Ostatnio u mnie jesiennie na
maksa. Coraz częściej sięgam po jabłka i śliwki, ale także orzechy i grzyby. Te
ostatnie wręcz zwojowały moją kuchnię. Tata chyba nadrabia zeszłoroczne
braki w tej kwestii, a mi z kolei nie
brak pomysłów, gorzej tylko z czasem,
aby wszystko zrealizować, ale gromadzę małe zapasy, ewentualnie robię różne
dania z ich wykorzystaniem. Tym razem padło na pierogi z grzybowym farszem.
Przeważnie robię je z dodatkiem kapusty, ale teraz miałam ochotę na coś
innego, więc wykorzystałam podgrzybki. Pierogi z nimi świetnie smakują zarówno podane z
wody, podsmażane czy polane mięsnym gulaszem. Trzy wersje sprawdziłam, więc
możecie wybrać tą, która odpowiada Wam najbardziej.
Składniki na 30-35 sztuk:
0,5 kg mąki
1 jajko
2/3-1szklanka wody
½ łyżeczki soli
2 łyżki oleju
Farsz:
1,5 talerza pokrojonych dość drobno podgrzybków (talerz
taki jak do zupy) tj. taki czubaty pojemnik
podgrzybków jak po lodach litrowych
1 cebula
Sól
Pieprz
Olej do smażenia
Przygotowanie:
- Ciasto na pierogi zagnieść z podanych powyżej składników.
- Cebulę pokroić w kostkę, dodać grzyby. Posolić i popieprzyć. Usmażyć na odrobię oleju do wyparowania wody. Ostudzić.
- Ciasto podzielić na kilka części. Rozwałkować jeden placek. Wycinać szklanką koła. Nakładać na środek ostudzony farsz. Sklejać robiąc falbankę. Z następnymi częściami ciasta postępować tak samo.
- Zagotować wodę. Posolić do smaku. Wrzucić pierogi. Od wypłynięcia gotować ok. 5 minut.
Smacznego,
Anulla
Piękne te pierożki, uwielbiam grzyby! :)
OdpowiedzUsuńTakich pierogów nie miałam jeszcze okazji jeść.
OdpowiedzUsuńSzczerze z grzybów jadam tylko kanię i pieczarki. Ale raz w roku moje fochy odkładam na bok i jem uszka z grzybami. Oczywiście mowa o Wigilii.
OdpowiedzUsuńJa w tym roku jeszcze nie jadłam kani- robię ja jak schabowego;-)
UsuńJej Ania ale mi smaka narobiłas.
OdpowiedzUsuńUwielbiam pierogi z grzybami.
kosmetycznieee.blogspot.com
ah uwielbiam takie aromatyczne leśne grzybki, u mnie jednak lasy bardzo ubogie w grzyby, a szkoda:/
OdpowiedzUsuńZjadłabym takie...ale narobiłaś mi smaka:P
OdpowiedzUsuńnormalnie chyba przyjadę:) pycha!
OdpowiedzUsuńmmmm, ale pyszności u Ciebie pycha!
OdpowiedzUsuńja grzybów nie lubie, ale same pierogi bym schrupała!
OdpowiedzUsuńWtrząchnęłabym całą michę
OdpowiedzUsuńTakie pierożki to poezja dla ciała i ducha:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam pierogi z grzybami, ale u mnie to ścisła rezerwacja tylko na wigilię.
OdpowiedzUsuńuwielbiam!!!! pyszne pierożki :) zazdroszczę grzybków!
OdpowiedzUsuńAle pysznosci!:)
OdpowiedzUsuńTfu tfu, zamawiam talerz podsmazonych na patelni!;)
Ależ mnie naszła ochota na te pierogi z grzybkami ;)
OdpowiedzUsuńżyć nie umierać:) raj dla podniebienia:D
OdpowiedzUsuńAle zazdroszczę Ci tych grzybków! I pierogów oczywiście! ;)
OdpowiedzUsuńOj ja też zazdroszczę takich pierożków :)
OdpowiedzUsuńZjadłabym bardzo chętnie! :-)
OdpowiedzUsuńaż mnie naszła ochota na takie pierożki :)
OdpowiedzUsuńAle się pastwisz nad ludźmi...;) Tak nie można...:)!
OdpowiedzUsuńPychota, ale mi narobiłaś teraz ochoty na takie pierożki :D
OdpowiedzUsuńa ja w środę zabieram się za powidła:D Może jeszcze zdążę? ;)
OdpowiedzUsuńPierożki pierwsza klasa, aż ślinka pociekła :)
Mniam, od razu zamawiam podwójną porcję! :)
OdpowiedzUsuńU mnie grzybowa posucha, więc aż ślinka cieknie na myśl o takim farszu :)
OdpowiedzUsuńPirogi z leśnych grzybów są bardzo smaczne, szkoda że u mnie brak grzybów:)
OdpowiedzUsuńszkoda, że nie mam grzybów... te Twoje pierogi muszą być boskie!
OdpowiedzUsuńzjadłabym z przyjemnościa tylko z grzybami u mnie krucho w tym roku, dwa grzybobrania i niestety koszyki puste!
OdpowiedzUsuńNajlepsze podsmażane :)
OdpowiedzUsuńMarzą mi się takie pierogi :)
OdpowiedzUsuńKocham grzyby w każdej postaci a pierogi z nimi to niebo w gębie ;)
OdpowiedzUsuńmusiało być pyszne:) nie ma to jak tradycyjne pierogi ze znakomitym grzybowym farszem:) palce lizać:)
OdpowiedzUsuńU mnie pierogi z grzybami tylko na Wigilię ;) A Twoje mega apetycznie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńNo no takie pierogi to prawdziwe marzenie :)
OdpowiedzUsuńTakiej wariacji pierogowej jeszcze nie jadłam:-)
OdpowiedzUsuńPorywam jednego!
OdpowiedzUsuńDziękuję za dołączenie do akcji :) Pozdrawiam:)
pyszności , kocham leśne grzyby;)
OdpowiedzUsuńDawno nie robiłam pierogów..muszę to nadrobić..
OdpowiedzUsuńjadłabym *.*
OdpowiedzUsuńLipiec a Ty mi smaka narobilas na pierogi i barszcz! Ciekawe czy wytrzymam do swiat!
OdpowiedzUsuńwww.allnnothing.com