W akcji Gotowanie za Głosowanie wybraliście przepis na
łososia i tym oto sposobem danie otrzymało dodatkową etykietkę w postaci
najlepszego dania z ryby, jakie ostatnio przygotowałam. Lepszej rekomendacji
chyba już nie muszę Wam przedstawiać i zapraszam po przepis.
200g pomidorków koktajlowych
30g szpinaku w liściach (waga po rozmrożeniu)
1 ząbek czosnku
180g śmietanki 30 %
sól
pieprz
pieprz cytrynowy
olej
Przygotowanie:
- Łososia pokrój na 2 lub 4 kawałki w zależności od wielkości płata. Posól i oprósz pieprzem cytrynowym. Na rozgrzanym oleju chwilę obsmaż - tylko na stronie, która ma skórę. Następnie przełóż kawałki ryby do naczynia żaroodpornego lub blaszki wysmarowanej tłuszczem za pomocą pędzla i piecz pod przykryciem w temperaturze 170 stopni około 10 minut.
- Sos: czosnek drobno posiekaj. Pomidorki pokrój na połówki lub ćwiartki w zależności od wielkości. Chwilę podsmaż. Jak pomidory zaczną się rozpadać dodaj szpinak i duś jeszcze chwilę. Następnie wlej śmietankę. Posól i popieprz do smaku. Duś na wolnym ogniu do momentu zredukowania śmietanki.
- Na talerz wyłóż łososia, którego następnie polej sosem. Świetnie pasuje do makaronu, ryżu lub opiekanych ziemniaków.
Smacznego,
Anulla
Ja bez szpinaku poproszę. Uwielbiam takie dania z makaronem <3
OdpowiedzUsuńTo ja chętnie wezmę z szpinakiem :D
UsuńAle super danie :-) ja łososia uwielbiam :-) z pewnością zrobię sobie takie pysze danie :-)
OdpowiedzUsuńZdrowo i pysznie.
OdpowiedzUsuńAle świetny przepis.
OdpowiedzUsuńSmakowicie wygląda! Na pewno wypróbuję! :-)
OdpowiedzUsuńOj chętnie bym zjadła:) Pychota
OdpowiedzUsuńale smakowite danie, chętnie zjemy :)
OdpowiedzUsuńŁosoś to super ryba, wszędzie idealnie się wpasuje a z dodatkiem szpinaku nie ma lepszej;-)
OdpowiedzUsuńpysznie:)
OdpowiedzUsuńMoje ulubione połączenie : makaron, szpinak i łosoś. Poproszę porcyjkę :)
OdpowiedzUsuńApetyczna rybka - smakowicie podana :) Pozdrawiam i wszystkiego najlepszego w Nowym Roku! :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam łososia, jest to bardzo zdrowa ryba zawierając dużo kwasów omega-3 - dodatek szpinaku również korzystnie wpływa na tę potrawę.
OdpowiedzUsuńWszystkiego Dobrego w Nowym Roku.
Uwielbiam łososia :) wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńMakaron z łososiem jest pyszny. Bardzo fajną propozycję przedstawiłaś. Danie jak dla mnie idealne.
OdpowiedzUsuńWszystkiego dobrego w Nowym Roku :)
Uwielbiam takie szybkie, kolorowe i pyszne dania. Zapisuję przepis ;)
OdpowiedzUsuńPyszne danie
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie dania. Mniam ...
OdpowiedzUsuńŁosoś i szpinak to super połącznie.
Bardzo lubię takiego łososia :)
OdpowiedzUsuńMniam, pyszności proponujesz Anullo:)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam Cię Noworocznie.
Moje smaki :))
OdpowiedzUsuńBardzo podoba mi się ten przepis. Jako fanka ryb chętnie bym zjadła takiego łososia :)
OdpowiedzUsuńDanie jak najbardziej na plus. Pychota
OdpowiedzUsuńDo tego sosu dodaje jeszcze drobno posiekane orzechy nerkowca i jest przepyszne a jako dodatek opiekane bataty przyprawione pieprzem ziołowym.Mieszanka smaków która idealnie się komponuje 😊 polecam
OdpowiedzUsuń