niedziela, 22 września 2013

Pierogi z podgrzybkami

Ostatnio u mnie jesiennie na maksa. Coraz częściej sięgam po jabłka i śliwki, ale także orzechy i grzyby. Te ostatnie wręcz zwojowały moją kuchnię. Tata chyba nadrabia zeszłoroczne braki  w tej kwestii, a mi z kolei nie brak pomysłów, gorzej tylko  z czasem, aby wszystko zrealizować, ale gromadzę małe zapasy, ewentualnie robię różne dania z ich wykorzystaniem. Tym razem padło na pierogi z grzybowym farszem. Przeważnie robię je z dodatkiem kapusty, ale teraz miałam ochotę na coś innego, więc wykorzystałam podgrzybki.  Pierogi z nimi świetnie smakują zarówno podane z wody, podsmażane czy polane mięsnym gulaszem. Trzy wersje sprawdziłam, więc możecie wybrać tą, która odpowiada Wam najbardziej.


Składniki na 30-35 sztuk:
Ciasto:
0,5 kg mąki
1 jajko
2/3-1szklanka wody
½ łyżeczki soli
2 łyżki oleju

Farsz:
1,5 talerza pokrojonych dość drobno podgrzybków (talerz taki jak do zupy) tj. taki  czubaty pojemnik podgrzybków jak po lodach litrowych
1 cebula
Sól
Pieprz
Olej do smażenia

Przygotowanie:
  1. Ciasto na pierogi zagnieść z podanych powyżej składników.
  2. Cebulę pokroić w kostkę, dodać grzyby. Posolić i popieprzyć. Usmażyć na odrobię oleju do  wyparowania wody. Ostudzić.
  3. Ciasto podzielić na kilka części. Rozwałkować jeden placek. Wycinać szklanką koła. Nakładać na środek ostudzony farsz. Sklejać robiąc falbankę. Z następnymi częściami ciasta postępować tak samo.
  4. Zagotować wodę. Posolić do smaku. Wrzucić pierogi. Od wypłynięcia gotować ok. 5 minut.
Smacznego,
Anulla

41 komentarzy:

  1. Piękne te pierożki, uwielbiam grzyby! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takich pierogów nie miałam jeszcze okazji jeść.

    OdpowiedzUsuń
  3. Szczerze z grzybów jadam tylko kanię i pieczarki. Ale raz w roku moje fochy odkładam na bok i jem uszka z grzybami. Oczywiście mowa o Wigilii.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja w tym roku jeszcze nie jadłam kani- robię ja jak schabowego;-)

      Usuń
  4. Jej Ania ale mi smaka narobiłas.
    Uwielbiam pierogi z grzybami.

    kosmetycznieee.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. ah uwielbiam takie aromatyczne leśne grzybki, u mnie jednak lasy bardzo ubogie w grzyby, a szkoda:/

    OdpowiedzUsuń
  6. Zjadłabym takie...ale narobiłaś mi smaka:P

    OdpowiedzUsuń
  7. normalnie chyba przyjadę:) pycha!

    OdpowiedzUsuń
  8. mmmm, ale pyszności u Ciebie pycha!

    OdpowiedzUsuń
  9. ja grzybów nie lubie, ale same pierogi bym schrupała!

    OdpowiedzUsuń
  10. Takie pierożki to poezja dla ciała i ducha:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam pierogi z grzybami, ale u mnie to ścisła rezerwacja tylko na wigilię.

    OdpowiedzUsuń
  12. uwielbiam!!!! pyszne pierożki :) zazdroszczę grzybków!

    OdpowiedzUsuń
  13. Ale pysznosci!:)
    Tfu tfu, zamawiam talerz podsmazonych na patelni!;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ależ mnie naszła ochota na te pierogi z grzybkami ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. żyć nie umierać:) raj dla podniebienia:D

    OdpowiedzUsuń
  16. Ale zazdroszczę Ci tych grzybków! I pierogów oczywiście! ;)

    OdpowiedzUsuń
  17. Oj ja też zazdroszczę takich pierożków :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Zjadłabym bardzo chętnie! :-)

    OdpowiedzUsuń
  19. aż mnie naszła ochota na takie pierożki :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Ale się pastwisz nad ludźmi...;) Tak nie można...:)!

    OdpowiedzUsuń
  21. Pychota, ale mi narobiłaś teraz ochoty na takie pierożki :D

    OdpowiedzUsuń
  22. a ja w środę zabieram się za powidła:D Może jeszcze zdążę? ;)

    Pierożki pierwsza klasa, aż ślinka pociekła :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Mniam, od razu zamawiam podwójną porcję! :)

    OdpowiedzUsuń
  24. U mnie grzybowa posucha, więc aż ślinka cieknie na myśl o takim farszu :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Pirogi z leśnych grzybów są bardzo smaczne, szkoda że u mnie brak grzybów:)

    OdpowiedzUsuń
  26. szkoda, że nie mam grzybów... te Twoje pierogi muszą być boskie!

    OdpowiedzUsuń
  27. zjadłabym z przyjemnościa tylko z grzybami u mnie krucho w tym roku, dwa grzybobrania i niestety koszyki puste!

    OdpowiedzUsuń
  28. Marzą mi się takie pierogi :)

    OdpowiedzUsuń
  29. Kocham grzyby w każdej postaci a pierogi z nimi to niebo w gębie ;)

    OdpowiedzUsuń
  30. musiało być pyszne:) nie ma to jak tradycyjne pierogi ze znakomitym grzybowym farszem:) palce lizać:)

    OdpowiedzUsuń
  31. U mnie pierogi z grzybami tylko na Wigilię ;) A Twoje mega apetycznie wyglądają:)

    OdpowiedzUsuń
  32. No no takie pierogi to prawdziwe marzenie :)

    OdpowiedzUsuń
  33. Takiej wariacji pierogowej jeszcze nie jadłam:-)

    OdpowiedzUsuń
  34. Porywam jednego!
    Dziękuję za dołączenie do akcji :) Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  35. pyszności , kocham leśne grzyby;)

    OdpowiedzUsuń
  36. Dawno nie robiłam pierogów..muszę to nadrobić..

    OdpowiedzUsuń
  37. Lipiec a Ty mi smaka narobilas na pierogi i barszcz! Ciekawe czy wytrzymam do swiat!

    www.allnnothing.com

    OdpowiedzUsuń

Podpisz się pod komentarzem, jeżeli jesteś Anonimowy:)