sobota, 5 grudnia 2015

Kurczak Buffalo + surówka z buraczków na zimno

Są takie dni, kiedy mało co mi pasuje. Za bardzo nie chce mi się gotować i kombinować lub zwyczajnie nie mam na to czasu, a nawet pomysłu. Wtedy włączam u siebie tzw. grzebanie z mojej listy do zrobienia, a gdy to nie pomaga, przełączam się na książki kulinarne. Tym oto sposobem zainspirowałam się przepisem na Skrzydełka Buffalo z książki Bohater Kuchni - SuperKurczak. Zamieniłam jedynie skrzydełka na podudzia, które udało mi się dostać bez kości.


Sposób na kurczaka
Składniki na 4 porcje:
1 kg podudzi z kurczaka ok. 8 kawałków
olej rzepakowy
sól
pieprz
słodka papryka w proszku
ostra papryka w proszku

sos:
3 łyżki masła
1 ząbek czosnku
2 łyżki przecieru pomidorowego
2 łyżki brązowego cukru
1 łyżka miodu
1 łyżeczka sosu tabasco (ja użyłam piri piri)
1 łyżka słodkiej papryki w proszku
1 łyżka ostrej papryki w proszku
½ łyżeczki soli

Przygotowanie:
  1. Kawałki kurczaka umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Mięso posypać solą, pieprzem i paprykami w proszku.  Dodać odrobinę oleju. Wszystko dokładnie ze sobą wymieszać. Marynować ok. 1 h w lodówce. Następnie piec w naczyniu żaroodpornym ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni.
  2. Sos: W rondelku rozpuścić masło, wymieszać ze zmiażdżonym czosnkiem. Smażyć ok. 1 minuty na wolnym ogniu. Zdjąć z ognia, dodać cukier, miód, sól, przecier pomidorowy, sos tabasco lub inny i papryki w proszku.  Wymieszać i wystudzić. Podawać do upieczonego kurczaka obtaczając (smarując) w nim mięso. 

Sposób na surówkę z buraczków:
składniki na 2 porcje:
250g buraków
1 mała cebula
½ jabłka
sól
pieprz
sok z cytryny
opcjonalnie łyżka oleju rzepakowego.

Przygotowanie:
  1. Buraki ugotować do miękkości. Ostudzić. Zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Jabłko obrać i wydrążyć, a następnie zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Doprawić do smaku solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny. Dodać łyżkę oleju. Wymieszać       i odstawić na 1h, aby smaki się przegryzły.
Smacznego,
Anulla

23 komentarze:

  1. i ja miewam takie dni - cóż zrobić, czasami tak jest i już. ale myślę że kurczak był bardzo smaczny. pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam jakie pyszności dzisiaj u was :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawe mięsko, pysznie to danie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszny kurczaczek, jestem głodna :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepysznie wygląda ten kurczak! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Chyba wszyscy czasami maja taki problem. Ja wtedy mam pytanie do mojej rodzinki i oni sypią propozycje.
    Przepis zapisuje do wypróbowania:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo udane połączenie smaków miałaś na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  8. U Ciebie jak zawsze ciekawie i smakowicie! :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Polecam kurczak wyszedł bardzo smaczny:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Elu, super że smakowało :) Czasami robisz moje przepisy z prędkością światła, ledwo co wstawię, a Ty już gotujesz :)

      Usuń
  10. Amerikanisze kurczako, pychota!

    OdpowiedzUsuń
  11. Lubię takiego aromatycznego kurczaka!

    OdpowiedzUsuń
  12. Smakowity kurczaczek. Też bardzo lubię takie pozbawione skóry podudzia, a Twoja propozycja brzmi smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Mięsko wygląda bardzo smacznie :D

    OdpowiedzUsuń

Podpisz się pod komentarzem, jeżeli jesteś Anonimowy:)