Staram się zwracać uwagę na to, co jem. W związku z tym chętnie próbuję przepisy na zdrowe ciasta,
przekąski czy obiady. Tym razem wypróbowałam sposób na pieczoną cieciorkę,
którą widziałam już na wielu blogach. Ciągle jednak odkładałam jej
przyrządzenie na później, aż pewnego dnia koleżanka przyniosła ją do pracy. Przepadłam
i zrobiłam ją w domu.
puszka cieciorki
1 łyżka oliwy lub oleju rzepakowego
1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
½ łyżeczki słodkiej papryki w proszku
½ łyżeczki kminu rzymskiego
sól
pieprz
Przygotowanie:
- Cieciorkę odsączyć. Wysuszyć na papierowych ręczniczkach.
- Olej wymieszać z przyprawami. Obtoczyć w nim cieciorkę. Piec w 190-200 stopniach przez ok. 40 minut.
- Gdy lubicie mniej ostro, dajcie więcej słodkiej papryki, a mniej ostrej. Możecie też dać inne ulubione przyprawy.
Anulla
Raz na jakiś czas robię sobie taką ciecierzycę, jest super :)
OdpowiedzUsuńŚwietna zamiast chipsów, frytek. A jakże urozmaicona :)
OdpowiedzUsuńJadłam kiedyś i bardzo mi smakowała :-)
OdpowiedzUsuńPyszna i zdrowa przegryzka! :)
OdpowiedzUsuńTeż w końcu muszę zrobić taką cieciorkę :)
OdpowiedzUsuńna poczatku myslałm,że to maleńkie pączusie, bo własnie zakupiłam i sie nimi opycham;) Pyszne wolałabym je zamist moich pączusiów, bo zdrowsze!:)
OdpowiedzUsuńNie jadłam jeszcze cieciorki:-) czas spróbować !
OdpowiedzUsuńWygląda znakomicie, a jak musi świetnie smakować :)
OdpowiedzUsuńMuszę w końcu wypróbować ten przepis;)
OdpowiedzUsuńNie dla mnie, nie lubię jej i już ;)
OdpowiedzUsuńmoże być ciekawy smak tej cieciorki pieczonej:)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł podobnie zresztą jak bataty nadziewane. zapisuję :)
OdpowiedzUsuńteż sie zbieram do takiej pieczonej cieciorki :) zachęciłaś mnie :)
OdpowiedzUsuńRobiłam :)) Świetna jest :)
OdpowiedzUsuń40 minut w 190st wystarczy by spiec na twardo i wysuszyc. probowalas 20 min? mam wrazenie ze byloby bardziej miekkie i bardziej ...ergonomiczne
OdpowiedzUsuńpodawana temperatura i czas są zawsze orientacyjnie, gdyż wszystko zależy także od piekarnika i jego mocy, w jednym to co piecze się 40 minut, w innym może już 30-35, z kolei jeszcze innym 45. A co do cieciorki zawsze piekę ją tyle czasu, gdyż lubię jak jest chrupka, a nie lekko miękka, poza tym nie jest wysuszona na wiór tylko własnie chrupka tak jak lubię.
Usuń