Nie wyobrażam sobie poranka bez filiżanki aromatycznej
kawy. Lubię jej klasyczny smak połączony z mlekiem, a także wszelkie inne połączenia smakowe. Syropy to szybki sposób na jej
urozmaicenie, dlatego postanowiłam wypróbować jego domową wersję z dyni i
korzennych przypraw.
Inspiracja: Poezja smaku
4 łyżki puree z dyni*
1 łyżeczka cynamonu
4-5 goździków
esencja waniliowa lub cukier waniliowy (2 łyżki)
1,5 szklanki wody
½ łyżeczki gałki muszkatołowej
1/3 łyżeczki imbiru
1 szklanka cukru
Przygotowanie:
- *Puree z dyni: dynię kroję na kawałki ze skórą (wydrążyć pestki). Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę w 200 stopniach ok. 30-40 minut. Następnie mus zeskrobuję widelcem ze skórki i rozgniatam lub blenduje. Możecie przechowywać go w lodówce około tygodnia, zapasteryzować na zimę lub zamrozić. Ma mnóstwo zastosowań.
- Syrop: Do garnka wlać 1,5 szklanki wody. Wstawić na mały ogień. Następnie dodać cukier, puree z dyni i wszystkie przyprawy. Mieszać aż cukier i puree się rozpuszczą. Gotować przez ok. 10 minut, co jakiś czas mieszając. Gotowy syrop przecedzić przez sitko, a następnie przelać do szczelnie zamykanej butelki. Przechowywać w lodówce.
Pozdrawiam
Anulla
Przepis bardzo ciekawy.Jeszcze nie próbowałam nigdy takiego;)
OdpowiedzUsuńPyszny, z korzenną nutką :)
OdpowiedzUsuńO super. Lubię takie smaki. I kawę uwielbiam a takie połączenia smakowe mi pasują :-)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy przepis, chętnie spróbujemy, bo też lubimy syropy do kawy :)
OdpowiedzUsuńNie próbowałam czegoś takiego ;)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł, brzmi bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
M
Bardzo mnie ciekawi smak takiej kawy :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł i na czasie! :) Kawę piję codziennie - muszę kiedyś wypróbować "dyniową"! :)
OdpowiedzUsuńDla mnie to zupełnie nowy pomysł na zastosowanie dyni :)
OdpowiedzUsuńMniam, uwielbiam kawę dyniową :)
OdpowiedzUsuńNo to zaszalałaś ;) Nie za dobre cuda sobie wymyślasz do tej kawy?
OdpowiedzUsuńmyslę, że właśnie w sam raz ;) trzeba sobie jakoś życie umilać :)
UsuńSuper połaczenia smakowe :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy syrop. Chętnie bym spróbowała, bo jestem ciekawa smaku :)
OdpowiedzUsuńNigdzie się nie spotkałam z dyniowym syropem. Oryginalnie :)
OdpowiedzUsuńNie próbowałam nigdy kawy z syropami ,pomysł ciekawy.
OdpowiedzUsuńja tak samo <3 poranek bez kawy to nie poranek! :)
OdpowiedzUsuńA i od czasu do czasu dodaje sobie jakieś syropy.. ten piernikowy musi być cudowny <3
Zrobię taki syrop, moja mama kocha dodawać syropy do kawy:)
OdpowiedzUsuńLubię różne dodatki smakowe do kawy, ciekawy syropek :)
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł, warto spróbować :)
OdpowiedzUsuńZnam, próbowałam i muszę przyznać, że jest obłędny :)
OdpowiedzUsuńa to mnie zaskoczyłaś...
OdpowiedzUsuńojej muszę zrobić sobie do kawusi:D
OdpowiedzUsuńMuszę koniecznie spróbować takiej kawy ;)
OdpowiedzUsuńŚwietny syrop, idealny dodatek do kawki! :-)
OdpowiedzUsuńNie znałam tego syropu, ale po przeczytaniu przepisu już wiem, że chętnie bym go spróbowała. Bardzo ciekawy syrop. Do kawy... Oj, tak, Chętnie :)
OdpowiedzUsuńŚwietny dodatek do kawy! Wpraszam się do Ciebie na kolejną ;)
OdpowiedzUsuńidealny do latte :)
OdpowiedzUsuńCudowny! :)
OdpowiedzUsuńBrzmi super! jak długo można go przechowywać w lodówce, bo chętnie przygotowałabym również dla mamy ;)
OdpowiedzUsuńmój stoi w lodówce już dwa tygodnie i nic mu się nie dzieje póki co, a mam już jego resztki. Więc trochę postoi. Myślę, że między dwa tygodnie, a miesiącem można go przechowywać w lodówce. Jeżeli chcesz by wytrzymał dłużej możesz go za pasteryzować, wtedy świetnie nada się na prezent i nie będziesz się martwiła, że ktoś musi zużyć go od razu :)
UsuńCiekawy pomysł! Syrop do kawy jak najbardziej, ale z dyniowym mnie zaskoczyłaś! Choć ja się piszę w ciemno, bo dyni używam w kuchni i bardzo ją lubię! :-)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy :)
OdpowiedzUsuńJa akurat kawy nie piję, ale taki syropek mi się podoba.
Dyniowy sezon w końcu mamy ;)
Pozdrawiam :)
Najlepsze co można dodać do kawy to właśnie syrop dyniowy.
OdpowiedzUsuń