Ps. gotowanie za głosowanie trwa do niedzieli do g. 22 :)
na ciasto:
250g mąki (1,5 szklanki)
2 żółtka
125g masła lub margaryny
0,5 szklanki cukru
Szczypta soli
Przygotowanie:
- Z podanych wyżej składników zagnieść ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 20-30 minut do zamrażalnika.
- Następnie wyjąć, rozwałkować. Wyłożyć na blaszce wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Po nakłuwać widelcem.
- Na ciasto położyć papier do pieczenia i obciążyć je fasolą, ryżem lub specjalnymi kulkami. Piec na złoty kolor w 200 stopniach. Najpierw piekę 15 minut obciążone. Potem zdejmuję i piekę bez, aby spód nabrał koloru - kolejne około 10 minut. Ostudzić.
1,5 szklanki jagód
400g śmietany 30/36%
2 płaskie łyżeczki żelatyny
2 łyżki cukru pudru (mało słodzę, więc można więcej)
Przygotowanie:
- Kremówkę ubić, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Jagody zblendować na mus. Dodać do kremówki, wymieszać.
- Żelatynę rozpuścić w odrobinie gorącej wody. Przestudzoną dodać do kremu mieszając.
- Mus wylać na ostudzony spód tarty. Wierzch można dodatkowo udekorować jagodami ( u mnie serce ze strzałą). Wstawić na 2h do lodówki
Smacznego,
Anulla
mmm piękna ta Twoja tarta z musem jagodowym :)
OdpowiedzUsuńJa mam w planach zrobić tartę z musem gruszkowym bo słoiczki się kurzą w sam raz się nadadzą do właśnie tarty :)
też świetny pomysł:) ja z gruszkami to przeważnie robię świeżymy w połączeniu z czekoladą. Odkąd brat podsunął pomysł bardzo nam zasmakowała:)
Usuńależ musiała smakować, bo wygląda cudnie!:)
OdpowiedzUsuńto fakt znikła w dziwnie szybki tempie:)
UsuńObłędnie wygląda. Uwielbiam jagody:)
OdpowiedzUsuńZazdroszczę Ci tych jagódek! U mnie też tak wysokie ceny, że aż oczy bolą;/ I kolejny problem - jak już są, to zawsze w ekspresowym tempie zjadane są na surówo;) O takiej tarcie to mogę tylko pomarzyć...no chyba, że dostanę kawałeczek?;)
OdpowiedzUsuńja też uwielbiam je jeść surowe, ale udało mi się zamrozić trochę i zrobić ciacho:)
Usuńpewnie, że dostaniesz kawałeczek:)
Ale pychotka ;) Jagódki mmm moje ulubione ;)
OdpowiedzUsuńpiękny kolorek :) jeszcze nie widziałam jagód u nas, a szkoda!
OdpowiedzUsuńNo właśnie te jagody takie drogie.
OdpowiedzUsuńTarta piękna taka jagodowa :)
o ja.. mniam, to musiało smakować wybornie, no musiało! JA też poluję na jagody, ale u mnie, AŻ po 16zł :(
OdpowiedzUsuńA czy ten fan lasu, mógłby po takiej leśnej wizycie zawitać najpierw do mnie?;D
to u mnie jeszcze droższe, są po 18, ale zdarzają się i za więcej :(
Usuńten fan lasu to mi kurek nie chce nazbierać:P jak będę miała dość jego leśnych wizyt to wyślę go do Ciebie:P
U mnie również po 16 zł, dlatego już raz wybrałam się do lasu na jagody, sama frajda :) Mam zamiar powtórzyć bo jagody uwielbiam, więc póki są jeszcze w lasach muszę narobić zapasów! :) A tarta mhmmm.... :)
UsuńU mnie jeszcze nie pojawiły się jagody :(
OdpowiedzUsuńZazdroszczę takiego fana jogodowych kuleczek:)Świetnie sie prezentuje ta tarta.
