Oto moja walentynkowo-karnawałowa propozycja, która
wygrała w Gotowanie za głosowanie dosłownie jednym głosem! Smażone ciastko z
owocami to przepis, który może być ciekawą odmianą od klasycznych pączków. Swoje ciacha przygotowałam z nadzieniem z owoców leśnych (malina&jagoda).
Moim celem było odtworzenie smaku z McDonald jednak daleko im do ideału, który
tak lubię z tej słynnej sieciówki. Nie wiem już sama, jakie oni używają do nich
ciastko, które jest tak chrupkie i specyficzne. Za to z nadzieniem trafiłam w
100%. Ciastko samo w sobie było bardzo
smaczne, a do odkrycia ich tajnej receptury będę dążyć metodą prób i błędów.
Składniki na 8 sztuk:
Garść mrożonych jagód
Opakowanie ciasta francuskiego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Cukier do smaku
Olej do smażenia
Przygotowanie:
- Owoce wrzucić do rondelka, dodać kilka łyżek wody, dusić do rozpadnięcia. Posłodzić do smaku. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z kilkoma łyżkami wody. Dodać do owoców w celu zagęszczenia.
- Ciastko francuskie pokroić na 8 części. Na środek kłaść odrobinę nadzienia owocowego. Dobrze skleić boki.
- Na głębokiej patelni lub w rondlu rozgrzać olej. Nasze ciastka smażyć z obu stron na złoty kolor na wolnym ogniu przez kilka minut. Wykładać na papierowe ręczniczki w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu.
Smacznego,
Anulla
Na to właśnie głosowałam! Na pewno pyszne ciastko, choć podejrzewam, że trzeba uważasz, aby się nie poparzyć przy jedzeniu- ciężko byłoby mi się powstrzymac i przeczekać aż wystygnie ;)
OdpowiedzUsuńdokładnie, z tym czekaniem zawsze jest problem, bo jest tak dobre, że zawsze się chce już spróbować:)
UsuńMm pyszności :)
OdpowiedzUsuńWygląda to ciastko fantastycznie :) I pewnie smakuje identycznie jak z sieciówki tylko marudzisz ;)
OdpowiedzUsuńAle mnie tu dlugo nie było...aż mi w brzuchu zaburczało jak zobaczylam te ciastka!!:*
OdpowiedzUsuńPoproszę takie ciacho do kawki:))
OdpowiedzUsuńNigdy nie traktowałam tak francuskiego-ciekawe wykorzystanie.. :)
OdpowiedzUsuńNa Walentynki sprawdzi się idealnie!
na karnawałowe szaleństwo też będą wspaniałe:)
Usuńmiałam robić dziś ciasto, ale mi się zepsuło..
OdpowiedzUsuńa u mnie dziś nie-walentynkowa tarta jabłkowa!
takiego jeszcze nie jadłam
OdpowiedzUsuńWygląda świetnie! Cieszę się, że to ciastko wygrało w głosowaniu, bo nie dość, że ja bardzo lubię to jeszcze oddałam na nie swój głos ;)
OdpowiedzUsuńNie wpadłabym na to, żeby smażyć ciasto francuskie :D
OdpowiedzUsuńNigdy nie smażyłam ciasta francuskiego. Obecnie unikam smażonych dań, deserów. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńidealne alternatywa dla pączków i faworków na tłusty czwartek :)
OdpowiedzUsuńTo się nazywa upór. Też często próbuje przygotować dania, które jadam w różnych lokalach. Wychodzi to z różnym skutkiem...
OdpowiedzUsuńto ja mam podobnie:) większość rzeczy da się odtworzyć w domowych warunkach, ale czasami po prostu próbuje się innymi siłami dążyć do tego ideału:)
Usuńhahaha!!! w końcu mój głos wspomógł wygraną :-) bardzo fajny pomysł :-)
OdpowiedzUsuńJa wiem, ze to tlusto, ja wiem, ze niezdrowo, ale tez te charakterystyczne ciastka ze slynnej sieciowki bardzo lubie...
OdpowiedzUsuń;)
Witam w akcji! Milo, ze bierzesz udzial!
Kasia
www.lejdi-of-the-house.bloog.pl
czasem i na niezdrowe można sobie pozwolić:)
UsuńPierwszy raz słyszę o takim wykorzystaniu ciasta francuskiego. Wygląda bardzo dobrze, chętnie spróbuję:)
OdpowiedzUsuńFajne ciacho :) Nadzienie idealne :) W mc donald niestety nie próbowałam, ale chyba wolałabym Twoje :)
OdpowiedzUsuńto polecam te ciacha:) ja je bardzo lubię choć rzadko sobie na nie pozwalam
UsuńInteresujący pomysł, nigdy nie smażyłam ciasta francuskiego... tez jestem ciekawa, jak oni robią ciasto McD ?
OdpowiedzUsuńkiedyś może się nam uda rozgryźć tą tajną recepturę:)
UsuńUwielbiam te ciastka z Maca!! Jak zobaczyłam Twoje to od razu pomyślałam, że ekstra przepis bo takie podobne :-)
OdpowiedzUsuńpodobne są, ale wg mnie to nadal nie to samo w 100%:)
UsuńWygląda podobnie :D
OdpowiedzUsuńA widzisz sama jadłam to ciastko kilka dni temu i w sumie pierwszy raz, a bardzo mi posmakowało, dobrze by było wiedzieć jak je robią :D
OdpowiedzUsuńmoże któraś z nas odkryje ten sekret:)
Usuńte ciastka są pyszne:)
Ojej, wiesz, że to moje ulubione danie z McDonald's, a nie jem tam już lata. Zrobię koniecznie, ale mnie ucieszyłaś tym przepisem!
OdpowiedzUsuńto czekam na info jak wyszło:)
UsuńOoo jak w Mc Donald's - genialne!
OdpowiedzUsuńKurcze....... to jest pyszne:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam je z sieciówki, ale domową wersję też chętnie wypróbuję i zapewne język będzie poparzony...:)
OdpowiedzUsuńheh ciężko się powstrzymać przed spróbowaniem:)
UsuńSmakowicie się zapowiada :)
OdpowiedzUsuńwyglądają obłędnie:) już sobie wyobrażam jak cudownie musiały smakować:)
OdpowiedzUsuńSuper pomusł z tym smażeniem, a do tego gratulacje z powodu wygranej :)
OdpowiedzUsuńMyślę że i tak lepsze niż w Mc Donald's, bo domowe!
OdpowiedzUsuńja tez mysle, że jest lepsze niz w Mc'Donald's bo bez chemii..
OdpowiedzUsuńno i fajny pomysł, żeby smażyć ciasto francuskie :)
Nigdy jeszcze nie smażyłam ciasta francuskiego.... chyba czas spróbować :)!
OdpowiedzUsuńale fajny pomysł na ciasto francuskie :) bardzo mi się podoba :)
OdpowiedzUsuńoni smażą na fryturze dlatego są mocniej chrupkie
OdpowiedzUsuń