Dzięki prostemu w wykonaniu wzorowi uzyskujemy ciasto, które
niebanalnie się prezentuje i zaskoczy niejednych gości - to mój tegoroczny hit!
Wypełnienie możecie dobrać natomiast już wg
indywidualnych potrzeb. Ja do swojej rolady dałam banany i krem ze śmietanki kremowej
z mascarpone.
Inspiracja z bloga Uwielbiam gotować.
5 jajek
6 łyżek cukru
3/4 szklanki
mąki pszennej
80 ml wody
45 ml oleju
3 łyżki
naturalnego kakao
Nadzienie:
300 ml śmietany 30%
250g serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru
1,5 łyżeczki żelatyny
2 banany
sok z cytryny do skropienia bananów
Przygotowanie:
- Ciasto: Żółtka ubić z 3 łyżkami cukru, wsypać mąkę, wlać wodę i olej. Całość miksować do połączenia składników. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać 3 łyżki cukru. Pianę z białek dodać do masy żółtkowej, wymieszać łyżką.
- Dużą blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować cienko olejem. Kilka łyżek ciasta przełożyć do szprycy lub foliowego woreczka (odciąć koniec). Po czym wycisnąć na papierze jasny szablon żyrafy. Następnie włożyć blachę ze wzorem na 3 minuty do piekarnika nagrzanego na 180 stopni. Po tym czasie wyjąć i pozostawić do ostudzenia.
- Do reszty ciasta dodać kakao i dokładnie wymieszać łyżką. Czekoladową masę wylać na jasne podpieczone ciasto. Następnie rozprowadzić delikatnie masę, tak aby nie popsuć wzoru. Piec ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Jeszcze gorące ciasto zsunąć z blachy na ściereczkę leżącą na stole, odwrócić, ostrożnie zdjąć papier, przykryć ściereczką, położyć na wierzch wałek i zwinąć w roladę tak, aby wzór był na wierzchu. Odstawić do całkowitego ostudzenia.
- Nadzienie: Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier puder, a następnie serek mascarpone, a potem ostudzoną żelatynę rozrobioną w kilu łyżkach gorącej wody. Banany obrać i skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.
- Ciasto rozwinąć, posmarować masą śmietanową zostawiając wolne miejsca przy brzegach. Wzdłuż ciasta ułożyć banany (przy brzegu), po czym ściśle zwinąć w roladę. Wstawić do lodówki na minimum 2 godziny lub na całą noc. Po stężeniu masy kroję roladę w plastry.
Anulla
widziałam już takie rolady- są urocze! I wcale się nie dziwię, że goście uważali za hit taką roladę! :)
OdpowiedzUsuńNie znałam tego ciasta i zgadywałam skąd ta nazwa. A tu taka niespodzianka, że wierzch tej rolady ma wzór żyrafy. Doskonały pomysł na śliczną i pyszną roladę :)
OdpowiedzUsuńOd dawna chcę ją zrobić, chyba mnie zachęciłaś :)
OdpowiedzUsuńRewelacyjnie wygląda :)
OdpowiedzUsuńkusi mnieeee!
OdpowiedzUsuńpycha <33
OdpowiedzUsuńGenialny pomysł :)
OdpowiedzUsuńŚwietnie się prezentuje ta rolada. Może zrobię na Sylwestra:)
OdpowiedzUsuńSuper wygląda i pewnie jeszcze lepiej smakuje:)
OdpowiedzUsuńWow, wspaniale wygląda:)
OdpowiedzUsuńCiekawa rolada, chętnie spróbuje Twojego przepisu:)
OdpowiedzUsuńTa rolada chodziła za mną jakiś czas temu, potem o nie j zapomniałam. Pięknie wygląda, bardzo apetyczna :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajna ta roladka, wygląda pysznie :-)
OdpowiedzUsuńPiękny wzorek na roladzie, a ona sama jaka pyszna :)
OdpowiedzUsuńŚwietnie wyglądają te żyrafie wzory :)
OdpowiedzUsuńJaka czadowa ta rolada, rewelacja :)
OdpowiedzUsuńŻyrafa wyszła ci cudna. Rolada pierwsza klasa, z bananami mniam. Sama bym zjadła pól od razu ha ha Szczęśliwego Nowego roku ci życzę, aby spełniły się w nim wszystkie twoje marzenia :-)
OdpowiedzUsuńbardzo apetyczna rolada, pycha!
OdpowiedzUsuńJaka ładna i apetyczna :)
OdpowiedzUsuńmega pomysł na ciasto :)
OdpowiedzUsuńRolada wygląda bardzo ciekawie i smakowicie:) Bardzo lubię masy śmietanowe, ale nie przepadam za mascarpone, które dla mnie smakuje jak masło :P
OdpowiedzUsuńdla mnie bomba ;)
OdpowiedzUsuńCudowna żyrafka :) nie mogę się napatrzeć!!
OdpowiedzUsuńWspaniała rolada. Niesamowicie się prezentuje.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i gratuluję pomysłu. Twoja rolada na nie jednym stole była by numerem 1.
prezentuje się wyśmienicie :)
OdpowiedzUsuń