środa, 13 sierpnia 2014

Owsiana tarta z czerwoną porzeczką

Gdy tylko zobaczyłam ten przepis na blogu Agnieszki, nie mogłam się powstrzymać, by go nie zrobić. Wszystko dlatego, że ma w sobie wszystko, co uwielbiam! Poza tym każdy bloger zna swoje szalone napady. Ostatnio nic mnie nie powstrzymało by kupić porzeczki. Skoro nie było ich w moim warzywniaku, to obeszłam kilka innych straganów aż je dorwałam. Wtedy zostało już tylko przygotowanie ciasta :)


Składniki na formę o średnicy 20 cm:
1 szklanka mąki pszennej
¾ szklanki płatków owsianych
2 łyżki cukru
80g masła
1 jajko
250 g czerwonych porzeczek – 2 garście

Przygotowanie:
  1. Wszystkie składniki (mąkę, masło, cukier, płatki owsiane i jajko) przełożyć do miski i zagnieść ciasto (jak kruche). Ciasto powstanie grudkowate i dosyć miękkie. Ciasto odłożyć do lodówki na ok. 15 minut. W tym czasie porzeczki opłukać, wysuszyć i przebrać. 
  2. Formę (najlepiej do tarty, ale może być też zwykła tortownica) wyłożyć 2/3 ciasta, na wierzchu ułożyć owoce – ja posypałam dodatkowo odrobiną cukru. Pozostałą część ciasta pokruszyć na owoce, tworząc coś w rodzaju kruszonki.
  3. Piec w temp. 180 st. C przez około 35 minut, aż ciasto ładnie się zrumieni. Przed podaniem wystudzić. Można posypać cukrem pudrem.
Smacznego,
Anulla
Porzeczkowo mi 2014

28 komentarzy:

  1. Pochłonęłabym kawałek z prędkością światła, a potem następny i następny i tak aż do ostatniego okruszka :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetna! właśnie wczoraj widziałam w jednej z gazet kulinarnych przepis na tarte właśnie z czerwoną porzeczką, muszę też kiedyś zrobić :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dawno nie jadłam ciasta z porzeczkami. Może czas na tartę. Tak smakowicie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  4. świetny pomysł, musiała smakować obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Tarta rzeczywiście warta jest przejścia tych kilku straganów więcej w poszukiwaniu porzeczek :D Wspaniała!

    OdpowiedzUsuń
  6. pycha! chętnie zjadłabym kawałek:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Takiej tarty to jeszcze nie jadłam, muszę wypróbować ten przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda bardzo apetycznie :)

    http://perfectly-fashionable.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  9. Super pomysł na urozmaicenie klasycznej tarty :)

    OdpowiedzUsuń
  10. wow ale swietny pomysł, musze wypróbowac :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wpraszam się na kawę!! Chociaż o tej porze to może i na coś mocniejszego hihi;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Smakowity przepis na świetny deser :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Kiedy mnie zapraszasz na kawałek tej pysznej i zdrowej tarty? :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. możesz wpadać kiedy chcesz, tylko daj znać na kiedy mam ją upiec :)

      Usuń
  14. Jaka zdrowa, fajna kwaskowa wersja tarty :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Ja też miałam ochotę na tartę z porzeczkami i teraz będę popełniać drugą. Porzeczki są idealne do kruchego ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Świetna propozycja, mniam to nadzienie... :)

    OdpowiedzUsuń
  17. jeszcze nigdy takiej nie jadłam. bardzo fajny, innowacyjny przepis!

    OdpowiedzUsuń
  18. Mniam, to musi być pyszne...nadzienie z porzeczek z owsianym ciastem to świetna propozycja na lato :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Bardzo smakowita ta twoja tarta. Pozdrawiam i zapraszam do siebie :-)

    OdpowiedzUsuń
  20. Fajnie wygląda i na pewno rewelacyjnie smakuje :))

    OdpowiedzUsuń
  21. Wersja zdrowej tarty na słodko. Płatki owsiane uwielbiam więc mnie kupiłaś swoją tartą :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja tez mogę dodawać wszędzie płatki owsiane :)

      Usuń

Podpisz się pod komentarzem, jeżeli jesteś Anonimowy:)