niedziela, 7 grudnia 2014

Nogi gęsie pieczone w pomarańczach

Proste, a zarazem efektowne – tak określiłabym dzisiejsze danie. Czasami każdy ma ochotę przygotować coś innego lub zaskoczyć gości. Dzisiejsza propozycja właśnie skrywa w sobie coś nieznanego, a zarazem znanego. I taki jest też efekt końcowy. Jemy niby pieczony drób, ale w akompaniamencie pomarańczy połączonych z nutą różnych przypraw i ziół.
Myślę, że ten przepis może się Wam przydać jako propozycja na świąteczny obiad, lekko odbiegająca od tradycji. Lubię zaskakiwać i w te dni staram się, aby oprócz dobrze znanych mi potraw, były też te nowe. To świetny czas na eksperymenty :)

Składniki na 2-3 porcje
2 nogi gęsie ok.  1 kg
¾ łyżeczki kolendry
¾ łyżeczki cząbru
1 łyżeczka słodkiej papryki
¼ łyżeczki chili
1 duża soczysta pomarańcz
1-2 łyżki oleju rzepakowego
Sól
Pieprz
3 łyżki wody

Przygotowanie:
  1. Nogi gęsie zamarynować. Olej wymieszać z papryką słodką i ostrą, kolendrą oraz cząbrem, solą i pieprzem. Nogi ponacinać od góry. Natrzeć je marynatą. Wstawić na kilka godzin do lodówki, a najlepiej całą noc.
  2. Pomarańcz pokroić w plastry (nie obierać). Przełożyć do worka do pieczenia pomarańcz. Na to ułożyć nogi gęsie. Podlać wodą. Zamknąć worek do pieczenia za pomocą klipsów.
  3. Piec 10 minut w piekarniku nagrzanym do  220 stopni, a następnie ok. 1,5 h w 160 stopniach.
Smacznego
Anulla

28 komentarzy:

  1. Bardzo fajny pomysł! Już od jakiegoś czasu myslę o gęsi lub kaczce do upieczenia! :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Na niedzielny obiad piękny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Anulla wyśmienite nóżki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny pomysł, bardzo aromatyczne nóżki :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wykwintne danie, bardzo smaczna propozycja :)

    OdpowiedzUsuń
  6. pysznie wyglądają :) chętnie bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale mnie zachęciłaś do takiego obiadu. Pewnie jutro się skuszę i zrobię coś podobnego :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pomarańcza musi świetnie pasować, super pomysł na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Intryguje mnie to połączenie :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Mniam, wykwintne danie, lubie takie mięsko:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Już nie pamiętam kiedy jadłam gęsinę, zaraziłaś mnie tym przepisem :))

    OdpowiedzUsuń
  12. Ja od niedawna odkryłam gęsina i tez się nią zachwycam kulinarnie :)
    pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Z pomarańczami brzmi ciekawie:-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Proste, efektowne danie i jednocześnie bardzo wykwintne! :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Bardzo fajne połączenie smaków, z chęcią spróbuję. :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Gęsiną nie pogardzę do tego w pomarańczach mniam

    OdpowiedzUsuń
  17. Muszę w końcu spróbować, bo wstyd się przyznać, że gęsi jeszcze nie próbowałam ;)

    OdpowiedzUsuń
  18. Gęsina w pomarańczach to idealna para. Bardzo kusząca propozycja :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Te pomarańcze to świetny pomysł, wygląda apetycznie i kolorowo ;)

    OdpowiedzUsuń
  20. pyszne, świąteczne danie:)

    OdpowiedzUsuń
  21. Przyznam się że gęsiny jeszcze nie próbowałam. Chyba musi być bardzo smaczna:)

    OdpowiedzUsuń
  22. Bardzo smakowity obiadek, aż ślinka cieknie!

    OdpowiedzUsuń
  23. Pięknie, świątecznie, chętnie bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Wow jaki ciekawy przepis! Wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń

Podpisz się pod komentarzem, jeżeli jesteś Anonimowy:)