Są takie dni, kiedy mało co mi pasuje. Za bardzo nie chce
mi się gotować i kombinować lub zwyczajnie nie mam na to czasu, a nawet pomysłu.
Wtedy włączam u siebie tzw. grzebanie z mojej listy do zrobienia, a gdy to nie pomaga,
przełączam się na książki kulinarne. Tym oto sposobem zainspirowałam się
przepisem na Skrzydełka Buffalo z książki Bohater Kuchni - SuperKurczak. Zamieniłam jedynie skrzydełka na podudzia, które udało mi się dostać bez kości.
Sposób na kurczaka
1 kg podudzi z kurczaka ok. 8 kawałków
olej rzepakowy
sól
pieprz
słodka papryka w proszku
ostra papryka w proszku
sos:
3 łyżki masła
1 ząbek czosnku
2 łyżki przecieru pomidorowego
2 łyżki brązowego cukru
1 łyżka miodu
1 łyżeczka sosu tabasco (ja użyłam piri piri)
1 łyżka słodkiej papryki w proszku
1 łyżka ostrej papryki w proszku
½ łyżeczki soli
Przygotowanie:
- Kawałki kurczaka umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Mięso posypać solą, pieprzem i paprykami w proszku. Dodać odrobinę oleju. Wszystko dokładnie ze sobą wymieszać. Marynować ok. 1 h w lodówce. Następnie piec w naczyniu żaroodpornym ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni.
- Sos: W rondelku rozpuścić masło, wymieszać ze zmiażdżonym czosnkiem. Smażyć ok. 1 minuty na wolnym ogniu. Zdjąć z ognia, dodać cukier, miód, sól, przecier pomidorowy, sos tabasco lub inny i papryki w proszku. Wymieszać i wystudzić. Podawać do upieczonego kurczaka obtaczając (smarując) w nim mięso.
składniki na 2
porcje:
250g buraków
1 mała cebula
½ jabłka
sól
pieprz
sok z cytryny
opcjonalnie łyżka oleju rzepakowego.
Przygotowanie:
- Buraki ugotować do miękkości. Ostudzić. Zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Jabłko obrać i wydrążyć, a następnie zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Doprawić do smaku solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny. Dodać łyżkę oleju. Wymieszać i odstawić na 1h, aby smaki się przegryzły.
Smacznego,
Anulla
i ja miewam takie dni - cóż zrobić, czasami tak jest i już. ale myślę że kurczak był bardzo smaczny. pozdrawiam ciepło!
OdpowiedzUsuńMniam jakie pyszności dzisiaj u was :-)
OdpowiedzUsuńSmakowity obiad.
OdpowiedzUsuńWygląda pycha! :D
OdpowiedzUsuńMm.. Mniam, ale bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńJak zawsze moje smaki :)
OdpowiedzUsuńCiekawe mięsko, pysznie to danie wygląda :)
OdpowiedzUsuńPyszny kurczaczek, jestem głodna :)
OdpowiedzUsuńWymarzony obiad :)
OdpowiedzUsuńPrzepysznie wygląda ten kurczak! :)
OdpowiedzUsuńMmm wygląda naprawdę bardzo, bardzo pysznie ! :)
OdpowiedzUsuńApetyczny :)
OdpowiedzUsuńChyba wszyscy czasami maja taki problem. Ja wtedy mam pytanie do mojej rodzinki i oni sypią propozycje.
OdpowiedzUsuńPrzepis zapisuje do wypróbowania:)
Bardzo udane połączenie smaków miałaś na obiad :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajne mięsko
OdpowiedzUsuńU Ciebie jak zawsze ciekawie i smakowicie! :-)
OdpowiedzUsuńPolecam kurczak wyszedł bardzo smaczny:)
OdpowiedzUsuńElu, super że smakowało :) Czasami robisz moje przepisy z prędkością światła, ledwo co wstawię, a Ty już gotujesz :)
UsuńAmerikanisze kurczako, pychota!
OdpowiedzUsuńBardzo smacznie :))
OdpowiedzUsuńLubię takiego aromatycznego kurczaka!
OdpowiedzUsuńSmakowity kurczaczek. Też bardzo lubię takie pozbawione skóry podudzia, a Twoja propozycja brzmi smakowicie :)
OdpowiedzUsuńMięsko wygląda bardzo smacznie :D
OdpowiedzUsuń