czwartek, 18 czerwca 2015

Pęczak z burakami i serem kozim

Pragniecie nowych doznań smakowych? Gwarantuję, że tak przygotowany pęczak je Wam zapewni. To świetny pomysł na wykorzystanie także nadmiaru kaszy ugotowanej do obiadu. Smakuje wybornie jako danie solo lub jako dodatek do pieczonego mięsa.
Inspiracja: Kuchnia na wzgórzu

Składniki na 2 porcje:
200g suchego pęczaku
100 g sera koziego (możecie zastąpić ricottą)
2 ugotowane buraki ( w lidlu możecie kupić już ugotowane)
Sól
Pieprz
Sok z cytryny

Przygotowanie:
  1. Pęczak ugotować w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Buraki zetrzeć na tarce na średnich (ewentualnie grubych) oczkach. Połączyć z kaszą. Podgrzać. 
  2. Dodać ser, odrobinę soli, pieprzu i sok z cytryny do smaku. Mieszać do czasu rozpuszczenia sera.
Smacznego
Anulla

11 komentarzy:

  1. To coś nowego. Ciekawa propozycja. Spróbowałabym :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Połączenie idealne :) Chętnie bym zjadła!

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajny pomysł na pyszne danie :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jaki ciekawy pomysł :) Jak będę mogła jeść w końcu pęczak to spróbuję zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jestem mega ciekawa smaku;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie lubię sera koziego, ale reszta mniam :))

    OdpowiedzUsuń
  7. Dzięki za przypomnienie i pęczaku, dawno nie robiłam, u Ciebie dzisiaj pyszny obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  8. bardzo ciekawy sposób na kaszę pęczak :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jakie fajne i zdrowe połączenie. Serek kozi to musi być dobre, jak byłam dzieckiem nie chciałam jeść a teraz chętnie bym zjadała.

    OdpowiedzUsuń

Podpisz się pod komentarzem, jeżeli jesteś Anonimowy:)