Jarmuż w mojej kuchni gości od niedawna, ale od razu się z nim polubiłam, w szczególności że jest pełen zdrowych wartości odżywczych. Danie z jego udziałem jest lekkie i zdrowe, a całość tworzy ciekawy i niepowtarzalny smak, do którego z pewnością nie raz wrócę. Możecie je podać z ryżem lub makaronem ryżowym. Natomiast pomijając kurczaka zadowoli nie tylko wegetarian, ale także i wegan.
350g piersi z kurczaka
150-200g pieczarek
200g jarmużu (kupuję już pocięty)
1 łyżka ciemnego sosu sojowego
1 łyżka jasnego sosu sojowego
1 ząbek czosnku
165g mleka kokosowego
sól
pieprz
1 łyżka oleju lub oliwy z oliwek
Przygotowanie:
- Kurczaka pokroić w kostkę. Czosnek posiekać. Usmażyć kurczaka z czosnkiem na oleju z odrobiną soli i pieprzu. Dodać pieczarki pokrojone w półtalarki. Podsmażyć do miękkości.
- Następnie dodać jarmuż i chwilę zeszklić. Dodać sos sojowy i mleko kokosowe. Chwilę dusić. Podawać z ryżem lub makaronem ryżowym.
Smacznego,
Ciągle na niego poluję:) Muszę go dopaść.
OdpowiedzUsuńspokojnie znajdziesz go w biedronce lub auchan :)
UsuńJa za jarmużem nie przepadam, ale wiem że jest zdrowy i świetnie wkomponowałaś go w danie. Moze by mi zasmakował :)
OdpowiedzUsuńLubię takie lekkie ale jednocześnie aromatyczne dania :)
OdpowiedzUsuńja jeszcze nie miałam okazji próbować :( Ale wygląda bosko, szczególnie, że kokosowe uwielbiam <3
OdpowiedzUsuńDla mnie bomba!.
OdpowiedzUsuńPysznie podany kurczak z ryżem :)
OdpowiedzUsuńBardzo smakowite połączenie różnych smaków:)
OdpowiedzUsuńLubię jarmuż. Ale ciekawi mnie smak całego dania, bo dodałaś mleczko kokosowe. Myślę, że to całkiem smacznie się udało :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawe danie. Z pewnością jest pyszne. Mi ten jarmuż ciągle ucieka i muszę go w końcu złapać i spróbować :-)
OdpowiedzUsuńBiorę porcję! :D
OdpowiedzUsuńCóż za zdrowie na talerzu <3
OdpowiedzUsuńBrzmi obiecująco, ciekawe połączenie składników! :) Rozumiem potrzebę eksperymentowania - też tak mam! :)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł na kurczaczka :)
OdpowiedzUsuńfajne połączenie kurczaka z mlekiem kokosowym - dla mnie super ;)!
OdpowiedzUsuńWszystko wygląda bardzo apetycznie! :D
OdpowiedzUsuńCiekawie dobrałaś składniki, lubię takie smaki :)
OdpowiedzUsuńWygląda smacznie! Jeszcze nigdy nie jadłam jarmużu dlatego tym chętniej bym spróbowała :-)
OdpowiedzUsuńMusiało być bardzo smaczne:)
OdpowiedzUsuńBardzo fajne połączenie :)
OdpowiedzUsuńNiebo w gębie :)) Super połączenie :)
OdpowiedzUsuńIntrygujący zestaw. Całość wygląda bardzo dobrze, chętnie spróbuję:)
OdpowiedzUsuńAle ciekawe i smakowite połączenie :)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda.
OdpowiedzUsuńNa pewno smakował wymienicie! Aż ślinka cieknie na samą myśl! :-)
OdpowiedzUsuńJarmuż to moje tegoroczne kulinarne odkrycie. W takiej kompozycji musi smakować obłędnie :)
OdpowiedzUsuńJarmuż jadam bardzo rzadko, a podany w tej wersji jest na pewno pyszny :)
OdpowiedzUsuńw końcu jakieś smakowite danie obiadowe z jarmużem :)
OdpowiedzUsuńz jarmużu trzeba wyciąć zgrubiałe cżęści i dopiero dodać do potrawy!
OdpowiedzUsuńowszem gdy kupujesz w całości, ale ja kupuję jarmuż już pocięty, bez zgrubiałych części marki freshline (dostępny w auchan, widziałam ostatnio go także w Lidlu).
UsuńPozdrawiam
Anulla
muszę zajrzeć do Lidla, taki pocięty jest wygodniejszy w użyciu dzięki i pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńpyszna propozycja ;)
OdpowiedzUsuńbardzo ciekawy pomysł na jarmuż :) pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń