Ps. do jutra (piątek) do godziny 22 możecie oddawać swoje
głosy w akcji „gotowanie za głosowanie” (ankieta mieści się w prawym górnym
rogu bloga).
6 podudzi/pałek z kurczaka
100g suszonych pomidorów
300g pora (u mnie biała część
z 1 całego pora i drugiego połowa)
2 ząbki czosnku
300ml bulionu
(można mniej)
2 średnie cebule
Olej do smażenia
¾ łyżeczki
suszonej bazylii
¼ łyżeczki pieprzu cayenne
½ łyżeczki ostrej papryki w proszku
sól do smaku
pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Podudzia myjemy, osuszamy. Mięso doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy podudzia z każdej strony do momentu, aż się pięknie zarumienią. Wykładamy na talerz.
- Cebulę kroimy w piórka, a czosnek siekamy – smażymy na patelni. Po chwili zmniejszamy ogień i dodajemy pora pociętego w półplasterki. Podduszamy około 2 minuty od czasu do czasu mieszając. Całość doprawiamy solą.
- Następnie dodajemy suszone pomidory pokrojone w kostkę. Doprawiamy bazylią, ostrą papryką w proszku oraz cayenne.
- Warzywa przekładamy do naczynia żaroodpornego, na to układamy kurczaka i wlewamy bulion. Pieczemy pod przykryciem w 180 stopniach przez 45-60 minuty. 15 minut przed końcem odkrywamy, aby skórka była chrupiąca.
- Podajemy z ryżem albo młodymi ziemniakami.
- Mi zostało tego kurczaka jeszcze na drugi dzień, jako że było sporo płynu to zagęściłam go mąką ziemniaczaną, uprzednio dodając odrobinę jogurtu naturalnego. I tak mi powstał pyszny sos.
Smacznego,
Anulla
dorsza na porach często robię, ale kurczaczka z porem nie jadłam, przepis b. fajny, muszę kiedyś spróbować zrobić tak jak Ty :)
OdpowiedzUsuńostatnio też jestem wielką fanką pora;D Na wszelkie sposoby!
OdpowiedzUsuńFajny ten pomysł-muszę zapisać!
dzięki!:) Ulu, Salvadorze, kurczak i por doskonale się razem komponują, a suszony pomidor tylko to dopełnia:)
UsuńU mnie por najczęściej wykorzystywany jest do sałataki, ale kurczacze z porem też ciekawie się zapowiada:)
OdpowiedzUsuńApetyczny kurczak:) będę musiała wypróbować, bo kurczak w marynacie cytrynowo-imbirowej wg. Pascala bardzo nam smakował:)
OdpowiedzUsuńten cytrynowo-imbirowy ciekawie brzmi!:)
UsuńKurczak z porem jest bardzo smaczny. Co prawda pod inną postacią, ale robi moja kuzynka. Gdy kurczak przejdzie aromatem pora jest naprawdę bardzo smaczny:)
OdpowiedzUsuńFajny przepis, koniecznie muszę wypróbować. Odskocznia od tradycyjnie pieczonych udek.
OdpowiedzUsuńSmaczny pomysł na odświeżenie dań z kurczakiem:)
OdpowiedzUsuńSuper danie! Fajnie, że z porem:)
OdpowiedzUsuńmniam, wspaniale pyszny pomysł na obiad :)
OdpowiedzUsuńA ja uwielbiam Okrasę dla odmiany :) i oglądam go co sobotę :) a przepisy mają fajne, sama je wypróbowałam ;) Twój kurczak wygląda super :)
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie, fajny obiad!
OdpowiedzUsuńbardzo smacznie wygląda ten kurczaczek :) przygotuję go na obiad dla gości :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie dania :) Duet Pascal - Okrasa jest super :) Też oglądałam Pascala na TVN -ie :)
OdpowiedzUsuńto prawda, świetnie mają przepisy:D to widzę, że kolejna fanka Pascala:D
UsuńCo tam kurak. Mizeria!!! Jak ja dawno nie jadłam mizerii! Ale mi smaka narobiłaś!
OdpowiedzUsuńja ostatnio tez mialam na nic ogromną ochotę, więc aż dwa razy pod rząd do obiadu była:-P
UsuńO muszę wypróbować, bo zapowiada się smakowicie :))
OdpowiedzUsuńAromatyczny kurczak! Takiego lubię najbardziej!
OdpowiedzUsuńwygląda rewelacyjnie:) muszę koniecznie wypróbować:) wygląda bardzoooooooooo apetycznie:) mniam mniam:)
OdpowiedzUsuńPopieram por i suszone pomidor to zgrany duet...a do tego kurczak- czego można chcieć więcej?
OdpowiedzUsuńTo ja Ci życzę szybko zdać zaliczenia, a potem wyżyjesz się kulinarnie:) A teraz głosuję:)
OdpowiedzUsuńCiekawe połączenie. Zjadłabym jutro na obiad;p, ale już mam co innego w planach.
OdpowiedzUsuńzawsze plany można zmienić albo po prostu tego kuraka zaplanować na inny dzień:)
UsuńNie zamieniłabym tego obiadu na inne mięsko ;D
OdpowiedzUsuńPascal jest słodki z tym francuskim akcentem :)
OdpowiedzUsuńsmakowity kuczak:)
bardzo apetyczne danie! przepisów z Lidla próbowałam kilkukrotnie i jeszcze ani razu się nie zawiodłam
OdpowiedzUsuńŚwietne danie , czasem warto wykorzystać przepisy z
OdpowiedzUsuńLidla;)
Wygląda pysznie! :)) Może się skuszę w najbliższym czasie :)
OdpowiedzUsuńObiad pierwsza klasa. Wygląda niezwykle apetycznie!
OdpowiedzUsuńTaki obiadek to ja rozumiem, pycha :)
OdpowiedzUsuńPamiętam programy Pascala, bardzo pozytywne :) Przepis ciekawy i smacznie podany.
OdpowiedzUsuńUwielbiam ten cykl z ich przepisami! :) Ten jakoś przegapiłam, a wygląda bardzo smakowicie :D
OdpowiedzUsuńsuszone pomidory i kurczak , pyszna kombinacja:)
OdpowiedzUsuńjutro robię tego kurczaka na obiad :) już mi ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńdaj znać jak smakowało:)
Usuńpyszne :) wszystkim bardzo smakowało :) dzięki za przepis :)
Usuńod razu się głodna zrobiłam ;]
OdpowiedzUsuń