Bardzo chętnie odkrywam nowe smaki w kuchni. Dzisiejszy
przepis intrygował mnie od samego początku, gdy zobaczyłam go na blogu Kasi. Już
nie raz przekonałam się, że jej przepisy trafiają w moje gusta smakowe, dlatego i tym razem postanowiłam przygotować kawarmę. Połączenie pora, marchewki i wina
wraz z mięsem daje ciekawy smak, który z pewnością warto spróbować. Danie świetnie smakuje z kieliszkiem czerwonego wina jako
dodatek, o czym sama się przekonałam.
Składniki na 4-5 porcji:
750g mięsa gulaszowego z szynki (może być schab, szynka itp.)
2 cebule
2 pory – ok. 0,9 kg
4 średnie marchewki
1 liść laurowy
szczypta chili
sól
pieprz
Marynata:
¾ szklanki
czerwonego wina wytrawnego
4 łyżeczki słodkiej papryki
4,5 łyżeczki koncentratu pomidorowego
½ łyżeczki pieprzu
– do smaku
Przygotowanie:
- Mięso pokroić w małą kostkę. Marchewkę obrać i pokroić w plasterki, a jeżeli jest większa to w półplasterki.
- Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, wrzucić mięso i je obsmażyć. Dodać marchewkę i smażyć kilka minut razem aż mięso się zarumieni. W tym czasie przygotować marynatę: wymieszać ze sobą wszystkie składniki. Tak przygotowaną marynatą zalać mięso z marchewką, wymieszać i odstawić na 1 godzinę.
- Pora pokroić w paseczki, a cebulę w piórka. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, zeszklić pora i cebulę, potem dodać pół szklanki wody. Następnie przełożyć do cebuli i pora mięso z marchewką i zalewą, liść laurowy i szczyptę chili oraz sól i pieprz.
- Całość dusić pod przykryciem na wolnym ogniu aż do miękkości mięsa. W między czasie mięso podlać jeszcze połową szklanki wody(lub więcej jeżeli woda szybko wyparuje, a mięso nie będzie jeszcze miękkie) i doprawić je do smaku. Powinniśmy otrzymać gęstą, mięsną potrawkę. Podawać z ryżem, pieczywem lub ziemniakami.
Smacznego,
Anulla
Ciekawy i fajny przepis, zapisuje.
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawe danie, trzeba będzie spróbować :)
OdpowiedzUsuńPodoba mi się to danie! :-)
OdpowiedzUsuńmniam :) ryz swietnie sie prezentuje :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie pyszne obiadki :)
OdpowiedzUsuńZapowiada się pysznie :-)
OdpowiedzUsuńAniu, ale mi miło :) dziękuję za tak ciepłe słowa i bardzo się cieszę, że smakowało ;)
OdpowiedzUsuńWidząc po składnikach, może być bardzo smaczne.
OdpowiedzUsuńNie znałam tego dania. Czasami nazwa nic nie mówi. Ale samo danie wygląda smakowicie a przepis jest ciekawy :) Chętnie bym spróbowała :)
OdpowiedzUsuńBardzo intrygujące danie :)
OdpowiedzUsuńPodoba mi się to danie :) Wygląda smakowicie!
OdpowiedzUsuńIntrygujące to fakt, ciekawa jestem smaku :)
OdpowiedzUsuńciekawe danie :)
OdpowiedzUsuńCiekawe smaki :) Sama lubię takie odkrywać :D
OdpowiedzUsuńPyszne danie, o którym przyznaję, do tej pory nie słyszałam :)
OdpowiedzUsuńpo składnikach widać, że pysznie:)
OdpowiedzUsuńBardzo fajna potrawa, też lubię nowe smaki. Z kieliszkiem wina musi być pyszne :-)
OdpowiedzUsuńŚwietnie wygląda na pewno jet pyszne <3
OdpowiedzUsuńnie jadłam, a chętnie wypróbowałabym :)
OdpowiedzUsuńBrzmi niezwykle apetycznie! No i konkretny obiadek dla faceta hihi:)
OdpowiedzUsuńUuu, bardzo ciekawy pomysł na pyszny obiadek :D
OdpowiedzUsuńA mnie naszła ochota na czerwone wino, ale jaka...
OdpowiedzUsuńAch gdyby jakimś cudem znalazło się to danie u mnie, nie miałabym nic a nic przeciw niemu :)
OdpowiedzUsuńSmakowite danie!
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawe danie i na pewno bardzo smaczne:)
OdpowiedzUsuńbrzmi smacznie!
OdpowiedzUsuń