niedziela, 14 grudnia 2014

Lasagne bolognese

Po prostu klasyka, którą warto od czasu do czasu wprowadzić do naszego menu. Plus tego dania jest też taki, że możemy go dowolnie urozmaicić o ulubione składniki i zawsze wyjdzie nam pyszne i syte danie, które spokojnie można przygotować na obiad na 2 dni. 

Składniki na 4 porcje:
6 plastrów makaronu lasagne świeżego (250g)
0,5 kg mięsa mielonego
500 ml passaty pomidorowej
70 g koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka bazylii
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka słodkiej papryki
szczypta ostrej papryki
Sól, pieprz
2 ząbki czosnku
1 cebula
150 g sera żółtego
1 łyżka oleju
Beszamel:
1 łyżka masła
1 łyżka czubata mąki
Ok 600-700 ml mleka
Sól, pieprz
Gałka muszkatołowa

Przygotowanie:
  1. Cebulę i czosnek posiekać. Zeszklić.  Dodać mięso mielone. Smażyć do miękkości. Dodać passatę i koncentrat pomidorowy. Doprawić solą, pieprzem, bazylią i oregano oraz paprykami w proszku.
  2. Przygotować beszamel. Masło rozpuścić, dodać mąkę, chwilę smażyć zalać mlekiem i mieszać do uzyskania gładkiej konsystencji sosu.
  3. Dno naczynia żaroodpornego posmarować olejem. Wyłożyć na spód trochę sosu beszamelowego, na to makaron, na to mięso mielone, na to beszamel i posypać odrobiną startego sera żółtego. Czynność powtarzać, a na wierzch wyłożyć resztki sosu beszamelowego i posypać resztką sera żółtego.
  4. Piec w 200 stopniach około 20-25 minut.
Smacznego,
Anulla

20 komentarzy:

  1. No tak, klasyka, ale jak smacznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę przyznać, że wieki już nie jadłam lazanii... Ale chętnie się skuszę;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie chwaląc sie moja wyglada duzo lepiej , ale twoja byla napewno pyszna.

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubię i od czasu do czasu robię. Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  5. Jedno z moim ulubionych dań. Pysznie to zrobiłaś :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiamy lazanię, Twoja wygląda pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  7. jak ja dawno nie robiłam :(, ale chociaż sobie popatrzę u Ciebie:)

    OdpowiedzUsuń
  8. mmm, ostatnio jadłam z mięskiem i pieczarkami... obłęd!

    zapraszam na pyszny, aromatyczny cydr!

    OdpowiedzUsuń
  9. Jejku, ale bym zjadła taką lazanię :) Oj ....

    OdpowiedzUsuń
  10. Najlepsza jest taka klasyczna, uwielbiam lasagne :)

    OdpowiedzUsuń
  11. dokładnie: klasyka, ale jaka pyszna klasyka! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam! dawno nie robiłam, czas to nadrobić!

    OdpowiedzUsuń
  13. no cóż... uwielbiam to danie! mniam. : ) robię jeszcze w wersji z brokułami, też polecam do wypróbowania ; )

    OdpowiedzUsuń
  14. Nie wiem czy u mnie dwa dni by wytrwało. Zjadłabym oj zjadła twoją lasagne

    OdpowiedzUsuń

Podpisz się pod komentarzem, jeżeli jesteś Anonimowy:)