Polędwiczka wieprzowa w sosie pieczarkowym to po prostu przepis klasyka. Szczególnie dobrze smakuje podana z kaszą gryczaną i buraczkami lub sałatką z ogórków kiszonych. Polędwiczka wieprzowa ma jeden atut – robi się ją szybko w porównaniu do innych części wieprzowiny.
Składniki na 4 porcje:
600g polędwiczki wieprzowej
400g pieczarek
1 cebula
100g jogurtu naturalnego
70g serka śmietankowego typu Twój smak
kilka łyżek wody
sól i pieprz do smaku
2 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
- Cebulę pokroić w kostkę, pieczarki w plasterki. Podsmażyć na łyżce oliwy z oliwek. Zdjąć z patelni.
- Polędwiczkę pokroić w plastry. Doprawić solą i pieprzem. Podsmażyć z obu stron na oliwie z oliwek. Zdjąć z patelni.
- Na patelnię dodać serek śmietankowy i jogurt oraz kilka łyżek wody. Wymieszać. Dodać polędwiczki oraz pieczarki. Chwilkę dusić.
- Całość można posypać posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Podpisz się pod komentarzem, jeżeli jesteś Anonimowy:)