niedziela, 25 października 2015

Makaron soba z tofu i warzywami

Są takie przepisy, które powstają przez przypadek i okazują się hitem. Tak było w tym przypadku. Rzadko powtarzam swoje dania, ale to na tyle skradło moje serce, że robiłam go już kilkakrotnie w krótkim okresie czasu.


Składniki na 2 porcje:
opakowanie tofu naturalnego (180g)
350g mrożonych warzyw chińskich
150g makaronu soba
2 łyżki jasnego sosu sojowego
1 łyżka ciemnego sosu sojowego
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka soku z cytryny
2 łyżki oleju
½ łyżeczki imbiru
½ łyżeczki kurkumy
1/3 łyżeczki ostrej papryki w proszku
¾ łyżeczki mielonej kolendry

Przygotowanie:
  1. Makaron przygotować wg instrukcji na opakowaniu. 
  2. Rozgrzać olej. Dodać pokrojone w kostkę tofu. Chwilę podsmażyć. Następnie dodać warzywa. Smażyć chwilę do miękkości. 
  3. Na koniec dodać sos sojowy wymieszany z przyprawami, miodem i sokiem z cytryny. Wymieszać. Smażyć ok. 1 minutę. Dodać makaron. Wymieszać.
Smacznego,
Anulla

Patelnię do niskotłuszczowego smażenia można nabyć w sklepie: www.sklep.dajar.pl

Światowy Dzień Makaronu 2015 Ambitnie i zdrowo

23 komentarze:

  1. uwielbiam soba z warzywami <3 dodatek tofu na pewno wzbogaca świetnie to danie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. O proszę z tofu makaronu jeszcze nie jadłam. Ciekawe danie :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Smacznie uczciłaś Święto makaronu. Smacznie i zdrowo. Bardzo lubię tofu. To podkreśla smak całej potrawy :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jeszcze nigdy nie jadłam tofu a ten przepis bardzo mnie zachęca ,żeby w końcu to zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  5. o mam,wszystkie składniki, smaczne danie,zrobię:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Fajne, lekkie danie! :) I do tego z orientalną nutą! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie ma jak dobrze przyrządzony makaron :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Hmmm tofu i makaron? Ciekawe moja droga, możesz mnie zaprosić ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Nie mogę się nadal przekonać do tofu, ale ten przepis bardzo mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Makaronu z tofu jeszcze nie jadłam. Ciekawe danie i pięknie się prezentuje:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda świetnie i nie dziwie się że zasmakowało :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Połączenie tofu i sosu sojowego to jedno z moich ulubionych <3 A makaron soba idealnie tutaj pasuje. Wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. U mnie makaron soba był wczoraj również:) Uwielbiam go za gryczany posmak i szybkość przygotowywania:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Zgadzam się z Tobą, przypadek sprawia, że coś na stałe wchodzi do domowego menu. To danie musiało ująć Cię bardzo, skoro już nie raz zagościło. Sama nie jestem fanką tofu, ale.. kto wie, czy nie zgrzeszę :D

    OdpowiedzUsuń
  15. idealny sposób na smaczne wykorzystanie tofu :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Smakowite połączenie! Sama uwielbiam przyrządzać dania z przypadku, a nawet smakują o wiele lepiej, niż te zaplanowane :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Ostatnio kuchnia chińska i japońska skradły moje serce. Zjadłabym:)

    OdpowiedzUsuń

Podpisz się pod komentarzem, jeżeli jesteś Anonimowy:)