Uwielbiam tworzyć nietypowe smaki typowych potraw i
pokazywać Wam, że wcale nie musimy trzymać się tradycji. Lubię pulpety, nawet
bardzo, ale jedzeniu ich tylko w podstawowych wersjach smakowych mówię stanowcze NIE.
Dlatego staram się z nimi eksperymentować, co już Wam pokazywałam wcześniej, np. jako pulpety w sosie porowym lub pulpety po meksykańsku. Dzisiejszy przepis jest inspiracją z
książki Ani Starmach Pyszne 25 Nowa porcja przepisów z moimi modyfikacjami.
Wyszło naprawdę aromatyczne danie!:)
1 kg mięsa mielonego drobiowego lub wieprzowego
2 ząbki czosnku
1 cebula
1 łyżeczka imbiru
Kilka uprażonych i posiekanych orzechów włoskich
½ łyżeczki kolendry
Szczypta soli
Olej do smażenia
Sos:
400 ml kremówki
200g śmietany 18 %
2 łyżki curry
2 łyżeczki kurkumy
Opcjonalnie szczypta kminu rzymskiego
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka ostrej papryki
Sól
Pieprz
Surówka:
2-3 marchewki
1 łyżeczka chrzanu
1 łyżka majonezu
sól
pieprz
Przygotowanie:
- Czosnek posiekać, cebulę pokroić w kostkę. Dodać do mięsa wraz z przyprawami i orzechami. Mięso wymieszać, a następnie formułować z niego niewielkie pulpeciki.
- W rondlu/głębokiej patelni rozgrzać trochę oleju. Wrzucić do niego pulpeciki. Smażyć je na złoty kolor z obu stron. Zdjąć z patelni.
- Na tę samą patelnię wlać oba rodzaje śmietany, dodać paprykę słodką i ostrą, kurkumę i curry oraz odrobinę soli i pieprzu. Całość gotować chwilę. Do sosu dodać wcześniej podsmażone pulpeciki. Gotować je ok. 10-15 minut.
- Podawać z ugotowanym ryżem.
- Surówka: Marchewki obrać, zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Dodać majonez, chrzan oraz sól i pieprz. Wymieszać. Można jeść od razu, choć lepsza jest jak przeleży z godzinę w lodówce.
Anulla
Klopsiki wyglądają przepysznie :) zapraszamy również do nas http://blotodlazuchwalych.blogspot.com/
OdpowiedzUsuńojej.. ale połączenie intrygujące! wow.. chciałabym tego spróbować, mniam :)
OdpowiedzUsuńTakie dania lubie ;)
OdpowiedzUsuńjakie fajne danie, mmm super, takie bardzo lubię :-), Pozdrowienia!
OdpowiedzUsuńświetny pomysł na obiad:)
OdpowiedzUsuńPyszniutko, pyszniutko. Super połączenie i ta marchewka - rewelacja :)
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis. Fajne, smaczne i ładne danie z tego wyszło. Pięknie podałaś, wypada więc tylko zjeść z ogromnym apetytem :)
OdpowiedzUsuńMoje smaki:) Zabieram:)
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają :)!
OdpowiedzUsuńSuper te kotleciki, muszą smakować rewelacyjnie :-) pyszny obiadek :-)
OdpowiedzUsuńBardzo spodobał mi się pomysł na połączenie marchewki i chrzanu, że wcześniej na to nie wpadłam :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam surówkę z marchewki z chrzanem, choć ja ścieram marchew na drobnych oczkach i zamiast majonezu dodaję śmietanę :) Pulpeciki prezentują się doskonale! Świetne danie, smakowicie podane. Narobiłaś mi ochoty :)
OdpowiedzUsuńAgnieszka to pozostaje tylko zrobić :)
UsuńSuper, jestem fanką takich smaków :)
OdpowiedzUsuńZjadłabym z przyjemnością takie danie, kusi i to bardzo :)
OdpowiedzUsuńCiekawe smaki, warte wypróbowania!
OdpowiedzUsuńAle kolorowo wyszło:) a u mnie marchew z czosnkiem. ale z chrzanem wypróbuję!
OdpowiedzUsuńwprosiłabym się na obiad:)
OdpowiedzUsuńCiekawe danie! Też lubię próbować nowe smaki, tak więc Twój pomysł na pulpety bardzo mi się podoba:-)
OdpowiedzUsuńWiosna na talerzu! :)
OdpowiedzUsuńAż chce się jeść :) Szkoda, że ja jeszcze tak dobrze nie gotuję :(
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do siebie :)
To danie naprawdę nie jest skomplikowane, myślę że spokojnie dasz sobie radę. wykonał je A., dla którego było wyzwaniem (do tej pory robił prostsze o wiele rzeczy) bo nigdy nie robił klopsów. Fakt powiedziałam co i jak, ale jako że nie miałam czasu na gotowanie to on je wykonał :)
UsuńMuszę spróbować, bo wygląda smakowicie :) A mój Ł. pewnie chętnie się skusi :)
OdpowiedzUsuńAleż aromatyczne klopsiki wyczarowałaś :)
OdpowiedzUsuńFajny zestaw, lekki obiad i indyjskie smaki pycha. Zjadłabym chętnie
OdpowiedzUsuńAż mi w brzuchu zaburczało :D Pysznie się zapowiadają!
OdpowiedzUsuńRównież uwielbiam pulpety, a takie w indyjskiej wersji muszą być pyszne :)
OdpowiedzUsuń