OdpowiedzUsuńJaki kolorek zachęcający:) Wygląda rewelacyjnie!
OdpowiedzUsuńCoś pysznego, mus jagodowy musi nieziemsko smakować :)
OdpowiedzUsuńwystąpił u mnie odruch Pawłowa :)
OdpowiedzUsuńkupilaś mnie tym musem!
OdpowiedzUsuńśliczna!
OdpowiedzUsuńJeszcze nigdy takiej nie jadłam.
OdpowiedzUsuńto polecam!:) połączenie zwykłego musu z kruchym ciastem znakomicie się sprawdza:) zamiast do pucharków to na spód tarty:D
UsuńUwielbiam jagody! Też bym chciała kawałeczek takiej tarty ;) Szkoda tylko, że nie jest przygotowana w wersji tartaletek :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńWpadam na kawałek :-)
OdpowiedzUsuńPyszna tarta, szczególnie ten puszysty, jagodowy krem! *_* Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńwygląda świetnie:)
OdpowiedzUsuńzakochałam się w tym musie jagodowym!:)
OdpowiedzUsuńSmakowita, kolorowa i jagodowa pyszotka!
OdpowiedzUsuńPoproszę kawałek :)
OdpowiedzUsuńNiestety nie bardzo mam dostęp do jagód, a szkoda, bo je uwielbiam:)
OdpowiedzUsuńczekam aż wreszcie będę mogła pójść na jagody :) i też taką pyszną tartę zrobię jak Twoja :)
OdpowiedzUsuńmmm, kocham jagody!!! Ta tarta musi być wspaniała!
OdpowiedzUsuńZapraszam na konkurs:
http://jestsmak.blogspot.com/2013/07/konkurs.html
widziałam konkurs, świetny, na pewno wezmę udział!:)
Usuńświetnie ją udekorowałaś;) I oczywiście, jak zawsze - porywam kawałek:)
OdpowiedzUsuńWygląda tak jak powinna, smacznie, jagodowo :)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię jagody, zwłaszcza w ciekawym wydaniu :-)
OdpowiedzUsuńTaki pyszny mus, to ja bym mogla wcinac i bez "opakowania"!;)
OdpowiedzUsuńPozdrowionka!:*
Slodko! Chetnie bym sie poczestowala :))
OdpowiedzUsuńOjejciu, wygląda przesmacznie! :)
OdpowiedzUsuńale pysznie wygląda!
OdpowiedzUsuńPyszna i smaczna tarta,idealna na te upały :)
OdpowiedzUsuńjaka smakowita! ja z jagodami mam zawsze taki problem, że zamiast do słoiczka od razu lądują w buzi :)
OdpowiedzUsuńŚliczny lawendowy kolor:)
OdpowiedzUsuńPyszna klasyka! mniam, mniam... Wpadam na kawę :D
OdpowiedzUsuńCo za kolor! Musi być pyszna :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie słodkie tarty! Pycha! :)
OdpowiedzUsuńja na jagody to bardzo łasa jestem ;)
OdpowiedzUsuńAlez pysznosci, proszę o kawałek dla mnie:)
OdpowiedzUsuńJagody... tęsknię za takimi zbieranymi samemu w lesie. Pysznie to wygląda :)
OdpowiedzUsuńa jaka dekoracja!:D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i dziękuję za dodanie przepisu do Akcji Jagodowej:)
Wow!!! muszę ją zrobić :) ehh Ty i te Twoje pyszne tarty!!!:p znów miałam inne plany, ale ona wygląda tak kusząco... :)
OdpowiedzUsuńkuszenie to moja specjalność:) a tarty uwielbiam:)
Usuńjaka ładna nie watpię że smakuje idealnie;)
OdpowiedzUsuńJak dla mnie idealna!
OdpowiedzUsuńŚliczna i apetyczna Ci wyszła :))
OdpowiedzUsuń