sobota, 9 maja 2015

Potrawka z batatów i szpinaku

Lubię nowości w swojej kuchni, a ostatnio dość często pojawia się w niej ciecierzyca lub soczewica. Tym razem zainspirowałam się przepisem na potrawkę z bloga UgotujmyTo. Swoją przygodę z batatami rozpoczęłam niedawno w formie zapiekanki (klik), teraz postanowiłam wykorzystać je trochę inaczej. Połączenie pomidorów, batatów, szpinaku i ciecierzycy to świetny pomysł na bezmięsny obiad lub jako dodatek do pieczonego mięsa. Wprowadziłam małe zmiany, a mianowicie doprawiłam ją jeszcze ostrą papryką w proszku dla przełamania słodyczy.


Składniki na 2 porcje:
400 g batatów
150 g mrożonego szpinaku
1 cebula
1/2 puszki ciecierzycy
2 ząbki czosnku
300ml passaty pomidorowej
1 łyżeczka papryki słodkiej
½  łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
½  łyżeczki mielonej kolendry
szczypta cukru
½ łyżeczki ostrej papryki w proszku
sól, pieprz
olej do smażenia

Przygotowanie:
  1. Cebulę i czosnek i obrać. Cebulę pokroić w półplasterki, a czosnek w plasterki. Na głębokiej patelni lub w dużym rondelku rozgrzać olej, wrzucić cebulę i czosnek oraz kmin, paprykę słodką i ostrą oraz kolendrę. Smażyć na małym ogniu  aż cebula się zeszkli.
  2. Bataty obrać i pokroić na półplasterki lub jeśli mamy duże bataty to w grubą kostkę. Dodać je do podsmażonej cebuli i podsmażyć około 5-10 minut co jakiś czas mieszając. 
  3. Następnie dodać mrożony szpinak (w sezonie świeży) i smażyć chwilę aż się rozmrozi lub zwiędnie w przypadku świeżego. 
  4. Na koniec dodać ciecierzycę i passatę, odrobinę cukru i doprawić solą oraz pieprzem. Gotować na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż bataty będą miękkie. Możecie też próbować podlać potrawkę kilkoma łyżkami wody, gdy odparuje woda z pomidorów, a ziemniaki będą twarde.
Smacznego,
Anulla

27 komentarzy:

  1. Fajne danie, musi ciekawie smakować :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. ale smakowita potrawka, chętnie bym zjadła!

    OdpowiedzUsuń
  3. Bataty i szpinak? Takiego połączenia jeszcze nie próbowałam. Czas to zmienić:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Szpinak jest pyszny,z połączeniem batatów też musi smakować super;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Za batatami nie przepadam aczkolwiek w takim połączeniu pewnie bym chętnie zjadła;)

    OdpowiedzUsuń
  6. nice post :) keep in touch :)

    http://www.itsmetijana.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  7. uwielbiam bataty, ale przyznam się szczerze, że w takiej formie ich jeszcze nie jadłam :) zapowiada się istna uczta :)

    OdpowiedzUsuń
  8. mniam, pyszny pomysł na obiad.

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciekawe połączenie, wygląda ta potrawka bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Warzywna uczta- zrobię dziś na kolację:)

    OdpowiedzUsuń
  11. I można takimi batatami zajadać się do woli :)
    Pychota!

    OdpowiedzUsuń
  12. Ciekawa potrawa! Na pewno smakowała wyśmienicie! :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Bataty lubię , szpinak lubię czyli danie idealne dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Nie jadałam batatów, a widzę, że wato by było spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  15. U Ciebie często goszczą nowości.

    OdpowiedzUsuń
  16. Uwielbiam bataty! A szczególnie w tak pysznym połączeniu :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Bardzo ciekawa propozycja, smakowita zapiekanka :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Zawsze smakowicie zmieszasz i wychodzi ciekawe danie. Tak samo teraz. Ja się przymierzam do batatów i ... za każdym razem coś innego robię. Ale przyjdzie czas na bataty. A tu jeszcze mój ulubiony szpinak.... :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Wybrałaś pyszne towarzystwo dla batatów :)

    OdpowiedzUsuń
  20. mmmniam! kocham bataty... <3

    OdpowiedzUsuń
  21. Bardzo się cieszę, że potrawka smakowała :) Ja często ją robię, bo moja córka ją uwielbia. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Pomysłowo i przyznaję trochę mnie zaciekawiłaś batatami w tej formie:)

    OdpowiedzUsuń
  23. Sama bym zjadła, bo nie jadłam jeszcze batatów a lubię nowości. Bardzo smaczna potrawka, lekka taka jak lubię :-)

    OdpowiedzUsuń
  24. fajne połączenie, takiego nie próbowałam

    OdpowiedzUsuń
  25. Za batatami nie przepadam, ale Twoja propozycja jest bardzo kusząca :D

    OdpowiedzUsuń

Podpisz się pod komentarzem, jeżeli jesteś Anonimowy:)