W tym roku wykorzystuję dynię częściej aniżeli w tamtym
roku. Ostatnio gości przeważnie u mnie w wersji wytrawnej, w postaci dodatku do
sosów, zup czy jak teraz potrawki. Jedyny jej minus to obieranie. Niestety
najłatwiej jest dostać w sklepach tę odmianę, która wymaga tej czynności.
Koniec marudzenia na kwestię skórki dyni i pora
przedstawić Wam przepis. Inspiracja pochodzi z bloga Kwestia smaku.
2 łyżki oleju roślinnego
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
350 g mielonego mięsa dowolnego
1 łyżeczka kurkumy
½ łyżeczki cząbru (w oryginalne był kmin rzymski)
po 1/3 łyżeczki cynamonu, ostrej papryki, kolendry
½ łyżeczki czerwonej słodkiej papryki
100 g ryżu, 1 torebeczka
1 szklanka czerwonej soczewicy
3 szklanki bulionu
2 szklanki obranej i pokrojonej w małą kostkę dyni - ok. 0,5 kg dyni
1 puszka pomidorów
Przygotowanie:
100 g ryżu, 1 torebeczka
1 szklanka czerwonej soczewicy
3 szklanki bulionu
2 szklanki obranej i pokrojonej w małą kostkę dyni - ok. 0,5 kg dyni
1 puszka pomidorów
Przygotowanie:
- W rondlu, na oleju zeszklić cebulę razem z rozgniecionym czosnkiem, dodać mielone mięso i dokładnie je obsmażyć. Doprawić solą i pieprzem, dodać przyprawy, chwilę podsmażyć.
- Dodać ryż i soczewicę oraz dynię pokrojoną w kostkę, wymieszać i smażyć przez około 1-2 minuty. Wlać gorący bulion i zagotować. Dodać puszkę pomidorów. Wymieszać i gotować około 15 minut do miękkości ryżu i soczewicy.
Smacznego,
Anulla
Podoba mi się :)
OdpowiedzUsuńZ wielką ochotą spróbowałabym tej potrawy:)
OdpowiedzUsuńNo no, brzmi ciekawie :) I aromatycznie:)
OdpowiedzUsuńświetne i sycące danie ;)
OdpowiedzUsuńciekawe danie :) ja jeszcze nigdy nie robiłam nic z dyni :)
OdpowiedzUsuńto pora spróbować :)
Usuńniestety nie jestem wielką fanka dyni :D
OdpowiedzUsuńjeszcze rok temu też tak mówiłam, jako dodatek do ciast czy sosów albo potrawek mi bardzo odpowiada :)
UsuńA ja odwrotnie. W tym roku za dynię się nie brałam, bo zachorowałam, ale myślę, że to nadrobię. Kto wie, może właśnie Ty mnie zainspirowałaś....
OdpowiedzUsuńMniam, ależ pyszne i oryginalne danie, z chęcią bym spróbowała:)
OdpowiedzUsuńFajne smaki :) Ja w tym roku też nie robiłam nic z dyni, ale muszę kupić i coś upichcić :)
OdpowiedzUsuńświetny pomysł na jesienne danie:)
OdpowiedzUsuńCiekawi mnie smak tej potrawki, bo wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńwyczuwa się orientalność przypraw w smaku, idealna na chłody :)
UsuńZ dyni mogę jeść wszystko :) Takiej propozycji bym nie odmówiła :)
OdpowiedzUsuńPyszny sposób na dynię, myślę, że warto spróbować :)
OdpowiedzUsuńFajne połączenie smaków! Ja ostatnio robiłam zupę z dyni z czerwoną soczewicą!:)
OdpowiedzUsuńteż fajny pomysł! :) a dyniowa zupa też za mną chodzi :)
UsuńMniam jakie to musi być pyszne :-) uwielbiam takie dania :-)
OdpowiedzUsuńmam dwie dynię, na pewnooo zrobię :D
OdpowiedzUsuńJakoś jeszcze nie jadłam dyni, i szczerze mówiąc nie mam takiej potrzeby. Ale gdyby ktoś mnie poczęstował to pewnie bym nie odmówiła.
OdpowiedzUsuńwarto spróbować, ja powoli coraz większą sympatią ją darzę :)
UsuńPycha, ja od dwóch lat działam na hokkaido - nie trzeba obierać. Wcześniej piekłam dynię ze skórką w piekarniku - po upieczeniu niemal sama schodziła
OdpowiedzUsuńDynia wszędzie króluję:-) Świetny pomysł:-)
OdpowiedzUsuńPrzyznam, że takiej potrawki jeszcze nie jadłam. Wygląda bardzo smacznie:)
OdpowiedzUsuńbardzo mi się podoba taka potrawka, mniam. z chęcią bym spróbowała!
OdpowiedzUsuńpodoba mi się to danko:) chetnie wypróbuję u siebie!
OdpowiedzUsuńJak to fajnie że można znaleźć tyle ciekawych przepisów na dynię. Bardzo fajny pomysł i mam wrażenie że gatunek dyni nie ma tu większego znaczenia, jest to super warzywo a Twoja wersja bardzo interesująca :)
OdpowiedzUsuńSuper, widzę że u Ciebie tez sezon na moje ulubione dynie :)
OdpowiedzUsuńJa jeszcze dyni nie dopadłam, a tu widzę, że taka fajna potrawka do zrobienia :)
OdpowiedzUsuńMniam mniam :-)
OdpowiedzUsuńJaka zdrowa wersja potrawki, bardzo lubię dynię i soczewicę. Porywam talerz bo to co zdrowe bardzo sobie cenię :-)
OdpowiedzUsuńSoczewicę po prostu kocham, więc przetestuję ;)
OdpowiedzUsuńfajna potrawka :)
OdpowiedzUsuńpomysłowe danie :)
OdpowiedzUsuńJadłbym, oj jadłbym :D
OdpowiedzUsuńU mnie najczęściej dynia na słodko, ale teraz mam nową inspirację - super :D
OdpowiedzUsuńDynię uwielbiam więc potrawka by mi na pewno smakowała :)
OdpowiedzUsuńpyszny sposób na dynię :-) też kiedyś robiłam sos z dynią i bardzo nam smakował :-)
OdpowiedzUsuń