Faszerowane warzywa to świetny pomysł na obiady w czasie
lata i jesieni, kiedy możemy korzystać z
dobroci natury. Przygotowuję je w wersji mięsnej oraz bezmięsnej (najbardziej chyba lubię wersję
z ryżem i warzywami lub kuskusem). Dzisiaj przedstawiam Wam paprykę w tej
pierwszej. Swego czasu też proponowałam Wam na blogu bakłażana/cukinięnadziewaną mięsem mielonym. Dzisiejsza papryka jest o wiele bogatsza w różne
dodatki.
1 duża papryka lub 2 mniejsze
20 dag mięsa mielonego wieprzowego
1 ząbek czosnku
1 mała marchewka
1 mała cebula
Kilkucentymetrowy kawałek cukinii i dyni
1 torebka ryżu (100g)
100 ml passaty pomidorowej
60 g mozzarelli (pół kulki)
Przyprawa włoska
Słodka papryka w proszku
Sól
Pieprz
Olej
Przygotowanie:
- Ryż ugotować w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu.
- Cebulę i czosnek posiekać. Zeszklić na odrobinie oleju. Dodać pokrojoną w kostkę dynię, cukinię i marchew. Podsmażyć. Dodać mięso mielone. Podsmażyć do miękkości. Doprawić solą, pieprzem, słodką papryką i ziołami włoskimi. Dolać passatę pomidorową. Wymieszać. Na koniec dodać ugotowany ryż. Połączyć wszystko.
- Paprykę/i przekroić na pół. Wypełnić farszem. Na wierzch ułożyć startą mozzarellę. Piec w 180 stopniach przez około 20 minut.
Anulla
Jakie pyszności. Aż nabrałam ochoty na taką papryczkę. Dawno nie robiłam. Na weekend koniecznie musze zrobić. Dzięki Anullka za przypomnienie :)
OdpowiedzUsuńja też często o różnych daniach zapominam.
UsuńPysznie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńJedno z moich ulubionych dań,w sezonie to propozycja obowiązkowa! :)
OdpowiedzUsuńKiedyś też taką paprykę robiłam, z lubym zajadaliśmy się nią i była przepyszna :)
OdpowiedzUsuńLubię wszelkie warzywa faszerowane:) A taką papryczkę chętnie bym zjadła.
OdpowiedzUsuńJeszcze w tym roku nie robiła, a bardzo lubimy :) Dzięki za przypomnienie :))
OdpowiedzUsuńfaszerowane warzywa są świetne, ładnie się prezentują i są pyszne! robię co roku :-)
OdpowiedzUsuńPyszne, chętnie zjadłabym takie na dzisiejszy obiad :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam faszerowane papryki, w ogóle wszystkie warzywa z nadzieniem, takie proste, a takie pyszne, mniam:)
OdpowiedzUsuńlekcjewkuchni.blogspot.com
Lubię, ale nie robiłam całe wieki :(
OdpowiedzUsuńmuszę w końcu zrobić !
OdpowiedzUsuńWszystkie faszerowane warzywa są świetną propozycją na obiad :)
OdpowiedzUsuńPrzepadam za taką papryką - z mięsem czy bez - zawsze pycha:)
OdpowiedzUsuńCzęsto faszeruję warzywa, a w szczególności paprykę! Uwielbiam takie dania! :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam faszerowane warzywa, są pyszne, syte i pełne smaków i aromatów :-) pozdrawiam serdecznie :-)
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie dania jesienią :)
OdpowiedzUsuńfaszerowana papryka bardzo często gości u nas na stole :) nie dość, że szybka to jeszcze smaczna ;)
OdpowiedzUsuńja uwielbiam faszerowane ziemniaki!
OdpowiedzUsuńa u mnie czeka proste ciacho!
Faszerowana papryka, u mnie obiadowo na pierwszym miejscu, fajnie że z mozzarellą :))
OdpowiedzUsuńObiad idealny:)
OdpowiedzUsuńzwykle nadziewam tak cukinię, ale papryka też mega!
OdpowiedzUsuńmusi być pyszna :)
OdpowiedzUsuńpychaaaaaaaa:)
OdpowiedzUsuńŻe tak na wstepie zapytam, to kiedy serwujesz taki obiad, na pewno zawitam :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł!
OdpowiedzUsuńPapryczki którymi można się zajadać. Z mięsem mielonym i serem pycha, już wiedzę jak szybko znikają
OdpowiedzUsuńBardzo lubię warzywa w takiej wersji :)!
OdpowiedzUsuńPyszności, również bardzo lubię zapiekane warzywa :)
OdpowiedzUsuńOch jak ja dawno nie jadłam papryki faszerowanej. Muszę to koniecznie zmienić!
OdpowiedzUsuńJeszcze nie robiłam, a przecież sezon paprykowy chyli się ku końcowi...
OdpowiedzUsuń