Witam Was w Nowym Roku z naładowanymi siłami do działania oraz postanowieniami . Mam nadzieję, że i w tym zaskoczę Was nowymi smakami i połączeniami, które zechcecie później przygotować w swoich kuchniach. Kilka propozycji dla Was już czeka w kolejce, a tymczasem po świąteczno - sylwestrowym objedzeniu zapraszam na coś lżejszego z piekarnika. W przypadku dzisiejszego obiadu surówkę możecie pominąć,
zapiekane warzywa już wystarczą by całość dobrze wyglądała na talerzu :)
Dzisiejsza inspiracja pochodzi od Krysi z moimi
modyfikacjami.
600 g medalionów z indyka (możecie zastąpić piersią z
kurczaka)
2 marchewki (ok. 15 dag)
2 ząbki czosnku
1 łyżka oleju
2 pomidory
1 cebula
1 cukinia
1 por (biała część)
1 żółta papryka
1 łyżka ziół toskańskich Kotanyi (lub po łyżeczce bazylii
i oregano)
sól
pieprz
2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
Przygotowanie:
- Mięso oprószyć solą i pieprzem. Natrzeć drobno posiekanym czosnkiem. Odstawić na min. 30 minut.
- W tym czasie obrać marchewkę i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę posiekać. Cukinię i i paprykę pokroić w kostkę. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pozbyć się gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. Pora pokroić w paski. Wszystkie warzywa ze sobą wymieszać. Dodać oliwę i zioła toskańskie (ewentualnie bazylię, oregano i szczyptę soli). Ponownie wymieszać. Zeszklić. Przełożyć na dno naczynia żaroodpornego.
- Na tak przygotowanych warzywach ułożyć kawałki mięsa. Piec w 180 stopniach ok. 30-40 minut. Pierwsze 20-30 minut piec pod przykryciem, aby mięso za bardzo nie wyschło. Następnie piec odkryte, aby się ładnie zarumieniło.
Anulla
smakowity pomysł :)
OdpowiedzUsuńSmakowity obiad, zjadłabym z chęcią:)
OdpowiedzUsuńPrezentuje się pysznie. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńPyszne danie!
OdpowiedzUsuńbardzo smakowity pomysł na podanie indyka. Danie wygląda pysznie i kolorowo :)
OdpowiedzUsuńPo prostu pyszny obiadek :-) lekko i smacznie :-)
OdpowiedzUsuńSmakowity początek roku, zdrowo i smacznie :)
OdpowiedzUsuńObiad pierwsza klasa :)
OdpowiedzUsuńCudowne! :)
OdpowiedzUsuńPyszny zdrowy i lekki obiadek:)
OdpowiedzUsuńMmm,a ja w porze obiadowej będę w pracy,pech.
OdpowiedzUsuńLubie takie jedzonko :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe danie! A włoskie smaki bardzo mi odpowiadają:-)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię medaliony z indyka, pyszna sprawa :)
OdpowiedzUsuńAleż to pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńpycha pomysł na obiad :)
OdpowiedzUsuńLekki obiad po świątecznym przejedzeniu:)
OdpowiedzUsuńAle pyszny obiad! :)
OdpowiedzUsuńApetyczny pomysł na obiad!
OdpowiedzUsuńSuper obiad! :)
OdpowiedzUsuńSmaczny obiad, w sam raz na zimne dni :)
OdpowiedzUsuńbardzo lubie indyka :)
OdpowiedzUsuńIdealny pomysł na obiad po całym grudniowym opychaniu się :)
OdpowiedzUsuńPyszny, rozgrzewający obiad :D
OdpowiedzUsuńKolorowo! Apetyczny obiadek :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Pysznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńMEDALIONY WYSZŁY BARDZO SMACZNE. POLECAM WSZYSTKIM:)
OdpowiedzUsuńElu, przygotowujesz moje przepisy z prędkością światła :)
UsuńTo danie trafia w moje gusta smakowe :) Postaram się je przygotować ;)
OdpowiedzUsuńWłaśnie przygotowuje to pyszne danie🙂
OdpowiedzUsuń