Do orzechów mam ogromną słabość, a to ciasto z nimi w roli głównej
kusiło mnie od bardzo dawna. Wreszcie się zebrałam i przygotowałam je na Święta. Okazało
się hitem! W końcu nic bardziej nie
cieszy jak zadowolenie innych z tego, co się przygotowało. I choć ja na
słodycze pozwalam sobie rzadko, to lubię uszczęśliwiać innych. A może Wy przygotujecie je z okazji zbliżającego się Dnia Babci lub Dnia Dziadka? :)
Inspiracja: Moje Wypieki
Na
ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
150 g masła
2 jajka
2 łyżki miodu
2 łyżeczki sody oczyszczonej
Przygotowanie:
- Składniki posiekać, zagnieść ciasto i podzielić na 2 części.
Warstwa orzechowa:
250 g orzechów włoskich
75 g masła
5 łyżek cukru
2 łyżki miodu
Przygotowanie:
- Masło z cukrem i miodem zagotować i gotować do momentu rozpuszczenia cukru. Dodać posiekane orzechy, wymieszać, chwilkę pogotować.
Masa maślana:
3 szklanki mleka
2/3 szklanki cukru
250 g masła
2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru
Przygotowanie:
- Budynie ugotować wg przepisu na opakowaniu, dodając zamiast 4 szklanek mleka - 3 szklanki. Odlać trochę mleka, w którym wymieszać proszek budyniowy wraz z cukrem. Ostudzić.
- Masło utrzeć na pulchna masę, ucierając nadal dodawać partiami zimny budyń.
- Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Z podzielonego ciasta jedną część wyłożyć do formy, wyrównać. Piec w temperaturze 180ºC przez około 10 minut.
- Drugą część ciasta wyłożyć do tej samej formy, nakładając na nią warstwę orzechową. Piec również 10 minut w temperaturze 180ºC.
- Gotowe ciasta przełożyć masą budyniową, ciasto z orzechami oczywiście układając na wierzchu.
Smacznego,
Anulla
Kiedyś robiłam, ale mi nie wyszedł :(
OdpowiedzUsuńto może warto zrobić drugie podejście :)
Usuńdokładnie - nie ma co się poddawać
Usuńbardzo bym miała na niego smak :)
OdpowiedzUsuńOstał się jeszcze jakiś kawałek?;)
OdpowiedzUsuńCudowne ciacho. Oj zjadłabym kawałek :-)
OdpowiedzUsuńJedno z moich ulubionych ciast :)
OdpowiedzUsuńChętnie wpiszę się na kawałek tego pysznego ciasta :)
OdpowiedzUsuńNie skończyłoby się na jednym kawałku ;)
OdpowiedzUsuńGenialne ciacho! :D
OdpowiedzUsuńpoproszę kawałek
OdpowiedzUsuńalbo od razu...pięć :P
Uwielbiam ciasta orzechowe :)
OdpowiedzUsuńNamówiłaś mnie! Muszę zrobić takiego orzechowca:)
OdpowiedzUsuńTakim ciastem trafiłaś w mój smak! Wszystko w nim jest to co lubię:-)
OdpowiedzUsuńRobiłam takie ciasto kiedyś i pamiętam, że było pysznie.
OdpowiedzUsuńMoje smaki, takie ciacha uwielbiam:)
OdpowiedzUsuńNasze ulubione :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam :)
OdpowiedzUsuńNasze ulubione! :) Pysznie u Ciebie wygląda :)
OdpowiedzUsuńKocham takie ciasta. Mogę jeść i jeść.
OdpowiedzUsuń