Dynia w tym sezonie występuje u mnie na wytrawnie.
Łączyłam ją już z soczewicą w potrawce; była też wersja z makaronem, szpinakiem
i pomidorami, a tym razem pora na wersję ze szpinakiem z curry oraz mleczkiem
kokosowym.
1 szklanka startej na grubych oczkach dyni
4 kostki mrożonego szpinaku (brykiet)
500 ml bulionu
1/3 łyżeczki imbiru
¼ łyżeczki cayenne
1 łyżeczka curry
80 ml mleczka kokosowego
Dodatkowo grzanki np. czosnkowe
Przygotowanie:
- Do gotującego bulionu dodać dynię. Gotować kilka minut. Zblendować. Dodać szpinak. Gotować do rozmrożenia. Doprawić curry, imbirem i cayenne. Na koniec wlać mleko kokosowe. Podawać z grzankami.
Smacznego,
Anulla
Pierwszy raz spotykam się z takim przepisem.. zaskakujace:)
OdpowiedzUsuńsmacznie i zdrowo:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam zupy dyniowe, myślę, że ta będzie znakomita:)
OdpowiedzUsuńładnie wygląda!
OdpowiedzUsuńRobiłam różne wersje zupy z dyni, ale z takimi dodatkami nigdy! Musiało być smaczne :-)
OdpowiedzUsuńCiekawe połączenie dyni i szpinaku.Bardzo chętnie spróbowałabym takiej pysznej, rozgrzewającej zupki.: )
OdpowiedzUsuńCiekawa zupa, wygląda pysznie, fajnie dobrane składniki :)
OdpowiedzUsuńPoproszę taką zupkę :-)
OdpowiedzUsuńPiękny kolor, musi być pyszna:)
OdpowiedzUsuńW mojej kuchni nadal króluje dynia. W zapasie mam jeszcze dwie. Dziś z dynią upiekłam pierniczek, choc patrząc na Tw zupę juz mnie bierze chęć ugotowania takiej!!:-)
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie zupy!
OdpowiedzUsuńDo niedawna nic bym nie skosztowała z dyni. Ale już to się zmieniło, zapisuje przepis do wypróbowania:)
OdpowiedzUsuńmoja przygoda z dynią zaczęła się w tamtym roku, choć wcześniej zdarzało mi się ją zjęść ale bez takiego entuzjazmu :)
UsuńTo chyba najłatwiejsza zupa. Pięknie wygląda. Co za kolor! Każdy by się na nią pokusił :)
OdpowiedzUsuńprosta a jak smakuje! :)
Usuńpyszna zupa! wprosiłabym się :)
OdpowiedzUsuńNietypowo i apetycznie!
OdpowiedzUsuńLekka i smaczna zupka! Fajny dodatek szpinaku! :)
OdpowiedzUsuńPyszna zupka :) Zdecydowanie moje smaki!
OdpowiedzUsuńJak jest taka pogoda jak dzisiaj to taka zupka jest idealna na obiadek ;)
OdpowiedzUsuńW tym roku nic nie robiłam z dyni, a szkoda. Zupa fajna, tylko dyni nie mam.
OdpowiedzUsuńjeszcze jest okazja nadrobić :)
Usuńpołączenie dynia-szpinak nie znałam, ciekawie
OdpowiedzUsuńJadam wszystko co zielone więc twoją zupką mnie kupiłaś.Fajne smaki. Dowiodłaś że zupa ze szpinaku może być pyszna :-)
OdpowiedzUsuńw ogóle szpinak może być pyszny:) sama jeszcze 2 lata temu mówiłam "be"
UsuńWitam Cię Aniu w mojej akcji :-) dziękuję za udział i zapraszam Cię do zgłaszania kolejnych propozycji :-)
OdpowiedzUsuńZe szpinakiem jeszcze nie próbowałam, bardzo jestem ciekawa jej smaku :)
OdpowiedzUsuńPycha! Uwielbiam takie połączenie ale w zupie jeszcze go nie próbowałam...
OdpowiedzUsuńFajna kombinacja.Musi być smaczna.Pozdrawiam i zapraszam do mnie
OdpowiedzUsuńSuper przepis, bardzo oryginalny :)
OdpowiedzUsuńNiestety zupa nie dla mnie :P
OdpowiedzUsuńDziękuję za udział w akcji SZYBKIE ZUPY!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do siebie :)
Chętnie bym się dziś rozgrzała taką zupą.
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Karolina
Bardzo ciekawy przepis :))
OdpowiedzUsuńTo zupka w sam raz dla mnie :-)
OdpowiedzUsuń