Pasta z warzyw może stanowić wyśmienity dip do przekąsek
lub lekkie śniadaniowe smarowidło na letnie dni. Doskonale smakuje z ciemnym
pieczywem lub waflami ryżowymi.
1 mała cukinia
1 mały bakłażan
½ małej czerwonej cebuli
1 mała czerwona papryka
½ łyżeczki ostrej papryki w proszku
1 łyżeczka oregano
1-2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy
sól
pieprz
Przygotowanie:
- Paprykę wydrążyć. Pokroić na 4 części. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 30-40 minut. Obrać ze skórki.
- Cukinię pokroić w kostkę. Bakłażana obrać ze skórki i także pokroić w kostkę. Czerwoną cebulę posiekać. Usmażyć z cukinią i bakłażanem. Posolić.
- Przełożyć do blendera wraz z przyprawami. Zblendować na gładką masę.
Smacznego
Anulla
Wygląda smakowicie. Lubię takie smarowidła z bakłażanem. Witam w akcji psiankowatej :)
OdpowiedzUsuńFajne smarowidło :))
OdpowiedzUsuńWspaniała pasta, jeszcze takiej nie robiłam :-)
OdpowiedzUsuńZapowiada się bardzo smakowicie! :)
OdpowiedzUsuńŚwietna ta pasta :)
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis! :-)
OdpowiedzUsuńbardzo smakowita pasta!
OdpowiedzUsuńbardzo ciekawa propozycja na kanapkę ;)
OdpowiedzUsuńSmakowicie wygląda i bardzo kolorowa :)
OdpowiedzUsuńAle fajna pasta, też przymierzam się do bakłażanowej i jakoś nie mogę się zabrać. Podeślij mi troszkę :-)
OdpowiedzUsuń