Z mięsami lubię eksperymentować i odkrywać nowe
połączenia smaków. Tym razem padło na czosnek, który gra tutaj główne skrzypce, gdyż jego spora ilość w
połączeniu ze szpinakiem i delikatnym serkiem oraz chili dają niezwykłe
doznania smakowe. Wg A. to jedno z najlepszych dań, jakie przygotowałam :)
Zmodyfikowałam przepis znaleziony na blogu Marta – gotuje.
3 łyżki oleju rzepakowego
Opakowanie mrożonego szpinaku (450g)
800 g schabu
sól, pieprz
10 ząbków czosnku
1 liść laurowy
1 łyżka suszonego tymianku
½ łyżeczki pieprzu cayenne (w zależności jak ostro
lubicie)
½ łyżeczki suszonej bazylii
Opakowanie serka mascarpone (250g)
Przygotowanie:
- Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, przełożyć szpinak, dodać odrobinę soli. Smażyć mieszając od czasu do czasu drewnianą łyżką. Podsmażony szpinak odcedzić za pomocą durszlaka. Schab pokroić w kostkę (ok. 3×3 cm), doprawić solą i pieprzem.
- Patelnię, na której smażyliśmy szpinak, przetrzeć papierowym ręcznikiem i podgrzać na niej olej rzepakowy. Na rozgrzany olej przełożyć kawałki schabu i podsmażać je na dużym ogniu przez ok. 5 minut. Do mięsa dodać drobno posiekany czosnek, listek laurowy, suszony tymianek oraz pieprz cayenne. Całość dokładnie wymieszać.
- Dodać podsmażony szpinak do patelni z mięsem. Dokładnie wymieszać i smażyć jeszcze kilka minut. Następnie patelnię zdjąć z ognia i do podsmażonych składników dodać serek mascarpone. Delikatnie wymieszać, tak aby serek się całkowicie rozpuścił. Na koniec dodać suszoną bazylię oraz doprawić solą i pieprzem do smaku.
Smacznego,
Anulla
o kurka.. nie powiem-pociekła mi ślinka na myśl o tym daniu :)
OdpowiedzUsuńWygląda bajecznie.. no i szpinak z mascarpone-uwielbiam!
Przyznam się, że takie połączenie składników to mój ulubiony zestaw. Szpinak, czosnek... i cała reszta. To bajka. Pysznie :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy przepis i fajne połączenie smaków. Super danie. Zjadłabym odrobinkę :-)
OdpowiedzUsuńwłaśnie mam smaczek na szpinak:)
OdpowiedzUsuńCo za pyszności, a że jestem miłośniczką szpinaku więc wpraszam się na obiadek :-)
OdpowiedzUsuńMm, rewelacja! Pysznie skomponowane danie :)
OdpowiedzUsuńZapisuję :)))
OdpowiedzUsuńCiekawie dobrałaś składniki, pyszny obiadek :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo ciekawie, szkoda, że nie lubię szpinaku :(
OdpowiedzUsuńwygląda cudnie :) na pewno się na nią skuszę :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że danie Wam posmakowało i tym razem może sama skorzystam z Twojej uproszczonej wersji, bo znów nabrałam na nie ochoty :D
OdpowiedzUsuńnie dziwię się, bo jest pyszne! :)
UsuńWszystko co jest ze szpiankiem musi być pyszne:-) Świetna propozycja na obiad:-)
OdpowiedzUsuńmuszę kiedyś zrobić, koniecznie!!
OdpowiedzUsuńmmm bardzo fajne połączenie smaków :)
OdpowiedzUsuńPyszne mięsko :) Cudowne połączenia smakowe!
OdpowiedzUsuńTakiego połączenia jeszcze nie jadłam, a wygląda już pysznie :)
OdpowiedzUsuńMniam, pyszności <3
OdpowiedzUsuńapetyczne mięsko! ze szpinakiem zawsze pycha
OdpowiedzUsuńalle mi smaka narobiłaś. ślinka cieknie :P
OdpowiedzUsuńCiekawe połączenie smaków:-)
OdpowiedzUsuńWspaniale przyrządzony schab!;)
OdpowiedzUsuńJejku tak przyrządzonego schabu to jeszcze nie próbowałam, super smaki, no i pyszne musiało być :)
OdpowiedzUsuńBardzo pomysłowy obiad :)
OdpowiedzUsuńOch, z pewnością niebo w gębie...
OdpowiedzUsuńKreatywne podejście do tematu! Fajny sos z serka ze szpinakiem! :)
OdpowiedzUsuńOj, ale pyszności :D
OdpowiedzUsuńGłodna się zrobiłam :-)
OdpowiedzUsuńTeż dodaje mascarpone do wszystkiego ale z wieprzowiną nie eksperymentowałam jeszcze, myślę że musi barrrdzo dobrze smakować;)
OdpowiedzUsuńSmakowite połączenie!
OdpowiedzUsuńwow, wieprzowiny jeszcze nie łączyłam z mascarpone. KOniecznie muszę wypróbować:) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń