czwartek, 9 października 2014

Faszerowana papryka

Faszerowane warzywa to świetny pomysł na obiady w czasie lata i jesieni, kiedy możemy korzystać  z dobroci natury. Przygotowuję je w wersji mięsnej oraz bezmięsnej (najbardziej chyba lubię wersję z ryżem i warzywami lub kuskusem). Dzisiaj przedstawiam Wam paprykę w tej pierwszej. Swego czasu też proponowałam Wam na blogu bakłażana/cukinięnadziewaną mięsem mielonym. Dzisiejsza papryka jest o wiele bogatsza w różne dodatki.


Składniki na 1-2 porcje:
1 duża papryka lub 2 mniejsze
20 dag mięsa mielonego wieprzowego
1 ząbek czosnku
1 mała marchewka
1 mała cebula
Kilkucentymetrowy kawałek cukinii i dyni
1 torebka ryżu (100g)
100 ml passaty pomidorowej
60 g mozzarelli (pół kulki)
Przyprawa włoska
Słodka papryka w proszku
Sól
Pieprz
Olej

Przygotowanie:
  1. Ryż ugotować w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu.
  2. Cebulę i czosnek posiekać. Zeszklić na odrobinie oleju. Dodać pokrojoną w kostkę dynię, cukinię i marchew. Podsmażyć. Dodać mięso mielone. Podsmażyć do miękkości. Doprawić solą, pieprzem, słodką papryką i ziołami włoskimi. Dolać passatę pomidorową. Wymieszać. Na koniec dodać ugotowany ryż. Połączyć wszystko.
  3. Paprykę/i  przekroić na pół. Wypełnić farszem. Na wierzch ułożyć startą mozzarellę. Piec w 180 stopniach przez około 20 minut.
Smacznego,
Anulla

Zabieramy ze sobą posiłek

31 komentarzy:

  1. Jakie pyszności. Aż nabrałam ochoty na taką papryczkę. Dawno nie robiłam. Na weekend koniecznie musze zrobić. Dzięki Anullka za przypomnienie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jedno z moich ulubionych dań,w sezonie to propozycja obowiązkowa! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kiedyś też taką paprykę robiłam, z lubym zajadaliśmy się nią i była przepyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubię wszelkie warzywa faszerowane:) A taką papryczkę chętnie bym zjadła.

    OdpowiedzUsuń
  5. Jeszcze w tym roku nie robiła, a bardzo lubimy :) Dzięki za przypomnienie :))

    OdpowiedzUsuń
  6. faszerowane warzywa są świetne, ładnie się prezentują i są pyszne! robię co roku :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszne, chętnie zjadłabym takie na dzisiejszy obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam faszerowane papryki, w ogóle wszystkie warzywa z nadzieniem, takie proste, a takie pyszne, mniam:)

    lekcjewkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  9. Wszystkie faszerowane warzywa są świetną propozycją na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Przepadam za taką papryką - z mięsem czy bez - zawsze pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Często faszeruję warzywa, a w szczególności paprykę! Uwielbiam takie dania! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam faszerowane warzywa, są pyszne, syte i pełne smaków i aromatów :-) pozdrawiam serdecznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. faszerowana papryka bardzo często gości u nas na stole :) nie dość, że szybka to jeszcze smaczna ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. ja uwielbiam faszerowane ziemniaki!

    a u mnie czeka proste ciacho!

    OdpowiedzUsuń
  15. Faszerowana papryka, u mnie obiadowo na pierwszym miejscu, fajnie że z mozzarellą :))

    OdpowiedzUsuń
  16. zwykle nadziewam tak cukinię, ale papryka też mega!

    OdpowiedzUsuń
  17. Że tak na wstepie zapytam, to kiedy serwujesz taki obiad, na pewno zawitam :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Papryczki którymi można się zajadać. Z mięsem mielonym i serem pycha, już wiedzę jak szybko znikają

    OdpowiedzUsuń
  19. Bardzo lubię warzywa w takiej wersji :)!

    OdpowiedzUsuń
  20. Pyszności, również bardzo lubię zapiekane warzywa :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Och jak ja dawno nie jadłam papryki faszerowanej. Muszę to koniecznie zmienić!

    OdpowiedzUsuń
  22. Jeszcze nie robiłam, a przecież sezon paprykowy chyli się ku końcowi...

    OdpowiedzUsuń

Podpisz się pod komentarzem, jeżeli jesteś Anonimowy:)