niedziela, 2 sierpnia 2015

Pieczona cieciorka

Staram się zwracać uwagę na to, co jem.  W związku z tym chętnie próbuję przepisy na zdrowe ciasta, przekąski czy obiady. Tym razem wypróbowałam sposób na pieczoną cieciorkę, którą widziałam już na wielu blogach. Ciągle jednak odkładałam jej przyrządzenie na później, aż pewnego dnia koleżanka przyniosła ją do pracy. Przepadłam i zrobiłam ją w domu.

Składniki:
puszka cieciorki
1 łyżka oliwy lub oleju rzepakowego
1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
½ łyżeczki słodkiej papryki w proszku
½ łyżeczki kminu rzymskiego
sól
pieprz

Przygotowanie:
  1. Cieciorkę odsączyć. Wysuszyć na papierowych ręczniczkach. 
  2. Olej wymieszać z przyprawami. Obtoczyć w nim cieciorkę. Piec w 190-200 stopniach przez ok. 40 minut. 
  3. Gdy lubicie mniej ostro, dajcie więcej słodkiej papryki, a mniej ostrej. Możecie też dać inne ulubione przyprawy.
Smacznego,
Anulla

16 komentarzy:

  1. Raz na jakiś czas robię sobie taką ciecierzycę, jest super :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetna zamiast chipsów, frytek. A jakże urozmaicona :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jadłam kiedyś i bardzo mi smakowała :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszna i zdrowa przegryzka! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Też w końcu muszę zrobić taką cieciorkę :)

    OdpowiedzUsuń
  6. na poczatku myslałm,że to maleńkie pączusie, bo własnie zakupiłam i sie nimi opycham;) Pyszne wolałabym je zamist moich pączusiów, bo zdrowsze!:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie jadłam jeszcze cieciorki:-) czas spróbować !

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda znakomicie, a jak musi świetnie smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Muszę w końcu wypróbować ten przepis;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Nie dla mnie, nie lubię jej i już ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. może być ciekawy smak tej cieciorki pieczonej:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Świetny pomysł podobnie zresztą jak bataty nadziewane. zapisuję :)

    OdpowiedzUsuń
  13. też sie zbieram do takiej pieczonej cieciorki :) zachęciłaś mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Robiłam :)) Świetna jest :)

    OdpowiedzUsuń
  15. 40 minut w 190st wystarczy by spiec na twardo i wysuszyc. probowalas 20 min? mam wrazenie ze byloby bardziej miekkie i bardziej ...ergonomiczne

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. podawana temperatura i czas są zawsze orientacyjnie, gdyż wszystko zależy także od piekarnika i jego mocy, w jednym to co piecze się 40 minut, w innym może już 30-35, z kolei jeszcze innym 45. A co do cieciorki zawsze piekę ją tyle czasu, gdyż lubię jak jest chrupka, a nie lekko miękka, poza tym nie jest wysuszona na wiór tylko własnie chrupka tak jak lubię.

      Usuń

Podpisz się pod komentarzem, jeżeli jesteś Anonimowy:)