Składniki:
0,5 kg mąki pszennej
Opakowanie suszonych drożdży instant – 7g
0,5 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki cukru
Ok. 300 ml letniej wody (jeden kubek)
1 łyżka oleju
Dodatki na 1 pizzę:
2-3 łyżeczki pesto (ja miałam bazyliowe, ale nada się
każde inne zielone, domowe lub kupne)
10 dag pieczarek
Pół piersi z kurczaka (ok. 30 dag)
1 opakowanie mozzarelli (125g)
Śmietana (ja dałam 6-7 łyżek, z dużego opakowania, więc
jakieś 1 małe) - u mnie 18%
Sól
Pieprz
Bazylia i oregano lub zioła włoskie Kamis
Przygotowanie:
- Na stolnicę wysypać mąkę z solą, zrobić w niej zagłębienie (ja dałam do dużej miski). Drożdże i cukier wymieszać widelcem z letnią wodą i odstawić na 5 minut. Następnie dodać olej i mieszaninę wlewać po trochu do zagłębienia w mące. Widelcem okrężnymi ruchami stopniowo zagarniać mąkę z wnętrza zagłębienia i mieszać z drożdżami. Kiedy składniki się połączą, oprószyć dłonie mąką i wyrabiać, aż ciasto stanie się gładkie i sprężyste (ok. 10 minut).
- Wyrobione ciasto oprószyć mąka, przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut (moje w sumie leżało parę minut więcej, bo między czasie robiłam sos itp.).
- Rozwałkowujemy je na tyle spodów ile nam potrzeba, a następnie układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Następnie posmarować spód pesto. Potem posmarować sosem śmietanowym (śmietana wymieszana z solą, pieprzem, i ziołami włoskimi).
- Na to kładziemy resztę dodatków, czyli mozzarella pokrojona w plastry, pieczarki pokrojone w plastry, i kurczaka pokrojonego w kostkę (uprzednio go usmażyłam z solą i pieprzem).
- Piec w piekarniku nagrzanym do 250 stopni przez 10-15 minut, aż będzie rumiana.
2 pizzę zrobiłam już klasyczną – sos pomidorowy, ser
żółty, szynka i pieczarki.
Smacznego,
Anulla
a ja dziś robię na obiadek :D też własnie z kurczakiem:) ale pyszna wyszła, zapowiada się nieziemsko :)
OdpowiedzUsuńNo to trzymam kciuki:)
OdpowiedzUsuńPotwierdzam, pyszna była, smak niezapomniany dzięki pesto! Dziś ją będę robić i ja, na kolację :)
OdpowiedzUsuńM.
Pizze królują wczoraj maż też robił:)
OdpowiedzUsuńo ! jak pysznie i domowo :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie taką pizzę uwielbiają moje dzieci,jest przepyszna :)
OdpowiedzUsuńciekawy pomysł, jutro będę robić więc zobaczymy jak smakuje z pesto:)
OdpowiedzUsuńTo daj znać jak smakowala:) jak dla mnie wyszła boska:)
Usuńpizza na cienkim cieście najlepsza mmm
OdpowiedzUsuńwygląda zachęcająco :-)
OdpowiedzUsuńZrobiłam się głodna! :D
OdpowiedzUsuńuwielbiam domową pizzę :) aż zgłodniałam na sam widok :)
OdpowiedzUsuńPołączenie smaków, które uwielbiam!
OdpowiedzUsuńRobiłam i publikowałam kiedyś bardzo podobną, tylko bez kurczaka. Pycha ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńSłońce ale zaszalałaś! Zgłodniałam patrząc na zdjęcia!
OdpowiedzUsuńjak tydzień czasu ten smak za mną chodził, to nie wytrzymałam i musiałam:P
Usuńwpadłabym chętnie do Ciebie na tą pizzę;))
OdpowiedzUsuńUwielbiam pizze na której jest kurczak!
OdpowiedzUsuńSmakowitości pizzowe zerwujesz :-)
OdpowiedzUsuńMniam... świetna pizza :D
OdpowiedzUsuńkocham! ;d wszelka pizze !;D
OdpowiedzUsuńWyglada kuszaco, no i najwazniejsze, ze "jest smak"!;)
OdpowiedzUsuńdomowa pizza? najlepsze na świecie!
OdpowiedzUsuńprzepis od Ivki mam już w zakładkach i cierpliwie czeka na wypróbowanie - pyszna wersja u Ciebie
OdpowiedzUsuńmmmm fajna cieniutka:)
OdpowiedzUsuńPyszna domowa pizza, uwielbiam takie :)
OdpowiedzUsuńPizza domowa jest u mnie parę razy w miesiącu... ostatnim razem była 2 godziny temu :D
OdpowiedzUsuńz pewnością wyborna:D mniammmmm
OdpowiedzUsuńmuszę ją wypróbować!
Z sosem śmietanowym brzmi super :)
OdpowiedzUsuńPizza zawsze i wszędzie, Twoja wygląda nieziemsko pysznie :)
OdpowiedzUsuńoj marzy mi się ostatnio taka domowa pizza!
OdpowiedzUsuńfajne dodatki :) muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńTroszkę przydałby się inny filtr na zdjęcia. Bo taka pizza na żywo wygląda na pewno nieziemsko:)
OdpowiedzUsuńto prawda pizza jest pyszna i pięknie wyglądała:) a fotografii dopiero się uczę, ale dzięki za radę:)
OdpowiedzUsuńTakie smakołyki to mogłabym jeść i jeść :)
OdpowiedzUsuńale pysznosci !!! mniam - swietna inspiracja- pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuń