Lubię nowości w swojej kuchni, a ostatnio dość często
pojawia się w niej ciecierzyca lub soczewica. Tym razem zainspirowałam się
przepisem na potrawkę z bloga UgotujmyTo. Swoją przygodę z batatami
rozpoczęłam niedawno w formie zapiekanki (klik), teraz postanowiłam wykorzystać
je trochę inaczej. Połączenie pomidorów, batatów, szpinaku i ciecierzycy to świetny
pomysł na bezmięsny obiad lub jako dodatek do pieczonego mięsa. Wprowadziłam
małe zmiany, a mianowicie doprawiłam ją jeszcze ostrą papryką w proszku dla przełamania
słodyczy.
150 g mrożonego szpinaku
1 cebula
1/2 puszki ciecierzycy
2 ząbki czosnku
300ml passaty pomidorowej
1 łyżeczka papryki słodkiej
½ łyżeczki
mielonego kminu rzymskiego
½ łyżeczki
mielonej kolendry
szczypta cukru
½ łyżeczki ostrej papryki w proszku
sól, pieprz
olej do smażenia
Przygotowanie:
- Cebulę i czosnek i obrać. Cebulę pokroić w półplasterki, a czosnek w plasterki. Na głębokiej patelni lub w dużym rondelku rozgrzać olej, wrzucić cebulę i czosnek oraz kmin, paprykę słodką i ostrą oraz kolendrę. Smażyć na małym ogniu aż cebula się zeszkli.
- Bataty obrać i pokroić na półplasterki lub jeśli mamy duże bataty to w grubą kostkę. Dodać je do podsmażonej cebuli i podsmażyć około 5-10 minut co jakiś czas mieszając.
- Następnie dodać mrożony szpinak (w sezonie świeży) i smażyć chwilę aż się rozmrozi lub zwiędnie w przypadku świeżego.
- Na koniec dodać ciecierzycę i passatę, odrobinę cukru i doprawić solą oraz pieprzem. Gotować na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż bataty będą miękkie. Możecie też próbować podlać potrawkę kilkoma łyżkami wody, gdy odparuje woda z pomidorów, a ziemniaki będą twarde.
Smacznego,
Anulla
Fajne danie, musi ciekawie smakować :-)
OdpowiedzUsuńale smakowita potrawka, chętnie bym zjadła!
OdpowiedzUsuńBataty i szpinak? Takiego połączenia jeszcze nie próbowałam. Czas to zmienić:)
OdpowiedzUsuńSzpinak jest pyszny,z połączeniem batatów też musi smakować super;)
OdpowiedzUsuńZa batatami nie przepadam aczkolwiek w takim połączeniu pewnie bym chętnie zjadła;)
OdpowiedzUsuńnice post :) keep in touch :)
OdpowiedzUsuńhttp://www.itsmetijana.blogspot.com/
uwielbiam bataty, ale przyznam się szczerze, że w takiej formie ich jeszcze nie jadłam :) zapowiada się istna uczta :)
OdpowiedzUsuńmniam, pyszny pomysł na obiad.
OdpowiedzUsuńCiekawe połączenie, wygląda ta potrawka bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńwygląda smacznie:)
OdpowiedzUsuńWarzywna uczta- zrobię dziś na kolację:)
OdpowiedzUsuńI można takimi batatami zajadać się do woli :)
OdpowiedzUsuńPychota!
Ciekawa potrawa! Na pewno smakowała wyśmienicie! :-)
OdpowiedzUsuńBataty lubię , szpinak lubię czyli danie idealne dla mnie :)
OdpowiedzUsuńNie jadałam batatów, a widzę, że wato by było spróbować :)
OdpowiedzUsuńU Ciebie często goszczą nowości.
OdpowiedzUsuńUwielbiam bataty! A szczególnie w tak pysznym połączeniu :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawa propozycja, smakowita zapiekanka :)
OdpowiedzUsuńZawsze smakowicie zmieszasz i wychodzi ciekawe danie. Tak samo teraz. Ja się przymierzam do batatów i ... za każdym razem coś innego robię. Ale przyjdzie czas na bataty. A tu jeszcze mój ulubiony szpinak.... :)
OdpowiedzUsuńWybrałaś pyszne towarzystwo dla batatów :)
OdpowiedzUsuńPyszności :))
OdpowiedzUsuńmmmniam! kocham bataty... <3
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że potrawka smakowała :) Ja często ją robię, bo moja córka ją uwielbia. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńPomysłowo i przyznaję trochę mnie zaciekawiłaś batatami w tej formie:)
OdpowiedzUsuńSama bym zjadła, bo nie jadłam jeszcze batatów a lubię nowości. Bardzo smaczna potrawka, lekka taka jak lubię :-)
OdpowiedzUsuńfajne połączenie, takiego nie próbowałam
OdpowiedzUsuńZa batatami nie przepadam, ale Twoja propozycja jest bardzo kusząca :D
OdpowiedzUsuń