niedziela, 21 września 2014

Schab w sosie śliwkowym

Sezon na śliwki w pełni, więc postanowiłam wykorzystać je inaczej niż zwykle, a mianowicie przygotować sos do mięsa na bazie tych owoców. Z owocowymi połączeniami mam różnie. Nie każde mi smakuje, jednak to zaskoczyło mnie pozytywnie i z pewnością nie raz ten obiadek powtórzę, w szczególności, że porcja śliwek na zimę leży już w zamrażalniku.

Składniki na 4 porcje:
Ok. 500-600 g schabu b/k lub szybki wieprzowej
30 dag śliwek
Mąką do obtoczenia
1 łyżeczka słodkiej papryki
½ łyżeczki rozmarynu
½ łyżeczki cynamonu
3 ziarna ziela angielskiego
1 liści laurowy
1 ząbek czosnku
1l bulionu
Sól
Pieprz
Olej

Przygotowanie:
  1. Mięso pokroić na plastry, rozbić. Posolić i popieprzyć z obu stron. Obtoczyć w mące. Obsmażyć na oleju na złoty kolor. Przełożyć do rondelka. 
  2. Śliwki wydrylować, dusić na patelni z odrobiną wody. Zblendować. Przełożyć do rondelka. 
  3. Dodać przesmażony czosnek.  Podlać bulionem Doprawić do smaku cynamonem, rozmarynem i słodką papryką oraz dodać ziele angielskie i liść laurowy. Dusić do miękkości mięsa, ok. 30 minut, co jakiś czas mieszając. 
  4. W razie potrzeby sos jeszcze zagęścić mąką rozmąconą z wodą. 
Smacznego,
 Anulla

Śliwka - robaczywka!

35 komentarzy:

  1. Super schabik, lubię taki :) A ten sosik musi być pycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja robię ale bez rozmarynu ta wersja bardzo ciekawa.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. rozmaryn daje ciekawy posmak sosu :) w ogóle ostatnio mam na niego fazę :)

      Usuń
  3. Świetnie dobrałaś śliwki do sosu mięsnego. Bardzo podnoszą smak całej potrawy. Mniam :) zrobiło się pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Podoba mi się ten pomysł na schab :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Żeby mój M zechciał zjeść mięsko z owocami to dawno bym już przyrządziła taki obiadek...:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. M. musi spróbować :) czasami faceci twierdzą, że czegoś nie lubią dopóki nie spróbują :)

      Usuń
  6. MNIAM! kocham takie połączenie smaków!

    OdpowiedzUsuń
  7. O! U mnie dziś też był schabik ale duszony :) Chętnie wymieniłabym się na kawałek w takim sosie :))

    OdpowiedzUsuń
  8. schab nadziewany śliwkami jest cudowny, a z sosem?
    Musi być wyśmienity! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. O jakie pyszności. Bardzo lubię schab. W sosie jeszcze lepszy. Pychota. Sama bym takie jedzonko wszamała z wielką chęcią :)

    OdpowiedzUsuń
  10. idelny obiad na niedzielne popołudnie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Sosik śliwkowy musi pięknie uzupełniać mięsko... Robiłam coś podobnego :
    http://www.prostyprzepisnazycie.blogspot.com/2012/12/slaskie-niebo.html
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. faktycznie odrobinę podobne, ale ja robię na śliwkach świeżych i bardziej doprawiam :)

      Usuń
  12. Ale miałaś pyszny obiadek, lubie takie smaki. Owoce fajnie pasują do mięsa. Z chęcią taki sosik spróbuję :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo ciekawy, ja w weekend też robiłam mięso z sosem śliwkowym :D

    OdpowiedzUsuń
  14. pyszne mięcho, pięknie podane!:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Pysznie, mąż dopomina się o taki obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Pysznie podane mięsko, lubię je w takiej formie :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Sosik wygląda bardzo apetycznie, musi dobrze smakować:)

    OdpowiedzUsuń
  18. Zazwyczaj śliwkami nadziewałam. Bardzo podoba mi się ten sosik:-)

    OdpowiedzUsuń
  19. Do tej pory robiłam sosik ze śliwek suszonych ale podoba mi się pomysł na uzycie świeżych śliwek :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Pysznie przyrządzone mięso :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Pyszny obiadek. Sos ze śliwkami PYCHOTKA:)

    OdpowiedzUsuń
  22. Uwielbiam połączenia mięsa z owocami !

    OdpowiedzUsuń
  23. wygląda smacznie :)
    u mnie dzisiaj.. kwaśno!

    OdpowiedzUsuń
  24. Trochę mniej jestem teraz w sieci, a tu takie pyszności!!! Jak tylko mój syn zaakceptuje śliwki w swojej diecie muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Jaki pyszny schabik, uwielbiam sos śliwkowy. Porywam twój obiadek

    OdpowiedzUsuń
  26. Wpadam na obiad bezapelacyjnie to moje smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Zdecydowanie moje smaki:) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  28. Wszędzie gdzie wchodzę śliwki! Ale u Ciebie rzeczywiście inaczej! Bardzo fajny przepis!

    OdpowiedzUsuń
  29. cudowny jest taki sosik! i jaki aromatyczny

    OdpowiedzUsuń
  30. Pyszne mięsko, bardzo ciekawy blog, obserwuję i zapraszam częściej do siebie:)

    OdpowiedzUsuń

Podpisz się pod komentarzem, jeżeli jesteś Anonimowy:)