Lunch do pracy nie musi być nudny i skomplikowany,
dlatego pokombinowałam z tym co miałam w czeluściach lodówki i przygotowałam
zapiekankę z batatami z dodatkiem tymianku. Gdy pominiecie ser powstanie Wam
fit zapiekanka :)
1 mała podwójna pierś z kurczaka
2 bataty (40 dag)
Pół większej czerwonej cebuli
Kilka pieczarek
Sól
Pieprz
Olej rzepakowy
Tymianek suszony lub świeży
Szczypta cayenne
Opcjonalnie pół kulki mozzarelli
- Bataty pokroić w kostkę, pieczarki i cebulę w półtalarki, a czosnek posiekać. Pierś z kurczaka pokroić w plastry. Polać odrobiną oleju. Posypać solą, pieprzem, cayenne i tymiankiem. Wszystko wymieszać. Odstawić na 20 minut.
- Potem piec 180 stopniach do miękkości ziemniaków ok. 30 minut. Pod koniec pieczenia możecie posypać zapiekankę odrobiną sera.
Taki zestaw pasuje mi jak najbardziej, bo smacznie przygotowałaś, bo ładnie wygląda, bo jak patrzę na to zdjęcie to robię się głodna :)
OdpowiedzUsuńPycha zapiekanka, ja jeszcze nie trafiłam na bataty, a mam taką wielką na nie ochotę! :( Mniam!
OdpowiedzUsuńto po bataty możesz się wybrać do biedronki, ostatnio są tam bardzo często :)
UsuńWspaniała propozycja i sera bym nie pomijała :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam bataty :-) super ta zapiekanka :-)
OdpowiedzUsuńjakoś się nie mogę przekonac do batatów... warto?:>
OdpowiedzUsuńja myślę, że warto! :)
UsuńJeszcze nie jadłam batatów, ale Twoja propozycja podania skusiła mnie na nie :)
OdpowiedzUsuńto polecam spróbować, w tym wydaniu świetnie smakują :)
Usuńwow! Pychota, najlepiej.. <3
OdpowiedzUsuńMuszę w końcu i ja dorwać te bataty bo wszyscy je tak zachwalają :)
OdpowiedzUsuńHmm ale zrobiłam się głodna:)
OdpowiedzUsuńPasuje mi taka zapiekanka, nawet fit :)
OdpowiedzUsuńI na sam widok człowiek głodny. Bardzo smaczne danie:)
OdpowiedzUsuńTakie dania z dodatkiem batatów trafiają w mój żołądek :) to musi smakować przepysznie!
OdpowiedzUsuńJaka pyszna zapiekanka :)
OdpowiedzUsuńBardzo smacznie wygląda! i choć fytki z batatów mi nie podeszły, to chętnie bym im dała drugą szansę z Twoim daniem :-)
OdpowiedzUsuńja tak miałam z frytkami z marchewki, dlatego nie odważyłam się na frytki z batatów, ale w tym wydaniu mi smakowało :)
UsuńBardzo ciekawy pomysł. Uwielbiam takie dania, są pyszne i syczące.
OdpowiedzUsuńmuszę spróbować, fajnie wygląda!
OdpowiedzUsuńPorywam, batatów jeszcze nie jadłam a tak pysznie to wygląda w całości. Uczta dla podniebienia. Pozdrawiam ciepło i wiosennie :-)
OdpowiedzUsuńfajny pomysł na obiad. Bataty kiedyś kupowałam, ostatnio coś o nich zapomniałam:-)
OdpowiedzUsuńWypróbowałam już nie jeden Twój przepis, i był naprawdę pyszny. To na pewno też jest bardzo smaczny:)
OdpowiedzUsuńElu, dziękuję za te słowa :) To motywuje do dalszej pracy i rozwijania się, że jest dla kogo :)
UsuńNa pewno pyszny, bo wszystkie Twoje kulinarne pomysły są bardzo smaczne :))
OdpowiedzUsuńach połączenie idealne!
OdpowiedzUsuńChętnie wpadałabym do Ciebie na takie smaczne danie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam slodkie ziemniaki! Biale, zwykle ziemniaki podobno nie licza sie jako '5 porcji warzyw I owocow'! (!) Ale te slodkie tak!
OdpowiedzUsuńMuszę spróbować Twojego połączenia, bo lubię (chyba) wszystko z kurczakiem :D
OdpowiedzUsuńU mnie z serem obowiązkowo :D
OdpowiedzUsuńBatatów w ogóle nie jadłam ale słyszałam że są smaczne ;) zainspirowałaś mnie i coś pewnie z nich przygotuję;)pozdrawiam cieplutko
OdpowiedzUsuńForme posmarowac odrobina oleju albo masla zeby bataty nie przywarly do formy?
OdpowiedzUsuńMożna ale nie trzeba z gdyż wszystkie składniki są mieszane z olejem.
UsuńZapiekanka dobra ale czas pieczenia niestety dłuższy niż 30 min jak jest tu napisane u mnie się piekły 1,5 h
OdpowiedzUsuńWszystko zależy jak drobno pokrojone bataty. Ja zawsze kroje drobniej żeby piekły się krócej 🙂 cieszę się że smakowało 🙂
UsuńMozna je wcześniej obgotowac w lupinie
Usuń