niedziela, 18 października 2015

Risotto z gruszką i serem pleśniowym

Przepis na to połączenie smakowe odkryłam za sprawą koleżanki. Podpytałam ją co jest w środku i tym oto sposobem wykombinowałam własną wersję, w której się po prostu zakochałam. Wyrazisty ser doskonale uzupełnia smak delikatnej gruszki skąpanej w nucie białego wina. Danie wprost idealne na romantyczną kolację we dwoje.


Składniki na 2-3 porcje
300g ryżu arborio
1 gruszka
100g sera z niebieską pleśnią
1 łyżka masła
2 łyżki oleju lub oliwy
pieprz
1 cebula
1/3 szklanki białego wytrawnego wina
1 litr bulionu

Przygotowanie:
  1. Cebulę posiekać w kostkę, zeszklić na oleju. Dodać ryż. Chwilę smażyć mieszając, aż pozostanie oblepiony tłuszczem. Wlać wino i czekać aż odparuje. 
  2. Następnie dodać 1 porcję bulionu (1 czerpak). Gdy wywar zostanie wchłonięty, dodawać kolejne porcje stopniowo. Gotować tak ok. 20 min., aż ryż będzie miękki. 
  3. Gruszkę obrać w kostkę. Podsmażyć na 1 łyżce masła. Przed dodaniem ostatniej porcji bulionu dodać do ryżu gruszkę. 
  4. Na koniec dodać pokruszony ser pleśniowy i doprawić pieprzem Mieszać do momentu rozpuszczenia sera. 
Smacznego,
Anulla

21 komentarzy:

  1. No proszę. Bardzo ciekawe połączenie smakowe :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wcale się nie dziwię, że zakochałaś się w tym smaku. Już od samego czytania składników i przepisu, ślinka cieknie. Takie połączenie, gruszka z serem... Chętnie zjadłabym taka wersję risotto

    OdpowiedzUsuń
  3. O bardzo fajne połączenie :) Gruszka + ser to super połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ciekawe risotto! :) Lubię takie smaki! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mmm super połączenie, muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  6. słyszałam właśnie, że gruszka i pleśniowy to pyszne połączenie!
    Wygląda zachęcająco ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciekawe połączenie gruszka i ryż:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale zaciekawiłaś mnie tym risotto :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ania!!! Robię bo chce znać smak! Pycha

    OdpowiedzUsuń
  10. To brzmi wręcz rewelacyjnie, muszę koniecznie powielić u siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wyrafinowane risotto, wspaniale połączone smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Coś dla mnie, wspaniała kompozycja smaków :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Lal! totalny czad! wyglada przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  14. Tak na słodko nie jadłam, ale myślę, że by mi bardzo smakowało :))

    OdpowiedzUsuń
  15. U Ciebie zawsze można znaleźć jakiś oryginalny przepis! :-)

    OdpowiedzUsuń

Podpisz się pod komentarzem, jeżeli jesteś Anonimowy:)