Akcja Gotowanie za
głosowanie zakończyła się już dawno, ale dopiero ostatnio miałam chwilę,
aby przygotować wybraną przez Was pozycję.
Jednak na początku powinnam napisać kilka słów wstępu o tej potrawie. Pide pochodzi z Turcji, a jego bliskim kuzynem jest włoska pizza. Można go przygotować
na cienkim i grubym cieście, ale od wersji z Włoch różni się sposobem podania. Farsz do
pide zawiera wymieszany sos z warzywami lub warzywami i mięsem. Ponadto, ma on kształt łódki lub okrągły w zależności od regionu. Podobnie
jest z dodatkami, którymi jest ser, pomidory, kiełbasa, grzyby, mięso itp. Po
prostu, co kto lubi. Może być ona posypana serem lub rozmąconym jajkiem, ja
przygotowałam dwie wersje. Podaje się go pokrojonego w grube paski, dlatego może
stanowić niebanalną przekąskę na imprezę.
Inspiracje czerpałam stąd.
Na ciasto:
Opakowanie suszonych drożdży
2 jajka
½ - ¾ łyżeczki soli (do smaku)
2 łyżki jogurtu naturalnego
0,5 szklanki ciepłej wody
1,5 łyżeczki cukru (do smaku)
3 łyżki oleju
Farsz:
40 dag mięsa mielonego drobiowego
2 małe cebule
po ½ czerwonej i żółtej papryki
opcjonalnie papryka chili
2 ząbki czosnku
1 łyżka koncentratu pomidorowego
2 średnie pomidory
Sól
Pieprz
Słodka i ostra papryka w proszku
1 jajko lub starty
ser żółty
Przygotowanie:
- Do miski wbić jajka, dodać sól, olej i jogurt naturalny, ciepłą wodę, wsypać suszone drożdże i cukier. Dobrze wymieszać. Powoli wsypywać mąkę. Zagnieść ciasto, ma być elastyczne. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. W tym czasie przygotowujemy farsz.
- Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Zeszklić na odrobinie oleju. Dodać mięso mielone. Podsmażyć. Następnie dodać paprykę. Smażyć chwilę. Następnie dodać sparzone, obrane , pozbawione nasienia oraz pokrojone w kostkę pomidory. Dusić do rozpadnięcia. Na koniec dodać koncentrat pomidorowy. Doprawić solą, pieprzem, papryką w proszku. Wymieszać.
- Ciasto podzielić na kilka części w zależności jakiej wielkości chcecie mieć pide.
- 1 część rozwałkować. Położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na środku placka kładziemy farsz, pozostawiając kilka cm od brzegu w celu zwinięcia. Następnie formułujemy kształt łódki i sklejamy boki (patrz zdjęcie). Następnie wierzch posypujemy startym serem żółtym lub polewamy łyżką rozmąconym jajkiem. Krawędzie smarujemy za pomocą pędzla również rozmąconym jajkiem. Z pozostałym ciastem postępujemy w analogiczny sposób. Piec w 250 stopniach na brązowy kolor. Podawać pokrojone w grube paski.
Anulla
robiłam takie samo, ale nie wiedziałam, że nazywa się to Pida!
OdpowiedzUsuńAle zaskoczenie;D
Tobie wyszła łódka idealna.. :)
ciągle się uczymy czegoś nowego:)
Usuńciekawe, fajnie ta łódka wygląda i smaczne na pewno było :)
OdpowiedzUsuńjeszcze czegoś takiego nie jadłam, a wygląda bardzo kusząco!
OdpowiedzUsuńtakiego czegoś jeszcze nie widziałam ;D
OdpowiedzUsuńmusi byc bardzo smaczne :)
wyglada pysznie :)
OdpowiedzUsuńzapraszamy w wolnej chwili :)
mmm, bardzo ciekawa propozycja ;-)
OdpowiedzUsuńa ja JESZCZE nie robilam ;)
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo zachęcająco :) Z tym serem, chętnie bym porwała :)
OdpowiedzUsuńooo wygląda świetnie, muszę zrobić :)
OdpowiedzUsuńWow, bardzo fajne danie. Apetycznie się prezentuje i faktycznie jest to świetna propozycja na spotkanie w większym gronie :)
OdpowiedzUsuńCiekawe, coś innego. Myślałam że tylko ja jestem tak zabiegana że na nic nie mam czasu:)
OdpowiedzUsuńoj nie tylko Ty, ciągle coś, ale na kuchnię też znajduję czas:)
UsuńŚwietnie to wygląda! Coś nowego, innego... Super! Na pewno spróbuję przygotować :)
OdpowiedzUsuńBurger jak burger ale taki wypiek to dopiero! Nie spotkałam się jeszcze z pide a wygląda pysznie i zachwyca zawartością :)
OdpowiedzUsuńi smakuje też pysznie:) trzeba urozmaicać sobie zwykłe posiłki:)
Usuńuwielbiam tego typu dania, ale tego jeszcze nie jadłam, koniecznie muszę to nadrobić :) pysznie wygląda!
OdpowiedzUsuńPiękna łódeczka!
OdpowiedzUsuńWspaniały Ci wyszedł! Zajadałam się nimi w Turcji, na samo wspomnienie buzi mi się uśmiecha :)
OdpowiedzUsuńZjadłabym teraz z rozkoszą :)
OdpowiedzUsuńW Nowym Roku dużo szczęścia Ci życzę !
Pozdrawiam serdecznie. Niech Ci się darzy !
Bardzo interesujące danie, z chęcią wypróbuję ;)
OdpowiedzUsuńTrochę jak pizza, na pewno smaczne...drożdżowe na jogurcie zawsze lepiej smakuje:)
OdpowiedzUsuńtak ma trochę wspólnego z pizzą, ale i różni się od niej:)
UsuńSmaczny pomysł, nie jadłam takiej potrawy, pozdrawiam serdecznie i szczęśliwego Nowego Roku !
OdpowiedzUsuńWszystkiego najlepszego w Nowym Roku :*
OdpowiedzUsuńSmakowicie wygląda :)! Wszystkiego dobrego w Nowym Roku :)!
OdpowiedzUsuńNa sylwestra w sam raz:) Wszystkiego dobrego w Nowym Roku!
OdpowiedzUsuńAle ciekawe danie! :)
OdpowiedzUsuńThis can be a really excellent read personally, Must admit that you are among the finest bloggers I ever saw.
OdpowiedzUsuńjeux de jewel
u Ciebie jak zawsze pyszniutko:) uwielbiam to:) wyszło ci rewelacyjnie:)
OdpowiedzUsuńRewelacja!!! Poproszę takie jedzonko dzisiaj na obiad:)))
OdpowiedzUsuńPyszności, kolejny przepis zapisany, na niego właśnie czekałam :)
OdpowiedzUsuńpysznie się prezentuję :)
OdpowiedzUsuń