Sezon na śliwki w pełni, więc postanowiłam wykorzystać je
inaczej niż zwykle, a mianowicie przygotować sos do mięsa na bazie tych owoców.
Z owocowymi połączeniami mam różnie. Nie każde mi smakuje, jednak to zaskoczyło
mnie pozytywnie i z pewnością nie raz ten obiadek powtórzę, w szczególności, że
porcja śliwek na zimę leży już w zamrażalniku.
Ok. 500-600 g schabu b/k lub szybki wieprzowej
30 dag śliwek
Mąką do obtoczenia
1 łyżeczka słodkiej papryki
½ łyżeczki rozmarynu
½ łyżeczki cynamonu
3 ziarna ziela angielskiego
1 liści laurowy
1 ząbek czosnku
1l bulionu
Sól
Pieprz
Olej
Przygotowanie:
- Mięso pokroić na plastry, rozbić. Posolić i popieprzyć z obu stron. Obtoczyć w mące. Obsmażyć na oleju na złoty kolor. Przełożyć do rondelka.
- Śliwki wydrylować, dusić na patelni z odrobiną wody. Zblendować. Przełożyć do rondelka.
- Dodać przesmażony czosnek. Podlać bulionem Doprawić do smaku cynamonem, rozmarynem i słodką papryką oraz dodać ziele angielskie i liść laurowy. Dusić do miękkości mięsa, ok. 30 minut, co jakiś czas mieszając.
- W razie potrzeby sos jeszcze zagęścić mąką rozmąconą z wodą.
Anulla
Super schabik, lubię taki :) A ten sosik musi być pycha!
OdpowiedzUsuńJa robię ale bez rozmarynu ta wersja bardzo ciekawa.
OdpowiedzUsuńrozmaryn daje ciekawy posmak sosu :) w ogóle ostatnio mam na niego fazę :)
UsuńŚwietnie dobrałaś śliwki do sosu mięsnego. Bardzo podnoszą smak całej potrawy. Mniam :) zrobiło się pysznie :)
OdpowiedzUsuńPodoba mi się ten pomysł na schab :-)
OdpowiedzUsuńŻeby mój M zechciał zjeść mięsko z owocami to dawno bym już przyrządziła taki obiadek...:)
OdpowiedzUsuńM. musi spróbować :) czasami faceci twierdzą, że czegoś nie lubią dopóki nie spróbują :)
UsuńMNIAM! kocham takie połączenie smaków!
OdpowiedzUsuńO! U mnie dziś też był schabik ale duszony :) Chętnie wymieniłabym się na kawałek w takim sosie :))
OdpowiedzUsuńschab nadziewany śliwkami jest cudowny, a z sosem?
OdpowiedzUsuńMusi być wyśmienity! :)
O jakie pyszności. Bardzo lubię schab. W sosie jeszcze lepszy. Pychota. Sama bym takie jedzonko wszamała z wielką chęcią :)
OdpowiedzUsuńidelny obiad na niedzielne popołudnie :)
OdpowiedzUsuńSosik śliwkowy musi pięknie uzupełniać mięsko... Robiłam coś podobnego :
OdpowiedzUsuńhttp://www.prostyprzepisnazycie.blogspot.com/2012/12/slaskie-niebo.html
Pozdrawiam!
faktycznie odrobinę podobne, ale ja robię na śliwkach świeżych i bardziej doprawiam :)
UsuńAle miałaś pyszny obiadek, lubie takie smaki. Owoce fajnie pasują do mięsa. Z chęcią taki sosik spróbuję :-)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy, ja w weekend też robiłam mięso z sosem śliwkowym :D
OdpowiedzUsuńpyszne mięcho, pięknie podane!:)
OdpowiedzUsuńPysznie, mąż dopomina się o taki obiad :)
OdpowiedzUsuńPysznie podane mięsko, lubię je w takiej formie :)
OdpowiedzUsuńSosik wygląda bardzo apetycznie, musi dobrze smakować:)
OdpowiedzUsuńZazwyczaj śliwkami nadziewałam. Bardzo podoba mi się ten sosik:-)
OdpowiedzUsuńDo tej pory robiłam sosik ze śliwek suszonych ale podoba mi się pomysł na uzycie świeżych śliwek :)
OdpowiedzUsuńpyszny obiadek!
OdpowiedzUsuńPysznie przyrządzone mięso :)
OdpowiedzUsuńŚwietne połączenie :)
OdpowiedzUsuńPyszny obiadek. Sos ze śliwkami PYCHOTKA:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam połączenia mięsa z owocami !
OdpowiedzUsuńwygląda smacznie :)
OdpowiedzUsuńu mnie dzisiaj.. kwaśno!
Trochę mniej jestem teraz w sieci, a tu takie pyszności!!! Jak tylko mój syn zaakceptuje śliwki w swojej diecie muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńJaki pyszny schabik, uwielbiam sos śliwkowy. Porywam twój obiadek
OdpowiedzUsuńWpadam na obiad bezapelacyjnie to moje smaki :)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie moje smaki:) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńWszędzie gdzie wchodzę śliwki! Ale u Ciebie rzeczywiście inaczej! Bardzo fajny przepis!
OdpowiedzUsuńcudowny jest taki sosik! i jaki aromatyczny
OdpowiedzUsuńPyszne mięsko, bardzo ciekawy blog, obserwuję i zapraszam częściej do siebie:)
OdpowiedzUsuń