niedziela, 1 listopada 2015

Kurczak z jarmużem i pieczarkami w mleku kokosowym

Jarmuż w mojej kuchni gości od niedawna, ale od razu się z nim polubiłam, w szczególności że jest pełen zdrowych wartości odżywczych. Danie z jego udziałem jest lekkie i zdrowe, a całość tworzy ciekawy i niepowtarzalny smak, do którego z pewnością nie raz wrócę. Możecie je podać z ryżem lub makaronem ryżowym. Natomiast pomijając kurczaka zadowoli nie tylko wegetarian, ale także i wegan.


Składniki na 2 porcje:
350g piersi z kurczaka
150-200g pieczarek
200g jarmużu (kupuję już pocięty)
1 łyżka ciemnego sosu sojowego
1 łyżka jasnego sosu sojowego
1 ząbek czosnku
165g mleka kokosowego
sól
pieprz
1 łyżka oleju lub oliwy z oliwek

Przygotowanie:
  1. Kurczaka pokroić w kostkę. Czosnek posiekać. Usmażyć kurczaka z czosnkiem na oleju z odrobiną soli i pieprzu. Dodać pieczarki pokrojone w półtalarki. Podsmażyć do miękkości. 
  2. Następnie dodać jarmuż i chwilę zeszklić. Dodać sos sojowy i mleko kokosowe. Chwilę dusić. Podawać z ryżem lub makaronem ryżowym.
Smacznego,
Anulla

Patelnię do niskotłuszczowego smażenia można nabyć w sklepie: www.sklep.dajar.pl  

Ambitnie i zdrowo

33 komentarze:

  1. Ciągle na niego poluję:) Muszę go dopaść.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. spokojnie znajdziesz go w biedronce lub auchan :)

      Usuń
  2. Ja za jarmużem nie przepadam, ale wiem że jest zdrowy i świetnie wkomponowałaś go w danie. Moze by mi zasmakował :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię takie lekkie ale jednocześnie aromatyczne dania :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ja jeszcze nie miałam okazji próbować :( Ale wygląda bosko, szczególnie, że kokosowe uwielbiam <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo smakowite połączenie różnych smaków:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Lubię jarmuż. Ale ciekawi mnie smak całego dania, bo dodałaś mleczko kokosowe. Myślę, że to całkiem smacznie się udało :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo ciekawe danie. Z pewnością jest pyszne. Mi ten jarmuż ciągle ucieka i muszę go w końcu złapać i spróbować :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Brzmi obiecująco, ciekawe połączenie składników! :) Rozumiem potrzebę eksperymentowania - też tak mam! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. fajne połączenie kurczaka z mlekiem kokosowym - dla mnie super ;)!

    OdpowiedzUsuń
  10. Wszystko wygląda bardzo apetycznie! :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Ciekawie dobrałaś składniki, lubię takie smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda smacznie! Jeszcze nigdy nie jadłam jarmużu dlatego tym chętniej bym spróbowała :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Musiało być bardzo smaczne:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Niebo w gębie :)) Super połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Intrygujący zestaw. Całość wygląda bardzo dobrze, chętnie spróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Na pewno smakował wymienicie! Aż ślinka cieknie na samą myśl! :-)

    OdpowiedzUsuń
  17. Jarmuż to moje tegoroczne kulinarne odkrycie. W takiej kompozycji musi smakować obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Jarmuż jadam bardzo rzadko, a podany w tej wersji jest na pewno pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  19. w końcu jakieś smakowite danie obiadowe z jarmużem :)

    OdpowiedzUsuń
  20. z jarmużu trzeba wyciąć zgrubiałe cżęści i dopiero dodać do potrawy!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. owszem gdy kupujesz w całości, ale ja kupuję jarmuż już pocięty, bez zgrubiałych części marki freshline (dostępny w auchan, widziałam ostatnio go także w Lidlu).

      Pozdrawiam
      Anulla

      Usuń
  21. muszę zajrzeć do Lidla, taki pocięty jest wygodniejszy w użyciu dzięki i pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  22. bardzo ciekawy pomysł na jarmuż :) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Podpisz się pod komentarzem, jeżeli jesteś Anonimowy:)