Zdrowy obiad wcale nie musi być nudny. Wystarczy tylko
uruchomić naszą wyobraźnię. Poza tym myślę, że ta wersja znakomicie się nada także na kolację we
dwoje czy uroczysty obiad. Po raz kolejny podkreślę, że fit obiad to nie
muszą być warzywa i gotowany kurczak. Jest tyle ciekawych smaków, które można
ze sobą połączyć. Zdrowe odżywanie to kwestia zamiany pewnych nawyków
przygotowania potraw. Nie powiem zdarza mi się zjeść coś niezdrowego, ale
zdecydowanie bardziej wolę swoje uzdrowione posiłki, stąd na blogu ostatnim
czasem możecie zobaczyć sporą różnorodność.
Z kolei wracając do dzisiejszego dania, warto podkreślić, że delikatne
risotto z cukinią świetnie komponuje się z pieczoną rybą doprawioną pieprzem cytrynowym i lubczykiem. Do tego wystarczy lekki mix sałat
i mamy pełnowartościowy oraz smaczny posiłek.
150-200g ryżu arborio (w zależności jak duża ma być wasza
porcja, moja porcja zawsze jest mniejsza stąd podaję widełki)
1 mała cukinia
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
75g jogurtu naturalnego
ok. 600 ml bulionu warzywnego
sól
pieprz
2 łyżki oliwy
Ryba:
ok. 450-500g filetów mrożonej flądry (jak uda się to ok.
350g świeżej) - możecie zastąpić np. morszczukiem lub dorszem
pieprz cytrynowy
sól
suszony lubczyk
Przygotowanie:
- Risotto: Cebulę i czosnek posiekać. Zeszklić na oliwie. Wsypać ryż, chwilę podsmażyć do momentu aż tłuszcz dokładnie oblepi ryż. Podlać 1 czerpakiem bulionu, co jakiś czas mieszając. Czynność powtarzać, tzn. po odparowaniu bulionu podlewać go do momentu, aż ryż będzie miękki. Gotować tak. ok. 25 minut. 10 minut przed końcem wraz z czerpakiem bulionu dodać dodatkowo jogurt naturalny i zeszkloną na oddzielnej patelni cukinię. Podawać w momencie, gdy bulion odparuje, a całość nabierze kremowej konsystencji.
- Ryba: rybę oprószyć solą, pieprzem cytrynowym i lubczykiem. Formę wysmarować za pomocą pędzla oliwą. Ułożyć na niej filety ryby. Piec pod przykryciem ok. 10 minut, a następne kilka minut bez przykrycia by się zarumieniła.
Anulla
Bardzo apetycznie wygląda!
OdpowiedzUsuńSmaczny, pomysłowy obiad. Akurat na jutro. Bardzo mi się podoba rosotto i ryba do tego :)
OdpowiedzUsuńOstatnio flądra to królowa moich rybnych dań, chętnie skorzystam z pomysłu na risotto - to świetny dodatek do ryby :)
OdpowiedzUsuńale naszła nas ochota na risotto :) mniam
OdpowiedzUsuńBardzo pyszny pomysł na obiad :-)
OdpowiedzUsuńDla mnie to najlepsza ryba i nawet niezły kawała widzę bo zwykle takie maleństwo mam na talerzu :)
OdpowiedzUsuńWpraszam się,pysznie.
OdpowiedzUsuńSmakowicie to wygląda, mniam :)
OdpowiedzUsuńU Ciebie zawsze coś ciekawego można znaleźć! :-)
OdpowiedzUsuńChodzi za mną w ostatnim czasie ryba i chyba już wiem, jak ją zrobię :) A risotto zastąpię mixem sałat skropionym oliwą z oliwek.
OdpowiedzUsuńmix sałat do takiej ryby świetnie pasuje, na kolację wtedy będzie w sam raz. Jednak w ramach obiadu do sałaty warto dodać choć małą porcję węgli np właśnie w risotto, by posiłek był bardziej syty ;)
UsuńSkąd Ty wzięłaś fladrę? Wygląda mega apetycznie. Uwielbiam tę rybkę, jednak nad morze mam za daleko, a sprzedawane w sklepach to nie to :)
OdpowiedzUsuńw moim sklepie na dziale z rybami akurat mieli flądrę, więc nie mogłam przejść obojętnie :) ryba prosto z morza jest wiadomo inna, ale co zrobić jak do morza kawałek.
Usuń