To już ostatni dzwonek na tworzenie świątecznego menu. Jeżeli tak jak ja zawsze na Waszym stole
pojawia się jedno niestandardowe ciasto (w moim przypadku jest to przeważnie
eksperyment), to być może spodoba się Wam serowe cappuccino, które smakiem
nieco przypomina sernik na zimno z nutą kawową, a jednocześnie kusi mlecznym
smakiem. Ciacho sprawdzi się świetnie
nie tylko na świątecznym stole, ale i na inne rodzinne okazje. W dodatku jest proste i szybkie do wykonania,
jedynie trzeba poczekać aż masa stężeje.
Inspiracja: Ostra na słodko
Z okazji Świąt Bożego
Narodzenia, chcę również Wam życzyć zdrowia i radości z czasu spędzonego
z rodziną. Byśmy w natłoku codziennych spraw potrafili znaleźć magię i chwilę
wytchnienia tylko dla siebie, ale i najbliższych. Życzę Wam także wiary w siebie i swoje możliwości
(także kulinarne).
2 opakowania okrągłych biszkoptów (ok. 480g)
200 g masła
4 żółtka
4-5 łyżek cukru pudru (w zależności jak słodko lubicie)
2 szklanki mleka w proszku
750 g sera wiaderkowego
3 łyżki żelatyny
4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
100 ml mleka
kakao i cukier puder do posypania
Przygotowanie:
- Kawę rozpuszczalną zalać około 150 ml gorącej wody , dodać mleko i dokładnie wymieszać.
- Żelatynę rozpuścić w odrobinie gorącej wody, dokładnie wymieszać i odstawić do przestudzenia.
- Blachę wyłożyć folią spożywczą. Na dnie ułożyć zanurzane w kawie biszkopty.
- Żółtka ubić z cukrem pudrem na puszystą masę. Masło utrzeć i nie przerywając ucierania dodawać ubite żółtka. Łyżka po łyżce dodawać ser biały , a następnie wsypać mleko w proszku – dokładnie zmiksować. Dodać żelatynę i jeszcze raz wymieszać.
- Masę wylać na blachę, wygładzić wierzch. Przykryć kolejną porcją namoczonych w kawie biszkoptów.
- Wstawić do lodówki na kilka godzin (a najlepiej całą noc). Po stężeniu posypać obficie cukrem pudrem i kakao.
Smacznego,
Anulla
Pyszne ciacho, sięgam po ten kawałek :) Zdrowych i radosnych Świąt Aniu! :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajne ciacho :-) życzę wspaniałych i rodzinnych Świąt :-)
OdpowiedzUsuńWesołych i spokojnych świąt! :)
OdpowiedzUsuńZjadłabym :) Wesołych Świąt :)
OdpowiedzUsuńbardzo przypomina mi moje "cappucino Mariusza" :)
OdpowiedzUsuńTwoje cappuccino Mariusza robiłam kiedyś, ale jest wg mnie jednak trochę inne, to jest bardziej mleczne i nie ma galaretki, a nasączane biszkopty są w kawie mlecznej, a nie zwykłej :) choć wszystkie tego typu torciki zawsze mają coś ze sobą wspólnego :)
UsuńNiedługo mam rodzinną imprezę, chętnie wypróbuję. Wygląda bardzo smakowicie:)
OdpowiedzUsuńIstny obłęd ! Koniecznie do zrobienia :)
OdpowiedzUsuńMojej rodzince by bardzo smakowało, bo takie właśnie smaki lubią! :-)
OdpowiedzUsuńAleż musi być pyszne to ciacho! :)
OdpowiedzUsuńmyślę że było przepyszne, chętnie bym spróbowała!
OdpowiedzUsuńZjeść takie ciacho, to prawdziwa przyjemność :)
OdpowiedzUsuńPyszne ciacho! Jeszcze z serkiem nie jadłam...
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ciasta :)
OdpowiedzUsuńPyszniutkie ciastko :))
OdpowiedzUsuńOj porwałabym kawałeczek:-)
OdpowiedzUsuńPyszne ciacho :) Ser i cappuccino ciekawe połączone :)
OdpowiedzUsuńPyszne ciacho! Jeszcze z serkiem nie jadłam...
OdpowiedzUsuńI thimk this is among tthe most significant info for me.
OdpowiedzUsuńAndd i'm glad reading your article. But want to remark on some general things, The web site style is ideal, the artiles iis
really great : D. Good job, cheers
:)
OdpowiedzUsuń