piątek, 27 grudnia 2013

Pide

Akcja Gotowanie za głosowanie zakończyła się już dawno, ale dopiero ostatnio miałam chwilę, aby przygotować wybraną przez Was pozycję.  Jednak na początku powinnam napisać kilka słów wstępu o tej potrawie. Pide pochodzi z Turcji, a jego bliskim kuzynem jest włoska pizza. Można go przygotować na cienkim i grubym cieście, ale od wersji z Włoch różni się sposobem podania. Farsz do pide zawiera wymieszany sos z warzywami lub warzywami i mięsem.  Ponadto, ma on kształt łódki  lub okrągły w zależności od regionu. Podobnie jest z dodatkami, którymi jest ser, pomidory, kiełbasa, grzyby, mięso itp. Po prostu, co kto lubi. Może być ona posypana serem lub rozmąconym jajkiem, ja przygotowałam dwie wersje. Podaje się go pokrojonego w grube paski, dlatego może stanowić niebanalną przekąskę na imprezę.
Inspiracje czerpałam stąd.


Składniki Na 3 duże lub 6 mniejszych sztuk:
Na ciasto:
0,5 kg mąki
Opakowanie suszonych drożdży
2 jajka
½ - ¾ łyżeczki soli (do smaku)
2 łyżki jogurtu naturalnego
0,5 szklanki ciepłej wody
1,5 łyżeczki cukru (do smaku)
3 łyżki oleju

Farsz:
40 dag mięsa mielonego drobiowego
2 małe cebule
po ½ czerwonej i żółtej papryki
opcjonalnie papryka chili
2 ząbki czosnku
1 łyżka koncentratu pomidorowego
2 średnie pomidory
Sól
Pieprz
Słodka i ostra papryka w proszku
1 jajko lub  starty ser żółty

Przygotowanie:
  1. Do miski wbić jajka, dodać sól, olej i jogurt naturalny, ciepłą wodę, wsypać suszone drożdże i cukier. Dobrze wymieszać. Powoli wsypywać mąkę. Zagnieść ciasto, ma być elastyczne. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. W tym czasie przygotowujemy farsz.
  2. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Zeszklić na odrobinie oleju. Dodać mięso mielone. Podsmażyć. Następnie dodać paprykę. Smażyć chwilę. Następnie dodać sparzone, obrane , pozbawione nasienia oraz pokrojone w kostkę pomidory. Dusić do rozpadnięcia. Na koniec dodać koncentrat pomidorowy. Doprawić solą, pieprzem, papryką w proszku. Wymieszać.
  3. Ciasto podzielić na kilka części w zależności jakiej wielkości chcecie mieć pide.
  4. 1 część rozwałkować. Położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na środku placka kładziemy farsz, pozostawiając kilka cm od brzegu w celu zwinięcia. Następnie formułujemy kształt łódki i sklejamy boki (patrz zdjęcie). Następnie wierzch posypujemy startym serem żółtym lub polewamy łyżką rozmąconym jajkiem. Krawędzie smarujemy za pomocą pędzla również rozmąconym jajkiem. Z pozostałym ciastem postępujemy w analogiczny sposób. Piec w 250 stopniach na brązowy kolor. Podawać pokrojone w grube paski.

Smacznego,
Anulla

33 komentarze:

  1. robiłam takie samo, ale nie wiedziałam, że nazywa się to Pida!
    Ale zaskoczenie;D
    Tobie wyszła łódka idealna.. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ciekawe, fajnie ta łódka wygląda i smaczne na pewno było :)

    OdpowiedzUsuń
  3. jeszcze czegoś takiego nie jadłam, a wygląda bardzo kusząco!

    OdpowiedzUsuń
  4. takiego czegoś jeszcze nie widziałam ;D

    musi byc bardzo smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. wyglada pysznie :)
    zapraszamy w wolnej chwili :)

    OdpowiedzUsuń
  6. mmm, bardzo ciekawa propozycja ;-)

    OdpowiedzUsuń
  7. a ja JESZCZE nie robilam ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wyglądają bardzo zachęcająco :) Z tym serem, chętnie bym porwała :)

    OdpowiedzUsuń
  9. ooo wygląda świetnie, muszę zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wow, bardzo fajne danie. Apetycznie się prezentuje i faktycznie jest to świetna propozycja na spotkanie w większym gronie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ciekawe, coś innego. Myślałam że tylko ja jestem tak zabiegana że na nic nie mam czasu:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj nie tylko Ty, ciągle coś, ale na kuchnię też znajduję czas:)

      Usuń
  12. Świetnie to wygląda! Coś nowego, innego... Super! Na pewno spróbuję przygotować :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Burger jak burger ale taki wypiek to dopiero! Nie spotkałam się jeszcze z pide a wygląda pysznie i zachwyca zawartością :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. i smakuje też pysznie:) trzeba urozmaicać sobie zwykłe posiłki:)

      Usuń
  14. uwielbiam tego typu dania, ale tego jeszcze nie jadłam, koniecznie muszę to nadrobić :) pysznie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  15. Wspaniały Ci wyszedł! Zajadałam się nimi w Turcji, na samo wspomnienie buzi mi się uśmiecha :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Zjadłabym teraz z rozkoszą :)

    W Nowym Roku dużo szczęścia Ci życzę !
    Pozdrawiam serdecznie. Niech Ci się darzy !

    OdpowiedzUsuń
  17. Bardzo interesujące danie, z chęcią wypróbuję ;)

    OdpowiedzUsuń
  18. Trochę jak pizza, na pewno smaczne...drożdżowe na jogurcie zawsze lepiej smakuje:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak ma trochę wspólnego z pizzą, ale i różni się od niej:)

      Usuń
  19. Smaczny pomysł, nie jadłam takiej potrawy, pozdrawiam serdecznie i szczęśliwego Nowego Roku !

    OdpowiedzUsuń
  20. Smakowicie wygląda :)! Wszystkiego dobrego w Nowym Roku :)!

    OdpowiedzUsuń
  21. Na sylwestra w sam raz:) Wszystkiego dobrego w Nowym Roku!

    OdpowiedzUsuń
  22. This can be a really excellent read personally, Must admit that you are among the finest bloggers I ever saw.
    jeux de jewel

    OdpowiedzUsuń
  23. u Ciebie jak zawsze pyszniutko:) uwielbiam to:) wyszło ci rewelacyjnie:)

    OdpowiedzUsuń
  24. Rewelacja!!! Poproszę takie jedzonko dzisiaj na obiad:)))

    OdpowiedzUsuń
  25. Pyszności, kolejny przepis zapisany, na niego właśnie czekałam :)

    OdpowiedzUsuń

Podpisz się pod komentarzem, jeżeli jesteś Anonimowy:)