Bardzo lubię brokuły, a ostatnim czasem mam na nie fazę. Mogłabym je dodawać do każdego obiadu. Kiedy zobaczyłam przepis
na pizzę z nimi w roli głównej wiedziałam, że kiedyś ją przygotuję, stąd cieszy
mnie Wasz wybór w akcji Gotowanie za Głosowanie. Dodatki do niej możecie dobrać
wg własnych upodobań smakowych. Ja postawiłam na pikantne salami, czerwoną
cebulę i papryczki jalapeno.
1 brokuł – 500 g
1 jajko
1/2 kulki mozzarelli
6-7 łyżek otrąb (u mnie orkiszowe)
oregano
czosnek w proszku
sól
pieprz
sól
pieprz
sos:
300 ml przecieru pomidorowego
1-2 ząbki czosnku w zależności od wielkości
sól
bazylia
oregano
Dodatki:
30 g salami
½ kulki mozzarelli
1/3 czerwonej cebuli
kilka marynowanych papryczek jalapeno
Przygotowanie:
- Ciasto: Brokuły ugotować do miękkości w osolonej wodzie ze szczyptą cukru. Odcedzić i zblendować lub rozgnieść, a gdy ostygną dodać otręby, jajko i startą mozzarellę. Przyprawić solą, pieprzem, oregano i czosnkiem. Masę odstawić na minimum 5 minut. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Skropić ją oliwą lub olejem. Masę wyłożyć na blachę formując placek. Piec w 230 stopniach ok. 20 minut aż spód będzie zwarty.
- Sos: Czosnek zeszklić. Dodać przecier pomidorowy, sól, pieprz, bazylię i oregano. Dusić do odparowania nadmiaru wody.
- Podpieczony spód posmarować sosem pomidorowym. Na wierzchu posypać startą mozzarellą, na którą układać ulubione dodatki. Ja położyłam plasterki salami, pokrojoną w piórka cebulę i papryczki jalapeno. Piec 10 minut w temperaturze 220 stopni ,aż ser zacznie topnieć. Pizza na początku może nie być zwarta, ale gdy lekko przestygnie, a ser w cieście stwardnieje bez problemu można ją pokroić i wziąć w rękę.
Anulla
i ja muszę się o nią pokusić! i jaaa! <3 zapowiada się bosko :)
OdpowiedzUsuńapetycznie wygląda, ciekawy pomysł na pizzę
OdpowiedzUsuńWygląda fantastycznie :) mimo, że jestem zwolenniczką tradycyjnej pizzy, taką też chętnie bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam pizze :)
OdpowiedzUsuńFajny pomysl. Robie podobnie na kalafiorowym spodzie
OdpowiedzUsuńFantastyczny pomysł na taki brokułowy spód do pizzy. Nie pomyślałabym, że tak dobrze będzie się trzymać. Że może być kruchy. Ja też bardzo lubię brokuły, więc chętnie pokuszę się i zrobię taki spód do pizzy :)
OdpowiedzUsuńRewelacja! Skuszę się na nią:)
OdpowiedzUsuńByłam jej bardzo ciekawa! wypróbuję na pewno :)
OdpowiedzUsuńDzisiaj robię 😄
OdpowiedzUsuńdaj znać jak wyszło :)
UsuńŚwietny pomysł:)
OdpowiedzUsuńa to niespodzianka, muszę koniecznie spróbować ;)
OdpowiedzUsuńale extra :) na pewno spróbujemy :)
OdpowiedzUsuńZaciekawiłaś mnie tą pyszną pizzą.
OdpowiedzUsuńPizza samo zdrowie, do tego pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńSłyszałam już o tej pizzy, ale nie znałam przepisu. Muszę zrobić, bo mnie zaciekawiłaś :)
OdpowiedzUsuńApetyczna pizza:)
OdpowiedzUsuńAle super pomysł:)
OdpowiedzUsuńBył kalafiorowy spód to czas na brokułowy :) Fajna propozycja
OdpowiedzUsuńOoo jaki fajny pomysł na pizzę.
OdpowiedzUsuńPycha, co za kreatywny pomysł! :)
OdpowiedzUsuńWygląda smacznie, trzeba będzie zrobić :)
OdpowiedzUsuńMISTRZOSTWO! :D
OdpowiedzUsuńTe fit pizze już od dawna mnie kuszą, a Twoja brokułowa już zwłaszcza! Koniecznie musze w końcu wypróbować :)
OdpowiedzUsuńNie wierzę własnym oczom! Ciekawe, czy gdybym jakoś zatuszowała kolor, to czy Pan Mąż zauważyłby bardzo różnice :D Chyba będę musiała przetesować (Pan Mąż nie znosi brokuła :D)
OdpowiedzUsuńzamiast brokuła możesz spróbować także z kalafiorem :)
UsuńTakie wersje bardzo mi się podobają, są świetnym zamiennikiem dla bezglutenowców. Smaczny kąsek dla wszystkich :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł! A wygląda obłędnie! Narobiłaś mi smaka :-)
OdpowiedzUsuńAle super :-) zapisuje sobie przepis :-)
OdpowiedzUsuńŚwietna pizza!
OdpowiedzUsuńJadłśmy pizze na kalafiorowym spodzie i była pyszna :)
OdpowiedzUsuńJaki super pomysł! Muszę wypróbować:)
OdpowiedzUsuńa czy zamiast otrębów można dodać płatki owsiane? czy myślicie, że nadal konsystencja ciasta będzie odpowiednia?
OdpowiedzUsuńjak już to dodałabym zmielone płatki owsiane, na pewno nie w całości. Myślę, że powinno wtedy z nimi wyjść bo będzie to drobne kleiwo :) ewentualnie możesz dać mąkę owsianą, jeżeli masz, bo to nic innego jak właśnie bardzo drobno zmielone płatki owsiane. Nie jestem w stanie powiedzieć ile dokładnie łyżek. Musisz na oko dodać, tak żeby ciasto nie było za rzadkie, ani za gęste. Pewnie będzie to mniejsza ilość aniżeli otrąb.
UsuńPozdrawiam
Anulla
Fabryka Pomysłów
Ależ mi ochoty narobiłaś! :) Muszę zrobić coś takiego!
OdpowiedzUsuńTu nie ma co komentować, bo pizza wygląda rewelacyjnie:)
OdpowiedzUsuńświetny zamiennik zwykłej pizzy i w dodatku obłędnie smakuje, polecam ! :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam fit przepisy ale takiej pizzy jeszcze nie widziałam! :)
OdpowiedzUsuńRewelacja :)
Mam pytanie: czy podane ilości są na tą blachę która jest na zdjęciu czy na dwie porcje..?
OdpowiedzUsuńpodane składniki są na taką blachę jak na zdjęciu. Taka pizza jak ze zdjęcia starczyła dla dwóch osób bo jest lżejsza o wiele niż zwykła.
Usuń