piątek, 12 czerwca 2015

Sałatka ziemniaczana z pomidorami i tuńczykiem

Nietypowy lunch do pracy? Nie macie zbyt wiele czasu na jego przygotowanie? Ja wtedy staram się ratować sałatkami lub daniami z piekarnika. Tym razem zainspirowałam się przepisem z bloga Filozofia smaku. Jednak nie byłabym sobą gdybym paru rzeczy nie zmieniła :)

Składniki na 4 porcje:
600 g młodych ziemniaków
1  czerwona cebula
300 g pomidorków koktajlowych
kilkanaście czarnych oliwek
6 łyżek oliwy lub oleju rzepakowego
Sól
Pieprz oregano
Puszka tuńczyka w sosie własnym

Przygotowanie:
  1. Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Odlać wodę, odstawić ziemniaki do ostygnięcia. Wystudzone pokroić w grubą kostkę. 
  2. Pomidorki pokroić na pół lub ćwiartki (w zależności od wielkości). Do ziemniaków dodać pomidory, pokrojoną w piórka cebulę i pokrojone w plasterki oliwki. Polać oliwą oraz doprawić solą, pieprzem i oregano. Wymieszać. Na koniec dodać odsączonego z puszki tuńczyka.
Smacznego
Anulla

10 komentarzy:

  1. Lubię takie sałatki, w której są ziemniaki. Świetnie się komponują z pozostałymi składnikami :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne połączenie, muszę wypróbować takiej sałatki ziemniaczanej :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super pomysł na pyszną sałatkę :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. super przepis musze wypróbować :) pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Młode ziemniaki jadłam już na różne sposoby, ale w takim połączeniu nie próbowałam jeszcze:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetna i bardzo smaczna :))

    OdpowiedzUsuń
  7. Kolorowo, lekko i zdrowo czyli tak jak lubię. Młode pyrki to jest to czym mnie kupiłaś

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszna propozycja, chętnie wypróbuję ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciekawa propozycja jutro piątek przepis jak znalazł :)

    OdpowiedzUsuń

Podpisz się pod komentarzem, jeżeli jesteś Anonimowy:)