niedziela, 10 sierpnia 2014

Zupa marokańska

Zupy gotuję rzadko, gdyż nie uznaję ich za bardzo za obiad. Natomiast, gdy mam już na nią ochotę to przeważnie jest to wersja odmienna od tych, które serwują nasze mamy. Nie powiem, że ich nie lubię, bo w dzieciństwie rządziła pomidorowa. Natomiast teraz jestem zwolennikiem nowości w zakresie zup.  Ta dzisiejsza jest niezwykle aromatyczna za sprawą przypraw, które odgrywają tu bardzo ważną rolę.
Inspiracja pochodzi z bloga Every Cake You Bake


Składniki na 4 porcje:
1 większe podudzie z kurczaka lub 30 dag mięsa dowolnego mięsa mielonego
2 ząbki czosnku
1 cebula
300 g pomidorów z puszki lub passaty pomidorowej
300 g ugotowanej ciecierzycy (może być z puszki) – dałam 1 puszkę cieciorki
½ łyżeczki imbiru
opcjonalnie łyżeczka kuminu
1 płaska łyżeczka kolendry
1/2 łyżeczki kurkumy
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
1/2 łyżeczki cynamonu
2 płaskie łyżki mąki
2 łyżki soku z cytryny
1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego
sól i pieprz
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
2 łyżki oleju

Przygotowanie:
  1. Gdy używamy kurczaka to należy go obrać z kości i drobno pokroić.
  2. Olej rozgrzać w garnku. Wrzucić mięso (kurczak lub mielone), posiekaną cebulę i czosnek - dusić na małym ogniu kilka minut. Dodać przyprawy - kumin, kolendrę, kurkumę, paprykę, cynamon i imbir – wszystko przesmażyć mieszając, aż przyprawy zaczną intensywnie pachnieć. Dodać mąkę i przesmażyć chwilę z resztą składników w garnku. 
  3. Wszystko zalać bulionem i gotować na małym ogniu bez przykrycia ok. 10 minut. Dodać ciecierzycę i pomidory z puszki lub passate, przyprawić solą i pieprzem. Gotować kolejne kilka minut. Na końcu dodać sok z cytryny. 
  4. Przed podaniem posypać natką pietruszki lub kolendry.
 Pozdrawiam,
Anulla

23 komentarze:

  1. jaka fajna ta zupka, a u mnie dzisiaj tradycyjny krupniczek, najzdrowszy :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też lubię nowości i ciągle szukam nowych smaków. Twoja zupa bardzo mi się podoba, bo dodałaś wszystko co lubię. Ostatnio właśnie dodaję ciecierzycę do potraw. Pyszności u Ciebie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawa zupka z ciecierzyc a. Bardzo lubię takie nowe smaki. U nie w domu zupy też nie za bardzo uważa się za obiad. A jak są to takie na gęsto.Pomidorowa to też moje smaki dzieciństwa :-) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. na gęsto to i u mnie się zje, czasami mnie najdzie by zrobić zupkę dla siebie tylko, ale też nie jakoś często. Jednak jestem zwolennikiem konkretniejszego posiłku :)

      Usuń
  4. Świetny pomysł na zupę! Chętnie bym takiej spróbowała, bo zawiera wszystkie składniki, które mi pasują. Pozdr A

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda smakowicie i tak brzmi :) Trzeba będzie spróbować!

    OdpowiedzUsuń
  6. Zapowiada się pyszna zupka:) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  7. Musiała być bardzo smaczna:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ooo proszę, bardzo ciekawa propozycja, chętnie bym spróbowała takiej zupy :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo ciekawy pomysł na zupę :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. bardzo fajna zupa, chętnie wypróbuję przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Jaka pyszna zupka :) Uwielbiam zupy i dla mnie to najważniejszy posiłek dnia :) Lubię i te nasze tradycyjne i te drugie - zagraniczne!

    OdpowiedzUsuń
  12. Ja znowu zup nie robię w lecie, bo one ciepłe, na zewnątrz ciepło i jakoś mnie odrzuca. Twoja bardzo apetycznie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  13. z ogromną chęcią spróbowałabym takiej zupy, bo wydaje mi się, że jeszcze nigdy nie miałam okazji jej jeść. pozdrawiam ciepło : )

    OdpowiedzUsuń
  14. Ciepla, smaczna zupa na jesienne popołudnie (tak, wiem, ze to jeszcze sierpień, ale jesien juz się pewnie szykuje z wiatrem i deszczem)- nic lepszego!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to prawda, dzięki orientalnym przyprawom będzie świetna na jesień :)

      Usuń
  15. Chciałabym spróbować, chyba się skuszę :D

    OdpowiedzUsuń
  16. Zapowiada się smakowicie i niezwykle aromatycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Pomidorówka u mnie też rządziła :) Często zup nie robię, ale jak już mam się za jakaś wziąć to lubię poeksperymentować ze smakiem i by była inna :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Zapowiada się bardzo interesująco :)

    OdpowiedzUsuń
  19. wow, chętnie spróbowałabym takiej zupy, bo składniki już mi się podobają :)

    OdpowiedzUsuń

Podpisz się pod komentarzem, jeżeli jesteś Anonimowy:)