Ostatnio mam wrażenie, że wszystko mi się przejadło, szukam
nieustannie nowości w swojej kuchni. Dlatego jak tylko zobaczyłam enchiladas na
blogu Smakujmy.pl, wiedziałam że zawitają i w mojej kuchni :) Wprowadziłam
niewielkie zmiany.
1 łyżka oleju
1 cebula
1- 2 papryczki chili
50 dag mięsa mielonego
15 dag startego sera
żółtego
1 ząbek czosnku
Sól
pieprz
5 tortilli
Sos pomidorowy:
1 łyżka oleju
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 op. krojonych pomidorów lub 400 ml przecieru
pomidorowego
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka oregano
1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 szkl śmietany- ja dałam 18 %
sól, pieprz
Przygotowanie:
- Podgrzać olej na patelni. Włożyć posiekaną cebulę, 1 ząbek czosnku i chili. Zeszklić. Dodać mięso mielone, zwiększyć ogień do średniego i smażyć, często mieszając, przez 8-10 min, aż mięso równomiernie się przyrumieni. Zdjąć patelnię z ognia.
- Sos: Rozgrzać olej. Dodać posiekane: cebulę i czosnek. Zeszklić. Dodać pomidory lub przecier, cukier, oregano, pieprz kajeński, słodką paprykę doprawić solą i pieprzem. Zwiększyć ogień i gotować aż całość zgęstnieje (odparuje nadmiar wody z pomidorów). Po czym dodać śmietanę i gotować na małym ogniu kilka minut. Zdjąć z ognia i lekko ostudzić.
- 1/3 sosu dodać do mięsa. Smażyć chwilę, następnie dodać połowę startego sera żółtego. Wymieszać i smażyć do rozpuszczenia sera.
- Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Każdą tortillę posmarować łyżką sosem. włożyć po ok. 2 łyżki mięsa i zawinąć tortille. Układać w żaroodpornym naczyniu i polać pozostałym sosem. Oprószyć pozostałym serem i piec 15-20 min. Udekorować kolendrą.
Smacznego,
Anulla
Mam podobnie, też szukam nowych smaków i właśnie trafiłam je u Ciebie. Zapewne o tej porze roku tak mamy :)
OdpowiedzUsuńPodobne do buritto
OdpowiedzUsuńpodobne, ale jednak inne, nie mają np. kukurydzy czy fasolki jak z burrito :)
Usuńsuper jedzonka, lubię coś innego zjeść ,a nie kanapkę!
OdpowiedzUsuńNie wiem jak wyglada oryginał, ale przy Twojej wersji czuje ssanie :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe smakołyki;)
OdpowiedzUsuńPyszności! Od roku czaję się żeby je zrobić i coś mi nie wychodzi :)
OdpowiedzUsuńteż mam wiele takich przepisów, że czaję się z nimi, a są takie że raz dwa zrobię :)
UsuńWpraszam się na kolejny obiad;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam je:)
OdpowiedzUsuńswietny pomysł, musze z niego skorzystac :) pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńSmakowicie ci wyszło, lubię to ;)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie ;) chętnie wypróbuję przepis, tylko mam pytanie do sosu. Jaka to śmietana? 18%? 32%?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Katarzyna ;)
Kasiu
Usuńja użyłam śmietany 18 %, 12% też spokojnie się nada. Już uzupełniłam w przepisie, dzięki :) zazwyczaj to piszę, a tym razem jakoś mi umknęło.
Pozdrawiam
Anulla
ale super danie :)
OdpowiedzUsuńPyszności! :) Chętnie poczęstowałabym się! :)
OdpowiedzUsuńJak to dobrze, że ciągle szukamy nowych smaków. Dzięki temu nasze menu jest urozmaicone. Twoje enchiladas bardzo mi się podobają :)
OdpowiedzUsuńsmakowite! przyznam, że chyba nigdy ich nie jadłam
OdpowiedzUsuńpierwszy raz spotykam się z czymś takim, wygląda świetnie! :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam, ale smakowicie się to danie prezentuje :) Ja też szukam, czasem jak czasu nie mam to wtedy byle szybko.
OdpowiedzUsuńBardzo fajna propozycja, i farsz mi się podoba. Syty i dobry obiad. Jeszcze nie jadłam ale wszystko przede mną.
OdpowiedzUsuńCzasem i w kuchni przydaje się jakaś zmiana, szczególnie gdy dzięki niej można zjeść coś tak smacznego :)
OdpowiedzUsuńWow, pysznie brzmi i pysznie wygląda !
OdpowiedzUsuńCiekawa odmiana, pyszny miałaś obiad :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam, ale smakowicie się zapowiadają! :)
OdpowiedzUsuńWygląda świetnie!! :-)
OdpowiedzUsuńPyszności! Proszę o takie z dostawą do mnie :D
OdpowiedzUsuńsmakowite danie. wygląda super ; )
OdpowiedzUsuńŚwietne! Bardzo apetyczne :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam, danie idealne dla mnie :)
OdpowiedzUsuńPorywam kawałeczek!
OdpowiedzUsuń