Zwany również kaszotto, ale po prostu nie znoszę tej
nazwy. Wg mnie ma ona bardzo ciężki, wręcz negatywny wydźwięk i wolę stosować
inne określenia, gdy wykorzystuję w swojej kuchni kaszę przygotowaną w sposób
podobny do risotto. Tym razem połączyłam pęczak z grzybami leśnymi, gdyż w
zamrażalce znalazłam jeszcze jedną paczuszkę, której żal byłoby nie
wykorzystać. Jednocześnie zachęcam Was
do częstszego wykorzystywania pęczaku w swojej kuchni, ponieważ ma sporo
właściwości zdrowotnych, m.in. doskonale oczyszcza organizm z toksyn czy obniża
poziom cholesterolu. Dawniej kasza ta była chętnie wykorzystywana w kuchni
przez nasze babcie, a obecnie jakby poszła w zapomnienie. Wielka szkoda, gdyż
można z niej przygotować wiele smacznych, zdrowych i szybkich posiłków.
1,5 szklanki pęczaku
2 garście mrożonych grzybów leśnych, w sezonie świeżych
1 cebula
3 szklanki bulionu
Sól
Pieprz
olej
- Grzyby wyjmij z zamrażalki ok. 30 minut przed przygotowaniem. Cebulę i grzyby pokrój w kostkę. Usmaż na odrobinie oleju. Posól i popieprz. Wsyp kaszę, chwilę podsmaż, aby ziarna zostały oblepione tłuszczem. Podlej bulionem. Gotuj ok. 25-30 minut do miękkości, co jakiś czas mieszając, aby się nie przypaliło. Gdyby bulion wyparował, podlać nim dodatkowo kaszę.
Smacznego,
Anulla
Lubię kasze i lubię pęczak. A Twoja propozycja w grzybkami... jak najbardziej mi się podoba :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam to klasyczne połączenie grzybów z kaszą!! Chętnie bym zjadła! :)
OdpowiedzUsuńMam grzybki cwięc może zrobie.
OdpowiedzUsuńNa kaszę zawsze mam ochotę :-)
OdpowiedzUsuńjakie aromatyczne...!
OdpowiedzUsuńGustuje w takich daniach! Twoje brzmi pysznie ;)
OdpowiedzUsuńOjej taki pęczak to bym zjadła! Uwielbiam w takim wydaniu grzyby <3
OdpowiedzUsuńKocham pęczak jak i grzyby leśne ale muszę przyznać, że takiego zestawienia jeszcze nie próbowałam. JESZCZE :) !
OdpowiedzUsuńA mam tą kaszę w szafce i czeka na wykorzystanie, pyszne połączenie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam pęczak, tylko grzybów nie mam :( Pysznościowo u Ciebie :)
OdpowiedzUsuńWpadam do ciebie i to migiem uwielbiam pęczak i grzyby leśne. Już czuję ich smak
OdpowiedzUsuńZdrowo i pysznie :) Świetne danie!
OdpowiedzUsuńO a u nas w przygotowaniu do publikacji pęczotto z pieczarkami. Co za niesamowity zbieg okoliczności :) Pyszne danie
OdpowiedzUsuńTo musi być pyszne :-)
OdpowiedzUsuńI kto tu mówi że nic nie gotuje. Ma jeszcze mrożone grzyby, więc idę je wyciągnąć i jutro jak przyjadę z Opola wypróbuje Twój przepis:)
OdpowiedzUsuńPęczak to pyszna kasza, połączenie z grzybami znam i bardzo lubię :)
OdpowiedzUsuńsmaczny pomysł:) aż mnie naszła ochotą na świeże grzyby, chyba trzeba przeszukać zamrażalkę czy jeszcze coś zostało:)
OdpowiedzUsuńŚwietna sprawa, taki pęczak, choć powiadają, że pieczarnki to nie grzyby, to jednak ten składnik bym zmieniła :)
OdpowiedzUsuńFajne zimowe smaki! :)
OdpowiedzUsuńTrochę zmodyfikowałam przepis, ale było bardzo pyszne:)
OdpowiedzUsuńno oczywiście, że bym zjadła! ;)
OdpowiedzUsuńpęczak z grzybami jadłam tylko raz i strasznie mi smakował. mniam ;)
OdpowiedzUsuńGrzyby uwielbiam, pęczak raczej nie ;)
OdpowiedzUsuńhttp://wenus-lifestyle.pl/2015/02/herbata-z-imbirem-rozgrzewajaca-imbir-wlasciowosci/
uwielbiam:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam i kaszę i grzyby więc dla mnie to potrawa idealna :)
OdpowiedzUsuńO matko, za takie danie dałabym się dosłownie pokroić:)!
OdpowiedzUsuńNam też ta nazwa w ogóle się nie podoba :/
OdpowiedzUsuńBo danie wygląda bardzo smakowicie! Kochamy aromat leśnych grzybków :)