sobota, 6 lipca 2013

Pizza z kurczakiem, pesto, pieczarkami i sosem śmietanowym

Ostatnio wybrałam się wraz z koleżanką na buszowanie po  letnich wyprzedażach oraz na damskie pogaduchy. A wiadomo, że nic bardziej nie męczy jak chodzenie po sklepach i gadanie, więc wstąpiłyśmy na pizzę (pollo con funghi). O mamunciu, jakie to dobre było! Cały tydzień ten smak za mną chodził, aż nie wytrzymałam i postanowiłam go odtworzyć i udało się! Musiała być ona na cienkim cieście, więc w tym celu wykorzystałam przepis Ivki na recepturę wg Jamiego Oliviera z jej zmianami. Ciasto wyszło idealne, cienkie i chrupiące, na pewno pozostanę mu wierna. Natomiast dodatki dobrałam intuicyjnie na podstawie tego, co jadłyśmy z M. Ponadto, tę pizzę zgłaszam do konkursu na blogu Jest Smak, za próbę odtworzenia niezapomnianego smaku, w tym wypadku tylko wierzch pizzy bierze udział w zabawie, bo to było moim celem.



Składniki:
Ciasto na 2 pizze:
0,5 kg mąki pszennej
Opakowanie suszonych drożdży instant – 7g
0,5 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki cukru
Ok. 300 ml letniej wody (jeden kubek)
1 łyżka oleju

Dodatki na 1 pizzę:
2-3 łyżeczki pesto (ja miałam bazyliowe, ale nada się każde inne zielone, domowe lub kupne)
10 dag pieczarek
Pół piersi z kurczaka (ok. 30 dag)
1 opakowanie mozzarelli (125g)
Śmietana (ja dałam 6-7 łyżek, z dużego opakowania, więc jakieś 1 małe) - u mnie 18%
Sól
Pieprz
Bazylia i oregano lub zioła włoskie Kamis

Przygotowanie:
  1. Na stolnicę wysypać mąkę z solą, zrobić w niej zagłębienie (ja dałam do dużej miski). Drożdże i cukier wymieszać widelcem z letnią wodą i odstawić na 5 minut. Następnie dodać olej i mieszaninę wlewać po trochu do zagłębienia w mące. Widelcem okrężnymi ruchami stopniowo zagarniać mąkę z wnętrza zagłębienia i mieszać z drożdżami. Kiedy składniki się połączą, oprószyć dłonie mąką i wyrabiać, aż ciasto stanie się gładkie i sprężyste (ok. 10 minut).
  2. Wyrobione ciasto oprószyć mąka, przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut (moje w sumie leżało parę minut więcej, bo między czasie robiłam sos itp.). 
  3. Rozwałkowujemy je na tyle spodów ile nam potrzeba, a następnie układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Następnie posmarować spód pesto. Potem posmarować sosem śmietanowym (śmietana wymieszana z solą, pieprzem, i ziołami włoskimi).
  5.  Na to kładziemy resztę dodatków, czyli mozzarella pokrojona w plastry, pieczarki pokrojone w plastry, i kurczaka pokrojonego w kostkę (uprzednio go usmażyłam z solą i pieprzem).
  6. Piec w piekarniku nagrzanym do 250 stopni przez 10-15 minut, aż będzie rumiana.
2 pizzę zrobiłam już klasyczną – sos pomidorowy, ser żółty, szynka i pieczarki.

Smacznego,
Anulla

36 komentarzy:

  1. a ja dziś robię na obiadek :D też własnie z kurczakiem:) ale pyszna wyszła, zapowiada się nieziemsko :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Potwierdzam, pyszna była, smak niezapomniany dzięki pesto! Dziś ją będę robić i ja, na kolację :)

    M.

    OdpowiedzUsuń
  3. Pizze królują wczoraj maż też robił:)

    OdpowiedzUsuń
  4. o ! jak pysznie i domowo :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Właśnie taką pizzę uwielbiają moje dzieci,jest przepyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  6. ciekawy pomysł, jutro będę robić więc zobaczymy jak smakuje z pesto:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To daj znać jak smakowala:) jak dla mnie wyszła boska:)

      Usuń
  7. pizza na cienkim cieście najlepsza mmm

    OdpowiedzUsuń
  8. wygląda zachęcająco :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. uwielbiam domową pizzę :) aż zgłodniałam na sam widok :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Połączenie smaków, które uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  11. Robiłam i publikowałam kiedyś bardzo podobną, tylko bez kurczaka. Pycha ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  12. Słońce ale zaszalałaś! Zgłodniałam patrząc na zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jak tydzień czasu ten smak za mną chodził, to nie wytrzymałam i musiałam:P

      Usuń
  13. wpadłabym chętnie do Ciebie na tą pizzę;))

    OdpowiedzUsuń
  14. Uwielbiam pizze na której jest kurczak!

    OdpowiedzUsuń
  15. Smakowitości pizzowe zerwujesz :-)

    OdpowiedzUsuń
  16. kocham! ;d wszelka pizze !;D

    OdpowiedzUsuń
  17. Wyglada kuszaco, no i najwazniejsze, ze "jest smak"!;)

    OdpowiedzUsuń
  18. domowa pizza? najlepsze na świecie!

    OdpowiedzUsuń
  19. przepis od Ivki mam już w zakładkach i cierpliwie czeka na wypróbowanie - pyszna wersja u Ciebie

    OdpowiedzUsuń
  20. Pyszna domowa pizza, uwielbiam takie :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Pizza domowa jest u mnie parę razy w miesiącu... ostatnim razem była 2 godziny temu :D

    OdpowiedzUsuń
  22. z pewnością wyborna:D mniammmmm
    muszę ją wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
  23. Z sosem śmietanowym brzmi super :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Pizza zawsze i wszędzie, Twoja wygląda nieziemsko pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  25. oj marzy mi się ostatnio taka domowa pizza!

    OdpowiedzUsuń
  26. fajne dodatki :) muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Troszkę przydałby się inny filtr na zdjęcia. Bo taka pizza na żywo wygląda na pewno nieziemsko:)

    OdpowiedzUsuń
  28. to prawda pizza jest pyszna i pięknie wyglądała:) a fotografii dopiero się uczę, ale dzięki za radę:)

    OdpowiedzUsuń
  29. Takie smakołyki to mogłabym jeść i jeść :)

    OdpowiedzUsuń
  30. ale pysznosci !!! mniam - swietna inspiracja- pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń

Podpisz się pod komentarzem, jeżeli jesteś Anonimowy:)