Gdy tylko zobaczyłam ten przepis na blogu Agnieszki, nie
mogłam się powstrzymać, by go nie zrobić. Wszystko dlatego, że ma w sobie
wszystko, co uwielbiam! Poza tym każdy bloger zna swoje szalone napady.
Ostatnio nic mnie nie powstrzymało by kupić porzeczki. Skoro nie było ich w
moim warzywniaku, to obeszłam kilka innych straganów aż je dorwałam. Wtedy
zostało już tylko przygotowanie ciasta :)
¾ szklanki płatków owsianych
2 łyżki cukru
80g masła
1 jajko
250 g czerwonych porzeczek – 2 garście
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki (mąkę, masło, cukier, płatki owsiane i jajko) przełożyć do miski i zagnieść ciasto (jak kruche). Ciasto powstanie grudkowate i dosyć miękkie. Ciasto odłożyć do lodówki na ok. 15 minut. W tym czasie porzeczki opłukać, wysuszyć i przebrać.
- Formę (najlepiej do tarty, ale może być też zwykła tortownica) wyłożyć 2/3 ciasta, na wierzchu ułożyć owoce – ja posypałam dodatkowo odrobiną cukru. Pozostałą część ciasta pokruszyć na owoce, tworząc coś w rodzaju kruszonki.
- Piec w temp. 180 st. C przez około 35 minut, aż ciasto ładnie się zrumieni. Przed podaniem wystudzić. Można posypać cukrem pudrem.
Anulla
Pochłonęłabym kawałek z prędkością światła, a potem następny i następny i tak aż do ostatniego okruszka :-)
OdpowiedzUsuńświetna! właśnie wczoraj widziałam w jednej z gazet kulinarnych przepis na tarte właśnie z czerwoną porzeczką, muszę też kiedyś zrobić :-)
OdpowiedzUsuńDawno nie jadłam ciasta z porzeczkami. Może czas na tartę. Tak smakowicie wygląda :)
OdpowiedzUsuńświetny pomysł, musiała smakować obłędnie!
OdpowiedzUsuńTarta rzeczywiście warta jest przejścia tych kilku straganów więcej w poszukiwaniu porzeczek :D Wspaniała!
OdpowiedzUsuńpycha! chętnie zjadłabym kawałek:)
OdpowiedzUsuńTakiej tarty to jeszcze nie jadłam, muszę wypróbować ten przepis ;)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńhttp://perfectly-fashionable.blogspot.com/
Super pomysł na urozmaicenie klasycznej tarty :)
OdpowiedzUsuńwow ale swietny pomysł, musze wypróbowac :)
OdpowiedzUsuńfajowa ta tarta! :)
OdpowiedzUsuńWpraszam się na kawę!! Chociaż o tej porze to może i na coś mocniejszego hihi;)
OdpowiedzUsuńSmakowity przepis na świetny deser :)
OdpowiedzUsuńKiedy mnie zapraszasz na kawałek tej pysznej i zdrowej tarty? :D
OdpowiedzUsuńmożesz wpadać kiedy chcesz, tylko daj znać na kiedy mam ją upiec :)
UsuńJaka zdrowa, fajna kwaskowa wersja tarty :-)
OdpowiedzUsuńJa też miałam ochotę na tartę z porzeczkami i teraz będę popełniać drugą. Porzeczki są idealne do kruchego ciasta :)
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie! :)
OdpowiedzUsuńŚwietna propozycja, mniam to nadzienie... :)
OdpowiedzUsuńFajne ciacho!:)
OdpowiedzUsuńjeszcze nigdy takiej nie jadłam. bardzo fajny, innowacyjny przepis!
OdpowiedzUsuńMniam, to musi być pyszne...nadzienie z porzeczek z owsianym ciastem to świetna propozycja na lato :)
OdpowiedzUsuńpychotki :)
OdpowiedzUsuńBardzo smakowita ta twoja tarta. Pozdrawiam i zapraszam do siebie :-)
OdpowiedzUsuńFajnie wygląda i na pewno rewelacyjnie smakuje :))
OdpowiedzUsuńWersja zdrowej tarty na słodko. Płatki owsiane uwielbiam więc mnie kupiłaś swoją tartą :-)
OdpowiedzUsuńja tez mogę dodawać wszędzie płatki owsiane :)
UsuńAle pyszności!!!
OdpowiedzUsuń