Są takie przepisy, które powstają przez przypadek i
okazują się hitem. Tak było w tym przypadku. Rzadko powtarzam swoje dania, ale
to na tyle skradło moje serce, że robiłam go już kilkakrotnie w krótkim okresie czasu.
Składniki na 2 porcje:
opakowanie tofu naturalnego (180g)
350g mrożonych warzyw chińskich
150g makaronu soba
2 łyżki jasnego sosu sojowego
1 łyżka ciemnego sosu sojowego
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka soku z cytryny
2 łyżki oleju
½ łyżeczki imbiru
½ łyżeczki kurkumy
1/3 łyżeczki ostrej papryki w proszku
¾ łyżeczki mielonej kolendry
Przygotowanie:
- Makaron przygotować wg instrukcji na opakowaniu.
- Rozgrzać olej. Dodać pokrojone w kostkę tofu. Chwilę podsmażyć. Następnie dodać warzywa. Smażyć chwilę do miękkości.
- Na koniec dodać sos sojowy wymieszany z przyprawami, miodem i sokiem z cytryny. Wymieszać. Smażyć ok. 1 minutę. Dodać makaron. Wymieszać.
Smacznego,
uwielbiam soba z warzywami <3 dodatek tofu na pewno wzbogaca świetnie to danie ;)
OdpowiedzUsuńO proszę z tofu makaronu jeszcze nie jadłam. Ciekawe danie :-)
OdpowiedzUsuńSmacznie uczciłaś Święto makaronu. Smacznie i zdrowo. Bardzo lubię tofu. To podkreśla smak całej potrawy :)
OdpowiedzUsuńSzalejesz Aniu :)
OdpowiedzUsuńJeszcze nigdy nie jadłam tofu a ten przepis bardzo mnie zachęca ,żeby w końcu to zrobić :)
OdpowiedzUsuńo mam,wszystkie składniki, smaczne danie,zrobię:)
OdpowiedzUsuńFajne, lekkie danie! :) I do tego z orientalną nutą! :)
OdpowiedzUsuńtaką kuchnię to ja <3
OdpowiedzUsuńBardzo smacznie.
OdpowiedzUsuńNie ma jak dobrze przyrządzony makaron :)
OdpowiedzUsuńHmmm tofu i makaron? Ciekawe moja droga, możesz mnie zaprosić ;)
OdpowiedzUsuńNie mogę się nadal przekonać do tofu, ale ten przepis bardzo mi się podoba :)
OdpowiedzUsuńMega smacznie :))
OdpowiedzUsuńMakaronu z tofu jeszcze nie jadłam. Ciekawe danie i pięknie się prezentuje:)
OdpowiedzUsuńWygląda świetnie i nie dziwie się że zasmakowało :D
OdpowiedzUsuńPołączenie tofu i sosu sojowego to jedno z moich ulubionych <3 A makaron soba idealnie tutaj pasuje. Wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńU mnie makaron soba był wczoraj również:) Uwielbiam go za gryczany posmak i szybkość przygotowywania:)
OdpowiedzUsuńZgadzam się z Tobą, przypadek sprawia, że coś na stałe wchodzi do domowego menu. To danie musiało ująć Cię bardzo, skoro już nie raz zagościło. Sama nie jestem fanką tofu, ale.. kto wie, czy nie zgrzeszę :D
OdpowiedzUsuńMega apetyczny! :>
OdpowiedzUsuńidealny sposób na smaczne wykorzystanie tofu :)
OdpowiedzUsuńSmakowite połączenie! Sama uwielbiam przyrządzać dania z przypadku, a nawet smakują o wiele lepiej, niż te zaplanowane :)
OdpowiedzUsuńPyszna micha jedzonka! :)
OdpowiedzUsuńOstatnio kuchnia chińska i japońska skradły moje serce. Zjadłabym:)
OdpowiedzUsuń