poniedziałek, 19 sierpnia 2013

Jogurt mrożony z owocami

Wróciłam!:) Odpoczęłam, a to było najważniejsze, gdyż w tym roku za dużo wolnego nie miałam. Za to te 4 dni wykorzystałam w 100% i jestem w stanie nawet wybaczyć „cudowne” korki z wczorajszego wieczornego powrotu. 
A jak to u mnie bywa, nie zabrakło także kulinarnych inspiracji z podróży i mam nadzieję, że czas pozwoli mi je niedługo wykorzystać w praktyce, by pokazać je na blogu. Skoro mowa już o powrocie i nowych smakach to będzie też kolejna nowość blogowa, a dziś tylko mała zapowiedź tego, co wkrótce nastąpi, a mianowicie szykuję dla Was kulinarną fotorelację z jarmarku dominikańskiego, regionalnych smaków oraz ciekawostkę dotyczącą przepysznych lodów azotowych!
Tymczasem zapraszam Was na lody w wersji light. Można je jeść bez opamiętania, gdyż zawierają jedynie jogurt i owoce. Jeżeli chcecie to możecie je osłodzić miodem, wtedy zawsze jest zdrowiej. Zrobiłam ich dwie wersje smakowe, gdyż przy okazji proponuję jednocześnie dwie formy podania. Jedna w formie lodów jogurtowych (bananowe kulki) oraz drugie w formie mrożonego jogurtu (mango – wersja dla leniwych, którzy nie chcą czekać paru godzin). Przepis podpatrzyłam u Domi w kuchni, jednak oryginalnie pochodzi on od Jamiego Oliviera, który jeszcze nigdy mnie nie zawiódł! Zapraszam Was do wykorzystania różnych wariantów smakowych – ja najpierw zrobiłam z mango, ale wersja z bananem wyszła równie genialna. Teraz przymierzam się do brzoskwiniowej. Wprowadziłam także swoje małe modyfikacje, gdyż inaczej nie byłabym sobą :)


Składniki na 3 pucharki:
2 mango (64 dag)/ 2 banany
200g jogurty naturalnego (mały pojemnik)
Opcjonalnie miód
Opcjonalnie owoce do dekoracji: u mnie kiwi i arbuz

Przygotowanie:
  1. Mango/banany obrać, pokroić w kosteczkę i zamrozić – można zostawić w zamrażarce na całą noc.
  2. Po wyjęciu z zamrażarki rozdzielić kawałeczki owocu, włożyć do miksera z funkcją kruszenia lodu i zmiksować.
  3. Dodać jogurt i miód i zmiksować jeszcze przez chwilę na gładką masę, wymieszać i podawać od razu lub chwilę schłodzić.
  4. Ja wersję z mango wstawiłam jeszcze na 30 minut do zamrażalnika, a następnie wyjęłam do pucharków i przybrałam owocami pokrojonymi w kostkę. 
  5. Natomiast wersję z bananem wstawiłam do zamrażalki i mieszałam, co ok. 45 minut ze 4 razy, aż można było formować kulki, również przybrałam je owocami.

Smacznego,
Anulla

36 komentarzy:

  1. Jakie pyszności! I można stworzyć wiele owocowych kombinacji :D Bardzo fajny pomysł :))

    OdpowiedzUsuń
  2. super pomysł i podoba mi się to, że taki prosty :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. takie lody jogurtowe to super sprawa! można jeść i jeść:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. i w boczki nie idzie:D nie ma cukru, same owoce i jogurt:)

      Usuń
  4. A to że w te boczki nie idzie, to najważniejsze, można się zajadać :)

    OdpowiedzUsuń
  5. oba warianty wyglądają smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Super pomysł, muszę wypróbować ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Takie pyszności to ja bardzo chętnie:)

    OdpowiedzUsuń
  8. pyszności :) zjadłabym dwa pucharki :D

    OdpowiedzUsuń
  9. na upały jogurtowe pyszności są super!

    OdpowiedzUsuń
  10. W Gdańsku skusiłam się na lody jogurtowe, były smaczne. Ale zapewne domowe są jeszcze lepsze:) Czekam na relacje z Jarmarku, bo ja na niego się nie załapałam.

    OdpowiedzUsuń
  11. doskonały deser na upalne dni:) jednak wyjątkowość tkwi w prostocie:) wygląda pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to prawda!:) zawsze najprostsze rozwiązania są najlepsze!:)

      Usuń
  12. No to z niecierpliwością czekam na te azotowe lody:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. postaram się w tym tyg jeszcze wstawić, mnie one równie urzekły!:)

      Usuń
  13. wspaniały:) idealny na letnią porę:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Deser rewelacyjny :)) Czekam na fotorelację :))

    OdpowiedzUsuń
  15. ostatnio kupiłam gdzieś mrożony jogurt, ale był baaardzo drogi :) tym razem chyba spróbuję go zrobić sama :D pyszności :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. spróbuj, bo domowy wychodzi o wiele taniej, a i mamy go więcej:)

      Usuń
  16. Mniam, wygląda przepysznie :) Koniecznie muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Uważaj, bo porwę Ci te lody!!! jak i całą resztę Twoich kulinarnych wyczynów...jeju, jak mnie dawno tutaj nie było...:(

    OdpowiedzUsuń
  18. pyszności! ostatnio odkryłam patent na mrożone banany i lody z nimi robię w kółko :)

    OdpowiedzUsuń
  19. wygląda pysznie ;) nigdy nie jadłam takiego jogurtu :/

    OdpowiedzUsuń
  20. No pyszoty :) Jakbym nie była chora to jadłabym je bez opamiętania :)

    Pozdrowionka!

    OdpowiedzUsuń
  21. Niby proste i logiczne a jednak fajny pomysł. Przydadzą mi się takie light ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o tym, co proste najczęściej zapominamy, a prostocie tkwi siła i w kuchni nie raz można się o tym przekonać;)

      Usuń
  22. Znam, ale dawno nie korzystałam, fajnie, że mi przypomniałaś :D

    OdpowiedzUsuń
  23. Fajny pomysł, śliczny deser :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Bardzo lubię takie desery :-)

    OdpowiedzUsuń
  25. Takie jogurty to można codziennie jeść. Uwielbiam. Ale nigdy nie robiłam jeszcze sama, ale zrobię.

    OdpowiedzUsuń
  26. Twój sposób też bardzo fajny, chociaż troszkę bardziej czasochłonny :) jak będę miała chwilę to będę musiała spróbować zrobić takie lody .. mango - uwielbiam *.*

    [ www.lightlife.blog.pl ]

    OdpowiedzUsuń

Podpisz się pod komentarzem, jeżeli jesteś Anonimowy:)