Dzisiejsza propozycja na LunchBox to sposób na wykorzystanie domowych przetworów. W lato zrobiłam kilka słoiczków ajwaru, który znakomicie nadaje się jako sos do makaronu z dodatkiem warzyw. Ja użyłam tych zamrożonych przeze mnie w lecie (zawsze robię zapasy cukinii, bakłażana i papryki). Do tego upiekłam drobiowe pulpeciki i tak oto powstał smaczny posiłek, który możemy zjeść na obiad w domu lub zabrać ze sobą do pracy. Jeżeli nie macie domowego ajwaru, możecie spróbować go kupić w większych marketach (od poniedziałku dostępny także Lidlu).
składniki na 4 porcje
450 g mięsa mielonego drobiowego
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 ząbek czosnku
1/3 łyżeczki kolendry
¾ łyżeczki kminu rzymskiego
¼ łyżeczki ostrej papryki w proszku
½ łyżeczki słodkiej papryki w proszku
3 łyżki otrąb pszennych
1 jajko opcjonalnie
sól
pieprz
Przygotowanie:
Przygotowanie:
- Do miski przełożyć mięso. Dodać posiekany czosnek, natkę pietruszki, przyprawy i otręby plus opcjonalnie jajko (ja pominęłam, zależy czy mięso się będzie kleić). Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
- Formować pulpeciki. Piec je w 180 stopniach ok. 20 minut pod przykryciem. Pod koniec odkryć, aby mięso się zarumieniło.
Makaron:
składniki na 2 porcje:
160 g makaronu (u mnie pełnoziarniste penne)
garść mrożonej cukinii lub kawałek świeżej
garść mrożonej papryki lub 1 mała świeża (u mnie
czerwona)
mały słoiczek ajwaru (ja dałam domowy)
kilka pieczarek
1 łyżka oleju
Przygotowanie:
Smacznego,
Anulla
1 łyżka oleju
Przygotowanie:
- Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Paprykę i cukinię pokroić w kostkę, a pieczarki w półtalarki. Podsmażyć na łyżce oleju z odrobiną soli.
- Następnie dodać ajwar i chwilę dusić. Ugotowany makaron dodać do sosu i wymieszać. Podawać z pulpecikami i ulubioną surówką (ja podałam z kiszoną kapustą).
Surówka
składniki na 2 porcje:
200 g kiszonej kapusty (niekwaszonej)
1/2 małej czerwonej cebuli
1 mała marchewka
1 łyżka oleju rzepakowego
sól
pieprz
szczypta cukru
Przygotowanie:
- Kapustę drobniej pokroić, dodać startą na grubych oczkach marchewkę i pokrojoną w drobną kostkę cebulkę.
- Doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem i dodać olej. Wszystko dokładnie ze sobą wymieszać. Surówka jest najlepsza jak trochę przeleży.
Anulla
Pyszny lunch box:) Jak będę na swoim to muszę sobie takie zrobić :)
OdpowiedzUsuńmmmm aż mi ślinka cieknie ;)
OdpowiedzUsuńTaki lunch box chętnie bym przygarnęła :)
OdpowiedzUsuńKochana pysznie :-) uwielbiam takie zestawienia :-)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie zrobię w domu:)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne danie :)
OdpowiedzUsuńJuż wiem co będzie na obiad :D
OdpowiedzUsuńMinim! jakie pysznosci
OdpowiedzUsuńczęsto w pracy na przekąskę zabieram jakieś owoce, a czasem brakuje takiego dobrego posiłku, dla mnie rewelacja! :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie :D Koledzy z pracy pewnie zazdrościli :D
OdpowiedzUsuńOla la! Z ajwarem - lubię bardzo! I widzę, że dobrze doprawione, pachnące, no boski obiad! Tak jak lubię :)
OdpowiedzUsuńPrzepyszne smaki, takie pudełeczko chętnie zabrałabym do pracy :)
OdpowiedzUsuńIdealne danie do pracy!
OdpowiedzUsuńAle pychotka! Nabrałam ogromnej ochoty na Twój obiadek!
OdpowiedzUsuńlunchbox wygląda perfekcyjnie :)
OdpowiedzUsuńniestety nigdy nie jadłam ajwaru, ale tym połączeniem baaardzo mnie skusiłaś :)
Pyszny miałaś obiad, koniecznie do zrobienia :)
OdpowiedzUsuńO, z ajwarem bardzo lubię.
OdpowiedzUsuń