piątek, 5 czerwca 2015

Placuszki bananowe z rabarbarem

Póki trwa sezon staram się korzystać z dobrodziejstw natury, dlatego tym razem mam dla Was propozycję na leniwe śniadanie. Tym połączeniem smakowym zainspirowałam się w trakcie rozmowy z koleżanką z pracy i postanowiłam go wypróbować przy najbliższej okazji. Dodatek banana spowodował, że znacznie uległa zmniejszeniu ilość cukru do ciasta, a poza tym  jego słodycz doskonale uzupełnia się z kwaśnym rabarbarem.


Składniki na ok. 12 sztuk:
1 banan
150 g rabarbaru
2 łyżeczki brązowego cukru
1,5 szklanki mąki pszennej lub pełnoziarnistej
½ szklanki mleka
1 jajko
½ małego opakowania jogurtu

Przygotowanie:
  1. Rabarbar pokroić. Posypać cukrem i lekko podgrzać aż puści sok. Wystudzić.
  2. Banana rozgnieść widelcem na papkę. Wbić jajko, dodać jogurt naturalny i mleko. Wymieszać. Następnie stopniowo dodawać mąkę cały czas mieszając. Na koniec dodać lekko podsmażony rabarbar. Wymieszać do połączenia składników. Smażyć na złoty kolor z obu stron niewielkie placuszki.

Pozdrawiam
Anulla

17 komentarzy:

  1. To prawda, trzeba czerpać pełnymi garściami póki mamy taką możliwość :) Placuszki do schrupania, musiały pięknie pachnieć :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie placuszki to ja bardzo lubię :-) z chęcią bym zjadła :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dobre inspiracje zbierasz. I smacznie Ci to wychodzi. Pyszne śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. O coś dla mnie, miłośniczka rabarbaru, fajnie połączyłaś z bananami.

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny pomysł! Lubię racuchy a z dodatkiem rabarbaru musiały byc wyborne:-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Lubię banana w placuszkach, z rabarbarem muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Banan i rabarbar to dla mnie bomba! Super przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  8. smakowity pomysł na śniadanie, mniam ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. na podwieczorek w leniwe popołudnie - idealne:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Musiały być bardzo smaczne:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Super pomysł, uwielbiam takie śniadania :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam takie placuszki z owoców :)

    OdpowiedzUsuń

Podpisz się pod komentarzem, jeżeli jesteś Anonimowy:)