wtorek, 7 kwietnia 2015

Pierś z kurczaka pieczona z batatami

Lunch do pracy nie musi być nudny i skomplikowany, dlatego pokombinowałam z tym co miałam w czeluściach lodówki i przygotowałam zapiekankę z batatami z dodatkiem tymianku. Gdy pominiecie ser powstanie Wam fit zapiekanka :)

Składniki na 2 porcje:
1 mała podwójna pierś z kurczaka
2 bataty (40 dag)
Pół większej czerwonej cebuli
Kilka pieczarek
Sól
Pieprz
Olej rzepakowy
Tymianek suszony lub świeży
Szczypta cayenne
Opcjonalnie pół kulki mozzarelli

Przygotowanie:
  1. Bataty pokroić w kostkę, pieczarki i cebulę w półtalarki, a czosnek posiekać. Pierś z kurczaka pokroić w plastry. Polać odrobiną oleju. Posypać solą, pieprzem, cayenne i tymiankiem. Wszystko wymieszać. Odstawić na 20 minut. 
  2. Potem piec  180 stopniach do miękkości ziemniaków ok. 30 minut. Pod koniec pieczenia możecie posypać zapiekankę odrobiną sera.






Smacznego,
Anulla

36 komentarzy:

  1. Taki zestaw pasuje mi jak najbardziej, bo smacznie przygotowałaś, bo ładnie wygląda, bo jak patrzę na to zdjęcie to robię się głodna :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pycha zapiekanka, ja jeszcze nie trafiłam na bataty, a mam taką wielką na nie ochotę! :( Mniam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to po bataty możesz się wybrać do biedronki, ostatnio są tam bardzo często :)

      Usuń
  3. Wspaniała propozycja i sera bym nie pomijała :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam bataty :-) super ta zapiekanka :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. jakoś się nie mogę przekonac do batatów... warto?:>

    OdpowiedzUsuń
  6. Jeszcze nie jadłam batatów, ale Twoja propozycja podania skusiła mnie na nie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to polecam spróbować, w tym wydaniu świetnie smakują :)

      Usuń
  7. Muszę w końcu i ja dorwać te bataty bo wszyscy je tak zachwalają :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Hmm ale zrobiłam się głodna:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pasuje mi taka zapiekanka, nawet fit :)

    OdpowiedzUsuń
  10. I na sam widok człowiek głodny. Bardzo smaczne danie:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Takie dania z dodatkiem batatów trafiają w mój żołądek :) to musi smakować przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo smacznie wygląda! i choć fytki z batatów mi nie podeszły, to chętnie bym im dała drugą szansę z Twoim daniem :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja tak miałam z frytkami z marchewki, dlatego nie odważyłam się na frytki z batatów, ale w tym wydaniu mi smakowało :)

      Usuń
  13. Bardzo ciekawy pomysł. Uwielbiam takie dania, są pyszne i syczące.

    OdpowiedzUsuń
  14. muszę spróbować, fajnie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  15. Porywam, batatów jeszcze nie jadłam a tak pysznie to wygląda w całości. Uczta dla podniebienia. Pozdrawiam ciepło i wiosennie :-)

    OdpowiedzUsuń
  16. fajny pomysł na obiad. Bataty kiedyś kupowałam, ostatnio coś o nich zapomniałam:-)

    OdpowiedzUsuń
  17. Wypróbowałam już nie jeden Twój przepis, i był naprawdę pyszny. To na pewno też jest bardzo smaczny:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Elu, dziękuję za te słowa :) To motywuje do dalszej pracy i rozwijania się, że jest dla kogo :)

      Usuń
  18. Na pewno pyszny, bo wszystkie Twoje kulinarne pomysły są bardzo smaczne :))

    OdpowiedzUsuń
  19. Chętnie wpadałabym do Ciebie na takie smaczne danie :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Uwielbiam slodkie ziemniaki! Biale, zwykle ziemniaki podobno nie licza sie jako '5 porcji warzyw I owocow'! (!) Ale te slodkie tak!

    OdpowiedzUsuń
  21. Muszę spróbować Twojego połączenia, bo lubię (chyba) wszystko z kurczakiem :D

    OdpowiedzUsuń
  22. Batatów w ogóle nie jadłam ale słyszałam że są smaczne ;) zainspirowałaś mnie i coś pewnie z nich przygotuję;)pozdrawiam cieplutko

    OdpowiedzUsuń
  23. Forme posmarowac odrobina oleju albo masla zeby bataty nie przywarly do formy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można ale nie trzeba z gdyż wszystkie składniki są mieszane z olejem.

      Usuń
  24. Zapiekanka dobra ale czas pieczenia niestety dłuższy niż 30 min jak jest tu napisane u mnie się piekły 1,5 h

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszystko zależy jak drobno pokrojone bataty. Ja zawsze kroje drobniej żeby piekły się krócej 🙂 cieszę się że smakowało 🙂

      Usuń
    2. Mozna je wcześniej obgotowac w lupinie

      Usuń

Podpisz się pod komentarzem, jeżeli jesteś Anonimowy:)