Ps. przypominam, że akcja gotowanie za głosowanie trwa do
jutra (piątek) do godziny 22.
Składniki na 2-3 porcje:
Pół piersi z kurczaka (ok. 30 dag)
400g świeżych pomidorów lub pomidory w puszce
2 łyżki oleju
1 ząbek czosnku
1 mała cebula
1 mała papryczka chili
¼ łyżeczki pieprzu cayenne
½ łyżeczki ostrej papryki w proszku
½ łyżeczki przyprawy do kuchni włoskiej Kamis
1,5 łyżki koncentratu pomidorowego
sól
pieprz
sól
pieprz
Przygotowanie:
- Pomidory naciąć, sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę pozbywając się nasienia.
- Pierś z kurczaka pokroić w kostkę. Posolić i popieprzyć. Smażyć na rozgrzanym oleju do zrumienienia. Następnie dodać posiekany czosnek, pokrojoną w kostkę cebulkę i w paseczki papryczkę chili (można pozbyć się pestek – zależy jak ostro lubicie). Zeszklić.
- Następnie dodać pomidory, podlać 2 łyżkami wody (ten krok pomijamy, gdy używamy pomidory z puszki). Dusić do momentu rozpadnięcia pomidorów. Dodać koncentrat pomidorowy. Doprawić cayenne, papryką i ziołami włoskimi.
Smacznego,
Anulla
danie stworzone dla mnie:) Doskonałe połączenie składników, musiało smakować genialnie:) wygląda cudownie:) miłego dnia życzę:)
OdpowiedzUsuńdawno nie jadłam takiego połączenia, czas na odświeżanie:)
UsuńSuper pomysł na obiad, pomidory w puszce mam kurczaka też to zrobię dzisiaj na obiad, bo pustkę mam w głowie.
OdpowiedzUsuńdaj znać jak smakowało:)
UsuńMoje klimaty :)Szybko i smacznie :)
OdpowiedzUsuńpysznie przyrządzony kurczak :) pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńna szybko czyli coś dla mnie:) ja też mam mało czasu i ratuję się szybkimi daniami:) pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńTak, takie danie pasuje dla każdego:-) Ciesze się, że tarta w głosowaniu prowadzi:-) Pozdrawiam serdecznie:-)
OdpowiedzUsuńO nie, nie, nie - ma wygrać portugalskie ciastko!! :D
Usuńjest zacięta rywalizacja między tartą, a portugalskim ciastkiem, więc zobaczymy co z tego wyniknie - cóż za emocje dziewczyny!:)
Usuńmmmm musi byc cudownie!
OdpowiedzUsuńja to mam ochotę na te ziemniaczki i mizerię jeszcze:)
OdpowiedzUsuńteż ostatnio mam fazę na ten zestaw, a w szczególności mizerię:P
UsuńUwielbiam takie połączenia:)
OdpowiedzUsuńNaturalnie zagłosowałam;)
Proste, a dobre :)
OdpowiedzUsuńI szybkie
to, że szybkie ostatnio mnie ratuje:P
UsuńOch, coś innego w końcu ;) Z chęcią wypróbuję !
OdpowiedzUsuńu mnie ciągle coś innego, choć fakt ostatnio było ciacho, napój, śniadanie, więc teraz obiadek dla równowagi:)
UsuńTaką klasykę mogę jeść codziennie:)
OdpowiedzUsuńU Ciebie zawsze znajdzie się jakiś smaczny obiad:D Ja bym wciągnęła tego kurczaczka z pieczonymi ziemniaczkami, mmm:)
OdpowiedzUsuńdziękuję!:) obiady to moja specjalność, nie mogą być nudne:) pieczone ziemniaczki również uwielbiam :)
UsuńJak pikantnie to na pewno dla mnie! :)
OdpowiedzUsuńAniu, ale trafiłaś w moje gusta ;) uwielbiam, uwielbiam takie dania ;)
OdpowiedzUsuńlubię takie obiadki!
OdpowiedzUsuńJa muszę tą papryczkę chilli pominąć, poza tym bomba.
OdpowiedzUsuńAleż smacznie u Ciebie, lubię takie potrawy, pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńWidzę ,że kurczaka można przyrządzać na prawdę w różny sposób;)
OdpowiedzUsuńteż lubię takie dania :-)
OdpowiedzUsuńNa szybko, ale za to jak smacznie!
OdpowiedzUsuńjak zawsze świetny pomysł na pyszny obiadek;)
OdpowiedzUsuńFajna odmiana - my w sosie pomidorowym jadamy tylko mielone :)
OdpowiedzUsuńSmakowite :) Nominuję Cię do Liebster Blog Award: http://cooking-for-pleasure.blog.pl/2013/06/07/liebster-blog-award/
OdpowiedzUsuńZapraszam do zabawy :)
Ciekawa propozycja na kurczaka :D
OdpowiedzUsuńtaka potrawka na obiadek jak najbardziej.
OdpowiedzUsuńJa zazwyczaj z ryżem podaję.
OdpowiedzUsuńRobię prawie identycznie! :)
OdpowiedzUsuńostrzejsze smaki - lubię to! :)
OdpowiedzUsuńObiadek był napraw pyszny:)
OdpowiedzUsuńŚwietne, szybkie i smaczne ;]
OdpowiedzUsuńNa ostro, pysznie :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Jak zwykle bardzo smakowicie :D
OdpowiedzUsuńTo danie wygląda znakomicie!
OdpowiedzUsuńA ja dodatkowo polecam szczyptę ,ale to naprawdę odrobinę mielonego cynamonu podkreśli smak pomidorów ...proszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńcynamon również lubię dodawać do pomidorów, dużo go w kuchni indyjskiej :)
Usuńto samo jest ze szczyptą cukru :)
Przepis świetny, robiłam już kilka razy. POLECAM, PYCHA!
OdpowiedzUsuń