Zupy gotuję rzadko, gdyż nie uznaję ich za bardzo za
obiad. Natomiast, gdy mam już na nią ochotę to przeważnie jest to wersja
odmienna od tych, które serwują nasze mamy. Nie powiem, że ich nie lubię, bo w
dzieciństwie rządziła pomidorowa. Natomiast teraz jestem zwolennikiem nowości w
zakresie zup. Ta dzisiejsza jest
niezwykle aromatyczna za sprawą przypraw, które odgrywają tu bardzo ważną rolę.
Inspiracja pochodzi z bloga Every Cake You Bake
Składniki na 4 porcje:
1 większe podudzie z kurczaka lub 30 dag mięsa dowolnego mięsa mielonego
2 ząbki czosnku
1 cebula
300 g pomidorów z puszki lub passaty pomidorowej
300 g ugotowanej ciecierzycy (może być z puszki) – dałam 1 puszkę cieciorki
½ łyżeczki imbiru
opcjonalnie łyżeczka kuminu
1 płaska łyżeczka kolendry
1/2 łyżeczki kurkumy
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
1/2 łyżeczki cynamonu
2 płaskie łyżki mąki
2 łyżki soku z cytryny
1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego
sól i pieprz
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
2 łyżki oleju
Przygotowanie:
- Gdy używamy kurczaka to należy go obrać z kości i drobno pokroić.
- Olej rozgrzać w garnku. Wrzucić mięso (kurczak lub mielone), posiekaną cebulę i czosnek - dusić na małym ogniu kilka minut. Dodać przyprawy - kumin, kolendrę, kurkumę, paprykę, cynamon i imbir – wszystko przesmażyć mieszając, aż przyprawy zaczną intensywnie pachnieć. Dodać mąkę i przesmażyć chwilę z resztą składników w garnku.
- Wszystko zalać bulionem i gotować na małym ogniu bez przykrycia ok. 10 minut. Dodać ciecierzycę i pomidory z puszki lub passate, przyprawić solą i pieprzem. Gotować kolejne kilka minut. Na końcu dodać sok z cytryny.
- Przed podaniem posypać natką pietruszki lub kolendry.
Pozdrawiam,
Anulla
jaka fajna ta zupka, a u mnie dzisiaj tradycyjny krupniczek, najzdrowszy :-)
OdpowiedzUsuńJa też lubię nowości i ciągle szukam nowych smaków. Twoja zupa bardzo mi się podoba, bo dodałaś wszystko co lubię. Ostatnio właśnie dodaję ciecierzycę do potraw. Pyszności u Ciebie :)
OdpowiedzUsuńCiekawa zupka z ciecierzyc a. Bardzo lubię takie nowe smaki. U nie w domu zupy też nie za bardzo uważa się za obiad. A jak są to takie na gęsto.Pomidorowa to też moje smaki dzieciństwa :-) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńna gęsto to i u mnie się zje, czasami mnie najdzie by zrobić zupkę dla siebie tylko, ale też nie jakoś często. Jednak jestem zwolennikiem konkretniejszego posiłku :)
UsuńSmaki Maroka - pycha! :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na zupę! Chętnie bym takiej spróbowała, bo zawiera wszystkie składniki, które mi pasują. Pozdr A
OdpowiedzUsuńWow! Super zupka! :-)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie i tak brzmi :) Trzeba będzie spróbować!
OdpowiedzUsuńZapowiada się pyszna zupka:) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńMusiała być bardzo smaczna:)
OdpowiedzUsuńOoo proszę, bardzo ciekawa propozycja, chętnie bym spróbowała takiej zupy :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy pomysł na zupę :-)
OdpowiedzUsuńbardzo fajna zupa, chętnie wypróbuję przepis:)
OdpowiedzUsuńJaka pyszna zupka :) Uwielbiam zupy i dla mnie to najważniejszy posiłek dnia :) Lubię i te nasze tradycyjne i te drugie - zagraniczne!
OdpowiedzUsuńJa znowu zup nie robię w lecie, bo one ciepłe, na zewnątrz ciepło i jakoś mnie odrzuca. Twoja bardzo apetycznie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńz ogromną chęcią spróbowałabym takiej zupy, bo wydaje mi się, że jeszcze nigdy nie miałam okazji jej jeść. pozdrawiam ciepło : )
OdpowiedzUsuńCiepla, smaczna zupa na jesienne popołudnie (tak, wiem, ze to jeszcze sierpień, ale jesien juz się pewnie szykuje z wiatrem i deszczem)- nic lepszego!
OdpowiedzUsuńto prawda, dzięki orientalnym przyprawom będzie świetna na jesień :)
UsuńChciałabym spróbować, chyba się skuszę :D
OdpowiedzUsuńZapowiada się smakowicie i niezwykle aromatycznie :)
OdpowiedzUsuńPomidorówka u mnie też rządziła :) Często zup nie robię, ale jak już mam się za jakaś wziąć to lubię poeksperymentować ze smakiem i by była inna :)
OdpowiedzUsuńZapowiada się bardzo interesująco :)
OdpowiedzUsuńwow, chętnie spróbowałabym takiej zupy, bo składniki już mi się podobają :)
OdpowiedzUsuń