiwi
½ szklanki wody
1 łyżka erytrytolu lub innego słodzidła
10g żelatyny
200g skyru waniliowego
1-2 kostki gorzkiej czekolady.
Przygotowanie:
- Kiwi pokroić w kostkę, dodać wodę i zagotować. Gotować kilka minut. Cały czas mieszając dodać żelatynę. Dokładnie wymieszać do jej rozpuszczenia. Przelać do pucharków. Ostudzić i odstawić do lodówki do stężenia.
- Wierzch udekorować skyrem (u mnie 50g na porcję) oraz startą gorzką czekoladą.
Smacznego!
Naprawdę fantastyczny przepis. Kocham galaretki, a takiej jeszcze nie jadłam. Fajnie, że się podzieliłaś.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie
Kasia Dudziak, Kasinyswiat